Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Ekmek kadayıfının en iyi 10 adresi

Ekmek kadayıfının en iyi 10 adresi

Ekmek kadayıfı yüzyıllar önce son derece pratik bir nedenle, elde kalan ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkmış.

Bu da, kalan ekmeğin ziyan olmaması için yaratılan bir tatlı olduğu düşüncesini güçlendiriyor. Melceüt Tabbahin gibi eski tarifi derlemelerinde, pişirilmesi en fazla incelik isteyen kadayıf türü olduğu yazıyor. Bugün de ekmek kadayıfı Türk tatlıları arasında özel bir yere sahip.

Hele de ramazanda kurulan iftar sofralarında şöyle üzeri bol kaymaklı bir ekmek kadayıfının yerini hiçbir şey tutmaz. Biz bu hafta jüri üyelerimize Türkiye'de ekmek kadayıfının en iyi adreslerini sorduk.

EN İYİ 10
1. İkbal - AFYON
2. Saray Muhallebicisi - İSTANBUL
3. Kanaat Lokantası - İSTANBUL
4. Borsa Lokantası - İSTANBUL
5. Güllüoğlu - ADANA
6. Konyalı - İSTANBUL
7. Bolulu Hasan Usta - ANKARA
8. Sütiş - İSTANBUL
9. Özsüt Sefer Usta - İZMİR
10. Ender Baklava - BURSA

İKBAL
  • Dört çeşidi var


  • Afyon'un en büyük şirketi İkbal, 1922'de, küçük bir lokanta olarak kurulduğunda ismi Zümrüt'tü. 1934'te Atatürk Afyon'u ziyareti sırasında, Zümrüt'ün sahibi Salim Usta'nın yemeklerini tadar ve çok beğenip ustayı yanına çağırır. Salim Usta, Zümrüt adında küçük bir lokantası olduğunu söyler. Atatürk, Zümrüt ismini beğenmez ve lokantanın ismini, bahtı ve önü açık anlamına gelen İkbal koymasını söyler. İkbal şimdi, pastırma ve sucuk da üretiyor.

    Afyon-İzmir Karayolu üzerinde dev bir dinlenme tesisi bulunan İkbal'de ekmek kadayıfının en lezzetlisini yiyebilirsiniz. Dört çeşit ekmek kadayıfı yapıyor. Afyon'un özel kaymağı eşliğinde servis ediliyor. Sade, kaymaklı, vişneli ve çikolatalı ekmek kadayıfı için insanlar büyükşehirlerden buraya geliyor. Bir porsiyonu 4 YTL. Tel: (272) 215 12 05

    SARAY MUHALLEBİCİSİ
  • İstanbul'da sekiz şube


  • İstanbul'daki ilk şubesi 1949'da Beyoğlu'nda açıldı. Kurucusu Hüseyin Topbaş. Şimdi idare oğullarında. Onlardan biri de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş. Beyoğlu Saray açıldığında, semtin gözde buluşma adresiydi. Şimdi Teşvikiye, Osmaniye, Ataköy Galleria, Bakırköy, Maltepe, Yeşilyurt ve Fatih'te şubeleri var. Jüri üyelerimizin tercihiyse Beyoğlu Saray. Ekmek kadayıfını kaymaklı ve kaymaksız olarak yiyebilirsiniz. Kaymaklı ekmek kadayıfı 4, kaymaksızı 2 YTL. Tel: (212) 292 34 34

    KANAAT
  • Ramazanda 24 saat açık


  • Üsküdar'la özdeşleşen Kanaat Lokantası, 1933'ten beri aynı yerinde hizmet veriyor. Sahibi Kargılı kardeşler, üç kuşaktan beri lokantacı. Kanaat, geleneksel Türk yemekleri ve tatlıları sunuyor. Kaymaklı ekmek kadayıfı için, hazır kadayıf hamuru iki buçuk saat boyunca şerbetle kaynatılıyor. Üzerine manda sütünden yapılan kaymak konup, servis ediliyor. Porsiyonu 4 YTL. Günde 10 tepsi ekmek kadayıfı hazırlanıyor. Kanaat ramazanda 24 saat açık. Diğer günler, 06.30-24.00 arası hizmet veriyor. Tel: (216) 341 54 44

    BORSA
  • Yanında kaymak ve ceviz


  • İstanbul Harbiye'deki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde bulunan Boğaziçi Borsa, Türk yemekleri ve tatlılarının en ünlü adreslerinden. Sahibi Rasim Özkanca. Yetmiş yedi yıldır hizmet veren Borsa'nın zeytinyağlıları, balık ve et yemekleri beğeniliyor. Tatlı mönüsünde, aşureden çikolatalı sufleye kadar pekçok çeşit var. En sevilenlerden biri de kaymaklı ekmek kadayıfı. Hamuru hazır alınıyor, şerbetle pişirilmesi bir saat sürüyor. Ramazanda beş tepsi ekmek kadayıfı yapılıyor. Yanında kaymak ve cevizle servis ediliyor. Porsiyon fiyatı 4 YTL. Borsa'nın Fenerbahçe'de de şubesi var. Her gün saat 12.00-24.00 arası açık. Tel: (212) 232 42 01

    GÜLLÜOĞLU
  • Ekmek Afyon'dan geliyor


  • Güllüoğlu ailesi üyelerinin sahibi olduğu Güllüoğlu Baklavaları, 1871'de Gaziantep'te kuruldu. Listemize Adana şubesi girdi. Burada satılan ekmek kadayıfı dahil, tüm baklava ve tatlı çeşitleri Gaziantep'teki merkezden geliyor. Tatlının ekmeği Afyon'da özel olarak soğuk fırında pişirilip, oradan da Gaziantep'teki Güllüoğlu imalathanesine gönderiliyor. Ekmekler, burada soğuk hava deposunda bekletiliyor, su ile yumuşatılıyor, kazanlar içindeki şırada kısık ateşte uzun süre pişiriliyor. Üzerine Güllüoğlu için özel olarak üretilmiş manda sütünden yapılan kaymak konularak servis yapılıyor. Kilosu 10, porsiyonu 3 YTL. Tel: (322) 459 27 27

    KONYALI
  • Günde 12 tepsi kadayıf


  • Konyalı Ahmet Doyuran'ın 1897'de kurduğu Konyalı Restoran, 108 yıldır aynı yerinde hizmet veriyor. Sirkeci Garı karşısındaki restoran, konumu itibarıyla yolculuk edenlerin uğrak yeri. Jüri üyelerimizden Erol Altun, uzun yıllar aynı personelle çalışmasının Konyalı'daki ortamın sıcaklığını ve servis kalitesini artırdığını belirtiyor. Osmanlı mutfağından yemeklerin oluşturduğu çok zengin bir mönüsü var. Kadayıf hamurunu özel günlerde Konyalı aşçıları hazırlıyor. Diğer zamanlardaysa, hazır hamuru 47 yıldır aynı yerden alıyorlar. Kadayıfın rengi kalitesini belli ediyor. Günde 12 tepsi kadayıf hazırlıyorlar. Sade ekmek kadayıfı 2.50, kaymaklısı 4 YTL. Lokanta kısmı pazar günleri kapalı. Pastanesi ise, her gün 05.30'da açılıyor. Topkapı Sarayı'nın içinde de bir şubesi var. Tel: (212) 513 96 10

    BOLULU HASAN USTA
  • Sekiz yılda 16 ile yayıldı


  • İzmir'de 1982'de Kemeraltı'nda, 1989'da Alsancak'ta küçük bir dükkan olarak açıldı. 1997'de tatlı fabrikası kurup, isim hakkı vermeye başladılar. Şimdi 16 ilde sütlü tatlı satıyor. Jürinin tercihi Ankara Atakule'deki şubesi. Hamur tatlısı olarak yalnızca ekmek kadayıfı yapıyorlar. Kadayıfta kullanılan şeker Uşak'tan, buğday Antep'ten, kaymak Afyon'dan geliyor. Tel: (312) 441 18 34 -35

    SÜTİŞ
  • İster porsiyon ister kiloyla


  • İstanbul'un nostaljik muhallebicilerinden Sütiş, 58 yıl önce Beyoğlu'nda açıldı. Tavukgöğsü, kaymaklı ekmek kadayıfı ve su muhallebisi efsane olan Sütiş'te şimdi kahvaltıdan kebaplara uzanan zengin bir mönü var. İstanbul'da onlarca Sütiş var, en büyük şubeleri Kadıköy, Emirgan ve Maçka'da. Jürinin tercihi Beyoğlu Sütiş. Kilo ile de ekmek kadayıfı satılıyor. Kilosu 12 YTL. Porsiyon fiyatı ise 5 YTL. Haftanın yedi günü 10.00-22.00 saatleri arası açık. Evlere paket servisi de var. Tel: (212) 251 32 70

    ÖZSÜT SEFER USTA
  • Saray ustasının kadayıf tarifi


  • İzmir'in en ünlü iki tatlıcısından biri. Sefer Usta'nın adını yaşatan Özsüt'ün kuruluş hikayesi ilginç. Osmanlı Sarayı'nda çalışan bir tatlı ustası, saray dağıldıktan sonra Sefer Usta'nın amcasının yanında çalışmaya başlar. Bildiklerini onlara öğretir. Önceleri sadece yoğurt, kazandibi ve kaymak, daha sonra sütlü tatlı imalatına başlarlar. Sefer Usta 1980'de ölene dek tatlıcılığı sürdürür. Ölümünün ardından tatlı ustaları, dükkana ortak olur ve Özsüt doğar. Ama Özsüt ismiyle ilk şube 1991'de açıldı. Bugün yüzlerce şubesi hizmet veriyor. Ekmek kadayıfının en önemli özelliği Osmanlı mutfağındaki gibi üretilmesi. Konya'dan getirilen şekerpancarı şekeri kullanılıyor. İsteğe göre sade, kaymaklı veya dondurmalı olarak servis yapılıyor. Günde bin tepsi üretiliyor. Porsiyonu 3 YTL. Alsancak Tel: (232) 479 17 20

    ENDER BAKLAVA
  • Listedeki en ucuz kadayıf


  • Bursa'nın ünlü tatlıcısı Ender, 41 sene önce kuruldu. Sadece Bursa'da, Yeşil Cadde ve Bademli olmak üzere iki şubede hizmet veriyor. Sahibi Nezahat Didimen, eşi Behzat Bey'le birlikte işletiyor. Bir tepsi ekmek kadayıfı 2.5 kilo un, beş kilo şerbet, 300 gram tereyağından yapılıyor. Kilo ile ekmek kadayıfı ve kaymak satılıyor. Ekmek kadayıfının kilosu 9, porsiyonu 2. 75 YTL. Ekmek kadayıfının İstanbul ve Ankara'dan müşterileri var. Her gün 10.00-24.00 arası açık. Tel: (224) 329 77 71
    (Hürriyet/Cuma)
    945
    dahafazlası
    YORUMLAR
    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.