Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Margarin, kolesterolü düşürüyor

Margarin, kolesterolü düşürüyor

Amerika'nın en saygın beslenme ve sağlık yayınlarından Nutrition News Focus, margarinin sağlığa yararlı olup olmadığına dair süregelen tartışmalara bir kez daha dikkat çektiği 20 Haziran 2002 tarihli elektronik bülteninde, margarinin kolestrolü belli oranda düşürdüğünü bildirdi.

Nutrition News Focus, Teksas Üniversitesi Southwestern Tıp Merkezi'nin yaptığı bir araştırmaya dayanarak verdiği haberde, margarinin, halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen ve yükselmesi halinde kalp krizi riskini artıran LDL (low-density lipoprotein cholesterol) seviyesini yetişkinlerde %11, çocuklarda %9 oranında düşürdüğünü kaydetti.

Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin yüksek ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin düşük çıkması, kalp krizi riskini artırıyor.

Günlük beslenme alışkanlıklarımızın artık vazgeçilmez bir unsuru haline gelen margarin kullanımının sağlığa etkilerine yönelik kamuoyu ilgisi her geçen gün artarken, bu alandaki bilimsel çalışmalara da daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Bu noktadan hareketle Amerika'nın en saygın beslenme ve sağlık yayınlarından Nutrition News Focus, geçtiğimiz hafta yolladığı elektronik bültende bir kez daha dikkatlerin bu konuya çekilmesine neden oldu.

Yayın, bu alandaki bilimsel araştırmaların ışığında düzenli margarin kullanımının, halk arasında kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol) seviyesini düşürdüğünü duyurdu.

Nutrition News Focus, haberini Teksas Üniversitesi Southwestern Tıp Merkezi'nin bu alandaki en son araştırmasına dayandırdı.

Biyolojik anne-baba ve 5 yaşından büyük ikiden fazla çocuklu 46 aileden 92 yetişkin ve 134 çocuğu kapsayan Teksas Üniversitesi'nin araştırmasında, ailelerden 5 hafta boyunca, fırında pişmiş yemekler ve sürülebilir yağ ile desteklenen az doymuş yağ diyeti izlemeleri istendi.

İki farklı beslenme diyetinden birinde margarin, diğerinde ise tereyağ kullanıldı. Diyetin son 2 haftasında yapılan ölçümlerde düzenli olarak tüketilen margarinin, iyi kolesterol olarak bilinen HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol) seviyesinde herhangi bir etki yapmadığı gözlendi.

Araştırmada, margarin kullanımının, kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol) seviyesini ise yetişkinlerde yüzde 11, çocuklarda yüzde dokuz oranında düşürdüğü saptandı.

Araştırmada, kalıtsal etkenlerin kolesterol seviyelerindeki değişimlere etki oranının çocuklarda yüzde 40, yetişkinlerde ise yüzde 19 olduğu hesaplandı.

Yapılan araştırmanın sonuçlarına, Amerikan Tıp Birliği'nin resmi yayın organı olan JAMA dergisinde http://jama.ama-assn.org /issues/v284n21/abs/joc01242.html adresinden ulaşılabiliyor.
Araştırmanın detaylı raporu ise üyelikle erişilebilien http://jama.ama-assn.org /issues/v284n21/rpdf/joc01242.pdf adresinde yer alıyor.
272
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.