Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Konservede ölüm riski

Konservede ölüm riski

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cavit Çöl, en tehlikeli besin zehirlenmelerinin konservelerden kaynaklandığını belirterek, "Kirli biçimde hazırlanmış veya sonradan mikrop kapmış konservelerin yenmesi ölüme kadar giden ciddi zehirlenmelere neden oluyor" dedi.

AİBÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cavit Çöl, konserve türü gıdaların besin zehirlenmesi açısından riskli olduğunu ve iyi pişirilmeden tüketilmemesi konusunda uyarıda bulundu. 100 derecenin üzerinde 10 dakika süreyle kaynatılan gıdalarda besin zehirlenmesi açısından risk kalmayacağını belirten Doç. Dr. Cavit Çöl, şöyle dedi:

"Tarihi geçmiş ürünlerin alınmaması ve özellikle pişirilmeden tüketilen konserveler konusunda dikkatli olunması gerekli. Zehirlenmeye neden olan mikroplar havasız ortamda ürüyorlar. Kendileri çoğaldıkça gaz üretiyorlar. Zehirli mikropların ürettiği bu gaz nedeniyle konserve açıldığında basınçlı gaz dışarı çıkarak pis koku saçıyor. İçinden gaz çıktığı hissedilen konserveler ya iyice pişirilerek yenmeli ya da hiç yenmeden atılmalı. Kirli şekilde hazırlanmış veya sonradan mikrop kapmış konservelerin yenmesi ölüme kadar giden ciddi zehirlenmelere neden oluyor."

Doç. Dr. Çöl, bozuk konservenin yenilmesi halinde zehirlenme belirtilerin 12 saat sonra veya ertesi gün ortaya çıktığını belirterek, "Başlangıçta göz kararması, ışıktan rahatsız olma, ağız kuruluğu, konuşmada ve yutkunmada güçlük olarak ortaya çıkan zehirlenme belirtileri giderek artıyor ve solunum felciyle ölüme neden olabiliyor" diye konuştu.
(DHA)
393
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.