Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Türk kadınları kilolu veya şişman

Türk kadınları kilolu veya şişman

Türkiye'de yetişkin kadınların yüzde 33'ü kilolu, yüzde 19'u şişman. Erkeklerin ise yüzde 10'u kilolu. Uzmanlar, şişmanlıktan korunmak için besinlerin hazırlanması ve pişirilmesinde fazla yağ kullanılmamasını öneriyor.

Türk kadınlarının yarısından fazlası kilolu veya şişman. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından bölgesel araştırmalara dayalı olarak hazırlanan raporda, yetişkin kadınların yüzde 52'sinin kilolu veya şişman olduğu ortaya çıktı.

Rapora göre, kadınların yüzde 33'ü kilolu, yüzde 19'u ise şişman. Yetişkin erkeklerin ise yüzde 10'u şişman veya kilolu.

Rapora göre, okul öncesi çağdaki çocukların yüzde 19'u kilolu kategorisine girerken, bu çağdaki çocuklarda şişmanlık oranı yüzde 7. 2-5 yaş arasındaki çocukların yüzde 20'si ise yaşına göre kısa boylu.

Şişmanlar dünyaya daha erken veda ediyor

Öte yandan, Amerikan Kanser Derneği'nin yaptığı araştırma sonucunda, şişmanlık ile zamanından önce ölüm arasında doğrudan bağlantı bulunduğu belirlendi.

Derneğin, bir milyon Amerikalı üzerinde yaptığı çalışma sonucunda, şişmanlarda ölüm oranının çok daha yüksek olduğu kanıtlandı.

Şişmanlığın, ABD'de önlenebilir ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtilirken, aynı boydaki iki kişiden şişman olanın ölüm ihtimalinin, normal kiloda olana göre 2.5 kat fazla olduğu bildirildi.

Yağlı yerine yağsız

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, şişmanlığın bir beslenme ve sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Prof. Baysal, şişmanlığın, yüksek tansiyon, şeker, kalp hastalığının yanı sıra, en önemli etkisinin sağlıklı yaşam sürecini azaltması olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Baysal, şişmanlık ve kalp hastalıklarından korunmak için besinlerin hazırlanması ve pişirilmesinde fazla yağ kullanımı gerektirmeyen yöntemlerin tercih edilmesi önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Baysal, tam yağlı süt ürünleri yerine, yağı azaltılmış süt ürünlerini, yağlı etler yerine yağsız etleri, kırmızı et yerine balık ve tavuk eti tüketimini tavsiye etti.
663
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.