Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

'Yaşam iksiri' elma

'Yaşam iksiri' elma

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Koç, elmanın insansağlığı açısında çok yararlı bir meyve olduğunu belirterek, bu meyveyi ''bir yaşam iksiri'' olarak niteledi.

Doç. Dr. Koç, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, elmanın, fosfor, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, silisyum gibi birçok mineral maddeler ile organik asitler, meyve asitleri ve doğal aroma maddeleri içerdiğini kaydederek, ''A, B1, B2, B6, ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan elma, bu zengin içeriği ile bir yaşam iksiridir'' dedi.

Elmanın, kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenmesi gerektiğini vurgulayan Koç, çiğ elma kabuğunun ürik asit miktarını ve kan basıncını düşürerek sindirimi kolaylaştırdığını, kolesterolü düşürdüğünü, kabızlığı önleyerek, romatizma, artrit ve gut hastalıklarına karşı koruduğunu söyledi.

YÜZ GÜZELLİĞİ İÇİN ELMA
Tipine göre, elmanın insan sağlına farklı etkide bulunduğunu da ifade eden Doç. Dr. Hüseyin Koç, olgun elmanın mideyi, karaciğeri ve beyni olumlu etkilediğini, ateşi düşürdüğünü ifade ederek, yatmadan önce yene olgun bir elmanın, rahat bir uyku için birebir olduğunu belirtti.

Ham elmanın da ishali kestiğini, pişirildiği zaman ise kabızlığı giderdiğini anlatan Koç, taze elmanın ise cildi canlandırdığını, tazelik verdiğini, yüzü güzelleştirdiğini, iltihaplı yaraları iyileştirdiğini, soğuk algınlığını gidererek, mide mukozasını güçlendirdiğini ve romatizmal böbrek rahatsızlıklarını önlediğini söyledi.

Elma sirkesinin de sürekli içilmesi halinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, ileri yaşlara kadar sağlıklı kalmayı sağladığını belirten Doç. Dr. Koç, kalbi ve tüm kasları güçlendirdiğinden kramplara karşı koruma sağlayan sirkenin, üst solunum yolları iltihaplarını kurutarak, kolesterolü düşürdüğünü de dile getirdi.
(AA)
423
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.