Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Hint usulü beslenme

Hint usulü beslenme

Hastalıkların yemekle tedavi edildiği Ayurveda öğretisine göre, yemeğe tatlıyla başlamalı, akşamları çiğ salata yenmemeli.

Sanskritçe'den 'uzun yaşamın sırrı' olarak tercüme edilen Ayurveda, Hindistan'da bin yıllardır uygulanan, bütünlüklü bir tıp öğretisi. Doğru beslenme ise bu öğretinin temel taşlarından. Yiyecek ve baharatlar, hastalıkların tedavisi için kullanılıyor. Etsiz yiyecekler, taze sebze, meyve ve tahıllardan, hiçbir suni katkı maddesi kullanılmadan hazırlanılıyor. Öğretiye göre yemekler 'tatlı', 'ekşi', 'tuzlu', 'acı', 'buruk' ve 'baharatlı' olarak altı sınıfa ayrılıyor. Her öğünde bu altı sınıftan yiyeceklerin de bulunması gerek.

Ayurveda'da insanlar dış görünüş ve karaktere bakılarak sınıflandırılıyor. Üç temel dosha (tip): Vata, pitta ve kapha. Kişilerin yeme alışkanlıkları ve zevkleri de hangi dosha olduklarına göre değişiyor. Dosha'sına uygun biçimde beslenenler, zayıf ve sağlıklı kalıyor; ruh ve beden dengesi bozulmuyor. Her insan, üç dosha'nın da özelliklerini taşıyor; ağır basan özellikler, dosha'yı (karma dosha'lar da söz konusu tabii) belirliyor.

PİTTA
Sindirimi ve vücuttaki ısıyı düzenler. Pitta'lar ne şişman ne de zayıftırlar. Her türlü yiyeceği yiyebilirler. Kararlı, düzenli ve konuşkandırlar. Ancak bir kere dengeleri bozuldu mu hemen tende (genelde açık renkli olurlar) sorun yaşar, sinirli ve mükemmeliyetçi hale gelirler. Tatlı meyvelere, fasulye gibi sebzelere, soğuk ve içeceklere yönelmeleri yararlarına olur. Acıyla araları iyidir. Alkol ve kahveden de mümkün olduğunca uzak durmalılar.

KAPHA
Vücut yapısı ve vücuttaki sıvı dengesinden sorumlu. Güç ve dayanıklılık en önemli özellikleri. Kapha'lar genelde iri yapılı tiplerdir, kolay kolay sükunetlerini yitirmezler. Sağlam karakterlidirler, uykuları da düzenli olur. Ancak vücutları ödem oluşturmaya ve yağ biriktirmeye müsait olduğundan obezite riski altındadırlar. Çaresi ılık ve buruk yemeklerle sıcak içecekler. Acı baharatları da unutmamalı. Yemekler hafif olmalı ve az miktarda tüketilmeli. Yağ, tuz, şekerden ve süt ürünlerinden uzak durulmalı.

VATA
Hareket ve akım; bedendeki hareketten sorumlu. Büyümeyi, ruh ve beden aktivitesini belirliyor. Vata'lar genelde ince yapılı olup, iştahları ve sindirimleri değişkendir. Soğuktan hoşlanmazlar, dikkatleri kolay dağılır, uykuları da düzensiz olur. Vata'ların ihtiyacı 'sakinleştirici' gıdalar: Sıcak ve tadı güzel yemek ve içecekler. Öğünler çok düzenli alınmalı. Tatlı, tuzlu, ekşi, ağır ve bol yağlı yiyecekler tüketmeleri tavsiye edilir.
(Radikal Cumartesi)
485
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.