Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Besin Deposu Yumurta

Besin Deposu Yumurta

Dünyanın en lüks ve pahalı lokantasındaki peynir, kızarmış ekmek ve portakal suyuyla birlikte kahvaltı sofrasını tamamlayan, diğer yanda Anadolu`nun en ücra köşesinde tandır ekmeğine katık olan yumurta, herkesin ortak ve değerli besin kaynağı.

Belki de ucuz olduğu için kıymeti bilinmeyen yumurtanın, insanın ihtiyacı olan tüm besin maddelerini içeren anne sütü dışındaki tek ürün olduğu bildirildi.

Dünyanın en lüks ve pahalı lokantasındaki peynir, kızarmış ekmek ve portakal suyuyla birlikte kahvaltı sofrasını tamamlayan, diğer yanda Anadolu`nun en ücra köşesinde tandır ekmeğine katık olan yumurta, herkesin ortak ve değerli besin kaynağı. Vücutta çok önemli görevler üstlenen proteinlerin en kalitelilerine sahip olan yumurta proteininde insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinlerle dışarıdan alınması gereken aminoasitler yeterli ve dengeli miktarlarda yer alıyor ve çok yüksek oranda sindirilebiliyor.

Yumurtadaki proteinden elde edilen fayda yüzde 93.7 iken, bu değer sütte yüzde 84.5, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74.3`te kalıyor. Yeterli ve dengeli beslenmede, özellikle mental ve fiziki yönden hızlı büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması öneriliyor veçocuk beslenmesinde örnek protein kaynağı olan yumurtanın tercih edilmesi önem kazanıyor.

İçerisinde her vitamin var

Yumurta, zengin proteinin yanı sıra başta A, D, E ve B grubu vitaminler olmak üzere çok sayıdaki vitamin türünü yüksek oranda içeriyor.
Sarısındaki A vitamini, gözlerin iyi görmesine, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gerekli vücut hücrelerinin gelişmesine, solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasına ve enfeksiyonlara karşı korunmasına katkı sağlıyor. Eksikliği çocuklarda kemik bozukluklarına yol açan D vitamini açısından yumurta, deride güneş ışınlarından sentezlenen bu vitamine sahip bir kaç besin arasında yer alıyor. Yumurtayla alınan D vitamini vücudun diğer besinler yoluyla alınan kalsiyumu kullanmasına da yardımcı oluyor.
İnsanların ihtiyacı olan 13 vitamin ve minerale sahip olan yumurtadaki E vitamini, vücudu zararlı maddelere karşı koruyor. B grubu vitaminler ise bazı besin öğelerinin enerjiye çevrilmesine katkıyapıyor. Yumurta, deri ve göz sağlığı için gerekli olan B2 vitamini açısından da oldukça zengin bir ürün olarak biliniyor.

Mineral değeri ve yai içeriği

Yumurta, demir ve çinko gibi sağlık için gerekli minerallerce de zengin besin kaynağı. Demiri yetersiz alanlarda kansızlık ortaya çıkıyor. Ayrıca, demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma faydası var. Demir yetersizliği, çocukların öğrenme yeteneğini ve okulbaşarısı azaltıyor.

C vitamini içermemekle birlikte, C vitaminli ürünlerle tüketildiğinde bu ürünlerdeki demirin daha yüksek oranlarda emilmesinisağlıyor. Özellikle büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olan çinko minerali açısından da iyi kaynak olan yumurta, düşük enerji içeriğine karşın bir çok önemli besin ögesini yüksek oranda barındırıyor ve bu özelliği nedeniyle besleyici değeri yüksek besin olarak değerlendiriliyor.

Hayvansal kaynaklı besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşük. Bir yumurtadulunan 4.5 gram dolayındaki yağın 1.5 gramı doymuş, kalanını doymamış yağ asitleri oluşturuyor. Yumurta, kalp-damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içeriyor.

Yumurta kolesterolü artırır mı?

Bir yumurta sarısında 213 miligram kolesterol bulunuyor, beyazında ise kolestrol ve yağ bulunmuyor. Yüksek kolesterol içeriğine sahip besin olması nedeniyle yıllarca kötü bir ünle anılan yumurta, yanlış bilgiler nedeni ile tüm diyetlerden uzak tutuluyor ve korkularak tüketiliyor.

Oysa, kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılıyor. İnsanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeribir madde olan kolesterol; sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarı bütünlüğü sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekiyor.

Kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde, genetik, yaşam biçimi ve beslenme şeklinin önemli kriterler olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konuldu. Doymuş yağlar, kan kolesterol düzeyine yüksek kolesterollü diyetten daha fazla etkide bulunuyor. Bu nedenle beslenmede, kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla düşük yağlı diyet tüketen bireylerin her gün bir yumurta yemesinde sakınca bulunmuyor.

Kolesterol metabolizması bozukluğu olmayan, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarından tüketen, ideal vücut ağırlığını koruyan,fiziksel açıdan aktif olan ve sigara kullanmayanların, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duymaması gerekiyor.
1052
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.