Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Tüketici kobay durumuna düşürüldü

Tüketici kobay durumuna düşürüldü

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, şu anda piyasada bulunan ve tüketilmekte olan birçok gıdanın genetik yapısının değiştirilmiş ürünlerden oluştuğu şüphesi taşıdıklarını belirtirken, ´´Tüketiciler kobay durumuna düşürüldü´´ dedi.

Çakar, Dernek Merkezi´nde düzenlediği basın toplantısında, genetik yapısı değiştirilmiş ürünler ile bu ürünlerin hangi ülkelerden ve ne miktarlarda ithal edildiği, hangi gıdalarda kullanıldığı, bunların tüketici sağlığı ve çevre yönünden tehlike ve riskleri hakkında bilgi verdi. Uluslararası gıda tekelleri tarafından ticari ve ekonomik kaygılarla üretilen ve ürettirilen genetik yapısı değiştirilmiş tarımsal ürünlerin, bilim adamlarınca tüketiciler ve çevre açısından büyük bir tehlike ve risk yaratabileceğine dikkati çeken Çakar, ´´Türkiye´ye ithal edilen genetik yapısı değişmiş 'frankenştayn' ürünler, gıdalarımızı işgal etti´´ dedi.

Yasal düzenleme hazır değil
Genetik yapısı değiştirilmiş ürünler konusunda Türkiye´de herhangi bir beyanın aranmadığına, denetim ve analiz yapılmadığına, yasal düzenleme çalışması tamamlanmadığına ve analiz yapabilecek laboratuar sisteminin tamamlanmadığına işaret eden Çakar, ´´Bu ürünler ülkemize ithal edilirken, herhangi bir beyan aranmıyorsa, denetim ve analiz yapılmıyorsa, uygulamada olan yasal bir düzenleme yoksa, bu ülkelerin Türkiye´ye temiz ürün satması mümkün müdür?´´ diye konuştu. Bu tip tarımsal ve gıda ürünlerinin, alerjik reaksiyonlardan, toksik etkilere, ani ölüm riskinden, antibiyotiğe dayanıklılığın artmasına kadar çeşitli tehlike ve riskleri olduğunu anlatan Çakar, bunların, gıdanın kalite ve besin değerini azaltabileceğine hatta yerel biyolojik varlığın ve çeşitliliğin yok olması ve zararlı böceklerin direnç kazanmasına yol açacağını söyledi.

Soya ve mısırın ithali
Türkiye´ye 1996 yılından beri soya, soya yağı, soya küspesi, mısır ve mısır yağı gibi ürünlerin yüzde 75-100 oranında ABD ve Arjantin gibi dünyanın en önde gelen genetik yapısı değiştirilmiş üretim yapan ülkelerden ithal edildiğine dikkati çeken Çakar, şu çağrıda bulundu: ´´Mısır ve soyanın girdiği mısır gevreği, pudingler, hazır sütlü tatlılar, mısır nişastaları, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, tahıllı karışık mamaları, mısır ve soya unları ile yağları, konserve mısırlar ve çeşitli mısır çerezleri ve pastacılıkta kullanılan mısır şurubu gibi tüketime hazır birçok gıdanın genetik yapısı değiştirilmiş ürünlerden oluşabileceği ihtimali göz önünde bulundurarak, tüketiciler bu ürünleri tüketmemeye özen göstersinler. Tüketiciler, satın aldıkları ambalajlı gıda maddelerinin etiket bilgilerine bakarak inceleme yapsınlar. Eğer etiket bilgileri arasında mısır ve soya ürünlerinin yazıldığı görülürse, o gıda maddesini almamaya ve tüketmemeye özen göstersinler. Hatta bu ürünleri satın alırken, iki kez düşünsünler.´´
275
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.