Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Portakal reçeli ve şekerlemeleri

Portakal reçeli ve şekerlemeleri

Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi portakalı, yazın da tüketmek için, işte size 2 harika tarif...

Güncellenme tarihi: 02.03.2012
portakal reçeli

Portakal reçeli

Kış ayının bu hoş kokulu ve lezzetli meyvesinin reçelini yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Vereceğimiz püf noktalarıyla başarısız olmanız imkânsızdır. Dilerseniz portakal, kalın kabuklu narenciye ve limonu eşit kullanarak reçelinizi daha farklı lezzetlerle de yapmanız mümkündür.

Malzemeler:

2 kilo iri ve sulu bir portakal türü
2 kilo toz şeker
Yarım limon

Yapılışı: Portakalları bol suyla iyice yıkayın. Kabuklarını bir rende yardımıyla beyaz kısımları kalıncaya kadar kazıyın. Rendelediğiniz kabukları sakın atmayın, küçük parçalar halinde buzdolabı poşetlerine koyun ve dondurun. Yaz ve kış tatlılarınız için hazır portakal kabukları elinizin altında olacaktır. Kek ve kurabiyelerinizde dilediğiniz kadar kullanın, gerisi dondurucunuzda yaza kadar bekleyebilir.

Beyaz kısımları çıkmış portakalları büyük bir tencereye koyun ve üstünü geçecek kadar su ekleyin. Kaynayınca suyunu süzün ve tekrar tencereye ekleyin; yine üstünü geçecek kadar suyla kaynatın. Bu işlemi 5 veya 6 kez tekrarlayın. Bu çok önemli bir detaydır. Kaynatıp suyunu süzmezseniz reçeliniz acı olacaktır.

Şimdi portakallarınızın kabuklarındaki acılık gitmiştir. İstediğiniz büyüklükte sıcak sıcak doğrayın ve üstüne 2 kilo toz şekeri ekleyin ve ocağa koyun. Kaynayınca arada varsa köpüğünü alın; reçel kıvamına gelince yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Kavanozlara koyup soğuyunca kapaklarını sıkıca kapatıp serin bir yerde muhafaza edin. Mümkünse buzdolabına kaldırın.

Portakal, mandalina ve limon kabuğu şekerlemeleri

Kış ayının vazgeçilmezi bu meyvelerin kabuklarını nasıl değerlendirebileceğimize şimdi şaşıracağınıza eminiz. Küçük kavanozlarla akşam yediğiniz meyvelerin kabuklarını da değerlendirmeniz mümkün.

Hepsi çok güzel olmakla birlikte favorimiz mandalina kabuklarıyla yapılan şekerlemeler... Yaza kadar saklabileceğiniz bu hoş kokulu şekerlerle, kekleriniz ve kurabiyeleriniz bambaşka lezzetlere bürünebilirler.

Malzemeler:

Dilediğiniz kadar ayrı ayrı portakalın,
mandalinanın ve limonun kabuğu
Toz şeker
Cam kavanozlar

Yapılışı: Kabukları ayrı kavanozlarda karıştırmadan yapmalısınız. Üçünü de aynı şekilde hazırlayacaksınız. Şimdi portakal kabuklarıyla yapalım.

Kalın kabuklu portakalları beyaz kısımlarıyla birlikte soyun. 1 cm'lik şeritler halinde kabukları keselim. Bir kavanozun en altına bir yemek kaşığı toz şekeri dökelim. Sonra bir yemek kaşığı dilimlediğimiz portakal kabuğunu koyalım. Yine bir yemek kaşığı şeker ve üstüne tekrar portakal kabuğu. Bu şekilde kavanoz dolana kadar tekrar ediyoruz. En üstüne 2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip bitiriyoruz. Kavanozun ağzını sıkıca kapayalım ve buzdolabının bir rafına kaldıralım. Bir ay sonra şekerlemeleriniz hazır olur. Bu şekilde yazın sıcak günlerinde portakallı tatlar hazırlamanız mümkün...



3114
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.