Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Kırmızı şarap ömür uzatıyor

Kırmızı şarap ömür uzatıyor

Britanya'daki Harvard Tıp Okulu uzmanları, kırmızı şarapta bulunan bir cins molekülün ömrün uzamasında, günlük kalori miktarını kesmekle benzer bir etki yaptığını tespit etti.

Üzüm ve kırmızı şarapta bulunan 'resveratrol' molekülünün, maya hücrelerinin ömrünü yüzde 80 uzattığı açıklandı. Araştırmayı yürüten David Sinclair, molekülün çok hücreli canlılarda da işe yarayabileceğini söyledi. Mayanın ömrünü uzatan molekül, 'polyphenol' adı verilen bir bileşim ailesine ait. Molekül, yaşlanmayı düzenleyen genleri etkileyen enzimlerin harekete geçmesini sağlıyor. Aynı gruba dahil 18 molekül de bitkilerde var ve bitkilerin zor doğa şartlarında hayatta kalmaları için üretiliyor.
Bu yüzden zor hava koşullarının yaşandığı bölgelerde yetişen üzümlerin, daha çok resveratrol içerdiği belirtiliyor.
(Radikal)
368
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.