Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Soframızdaki Dost: Zeytin

Soframızdaki Dost: Zeytin

Siyahı, yeşili, kınk olanı, tuzlusu, tuzsuzu, cevizlisi, bademlisi ve sarının değişik tonlarındaki yağıyla zeytin, en sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerden biri...

Türkiye'de Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da yetişiyor. Ezmesinden reçeline, sabunundan kolonyasına kadar birçok çeşidi bulunan zeytin sağlığımızın da bir numaralı dostu.

Zeytin Ürünleri

Zeytinyağı: Dekoratif şişelerde, baharatlı, baharatsız olarak satılıyor.

Zeytin: Siyah, yeşil, bademli, biberli, kırma, baharatlı olanı var.

Zeytin Ezmesi: Yeşil zeytin ezmesi var ve bu, Türkiye'de pek tanınmıyor. Cevizli olanı, acılı olanı, fıstıklı olanı bulunuyor.

Zeytin Salatası: Acılı ezmenin içinde dilimlenmiş zeytin salatası.

Zeytin Şekeri: Kakao ve hindistancevizi ile tatlandırılmış şeker.

Siyah Zeytin Ezmesi: Fıstıklı, acılı, bademli, cevizli çeşitleri var.

Zeytin Reçeli: Zeytin tuza batırılarak bekletilmemişse bir meyve gibi reçel haline getiriliyor. Portakal aramalı olan reçeli var. Zeytin tuzlu değildir. Zeytin meyvesinin kendinden acılı olanı vardır; açışı alınınca tuzlarsanız tuzlu, şeker katardanız tatlı olur.

Zeytin Sabunu: Zeytin tüm aşamalardan geçtikten sonra kalanyia sabun yapılıyor.

Zeytin Kolonyası: Zeytin çiçeğinden de kolonyası yapılıyor.

Zeytin Reçeli

500 gram tuzlanmamış zeytin meyvesinin
çekirdekleri çıkarılır. Üzerine 1 kg kadar şeker
konur ve eğer istenirse bunun da üzerine portakal rendesi eklenerek kaynatılır. Aynen diğer reçeller gibi servis yapılır.

Sağlığımızın Bir Numaralı Dostu

Zeytinyağının başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere sindirim sistemi, kemik yapışı, beyin ve sinir dokuları üzerinde çok önemli fonksiyonları bulunuyor.

* Zeytinyağı, kalp-damarhastalıklarında temel risk faktörü olan kolesterolü, damar tıkanıklığına yol açan 'LDL' bileşenini azaltıcı rol oynarken, yararlı ve koruyucu olan 'HDL' bileşenini değiştirmez. Bu özelliğiyle kalp sağlığı açısından en uygun yağdır.

* Kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma riskini azaltır.

* Zeytinyağı sıcak ve soğuk tüketildiğinde mide asitliğini azaltarak gastrit veya düodenal ülserlere karşı koruyucu bir rol oynar.

* Zeytinyağı safra salgısını canlandırıcı, safra kompozisyonunu düzenleyici ve safra kesesinin boşalmasını sağlayıcı özellikleri nedeniyle safra taşı riskini azaltır ve taşların erimesine yardımcı olur.

* Bağırsaklar taraf indan en iyi emilen yağdır ve bağırsaklardan geçişi düzenleyici özelliği vardır.

* Tüm yağlar arasında en dengeli kimyasal pozisyona sahip olduğundan kemik mineralizasyonunun iyileşmesin! sağlar ve normal kemik gelişimine yardımcı olur.

* Zeytinyağı aynı zamanda dokuların yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisin! azaltır.

* Mükemmel kimyasal yapışı ve önemli ölçüde antioksidan (tokoferol) içermesi nedeniyle, diğer yağlara göre yüksek sıcaklıklarda bile daha dayanıklıdır ve bu özelliğine bağlı olarak kızartmalarda kullanılabilecek en sağlıklı yağdır.


1272
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.