Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Deniz kestanesi protein deposu

Deniz kestanesi protein deposu

Okları nedeniyle korkulan bir deniz hayvanı olan deniz kestanesinin tam bir protein deposu olduğu Japonya ve Pasifik mutfağında önemli yer tuttuğu belirtildi.

Deniz kestanesinin, özellikle Akdenizde bol miktarda bulunmasına karşın, Türk halkının kabuklular ve yumuşakçalara olan ilgisizliğinden değerlendirilemediği ifade edildi.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nalan Gökoğlu, deniz kestanesinin protein açısından çok zengin bir besin olduğunu, pek çok deniz ürünü gibi yağ oranının düşük olması nedeniyle özellikle kolesterol riski taşımadığını belirterek, "Ne yazık ki Türk toplumu bu zengin besinden yararlanamıyor" dedi.

Gökoğlu, Japonya ve Pasifik'in yanısıra pek çok ülkede deniz kestanesinin masalarda güzel bir ve önemli bir besin kaynağı olarak yer aldığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Deniz kestanesinin içinde bir tür yumurta bulunuyor. Pek çok ülkede bu ya pişirilerek, ya da çiğ yeniyor. Çok zengin bir protein kaynağı. Ancak Türkiyede yengeç, istakoz, karides gibi kabuklular ile midye, istiridye gibi yumuşakçalar bile pek yenmiyor. Daha çok balık tüketiliyor. Oysa denizlerimizde deniz kestanesi yaygın şekilde bulunuyor. Güzel bir besin olarak tüketilebilir."

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisiliği Bölümü'nün önümüzdeki günlerde deniz kestaneleri ile ilgili bir araştırma yapacağını da belirten Doç. Dr. Gökoğlu, "Deniz kestanelerinin Akdenizde yaygın bulunduğu noktaları, üreme alanlarını ve besin değerini bir rapor haline getireceğiz" dedi.
(DHA)
740
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.