Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Çillenmiş patates zehirliyor

Çillenmiş patates zehirliyor

Uygun ortamlarda saklanmadığı için çillenen patateslerin solanin toksininin neden olduğu besin zehirlenmesine yol açtığı bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. Nurten Budak yaptığı açıklamada, Anadolu`da kış için bazı yiyeceklerin stoklanması alışkanlığının oldukça yaygın olduğunu, ancak yiyeceklerin uygun ortamlarda saklanmamasının bazı sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti.

Kış için saklanan yiyeceklerin başında gelen patatesin, güneş ışığı alan nemli ortamlarda saklanması halinde filizlendiğini kaydeden Budak, şunları söyledi:
"Patates de diğer tüm bitkiler gibi uygun ortam bulduğu zaman yeşillenmeye ve filizlenmeye başlar. Filizlenme ile birlikte patatesin etrafında yeşilimsi bir tabaka oluşur. Bu yeşillenme ile birlikte patateste solanin toksini meydana gelir. Bu şekilde solanin içeren patatesin tüketilmesi de zehirlenmeye yol açar. Solanin toksininin neden olduğu besin zehirlenmesi patates tüketiminden birkaç saat sonrakendisini göstermeye başlar ve baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtilerle kendini gösterir."

"PATATES KARANLIK VE KURU ORTAMDA SAKLANMALI"
Solanin zehirlenmesinin en büyük sebebinin patatesin uygun ortamda saklanmaması olduğunu ifade eden Budak, şözlerini şöyle sürdürdü: "Patates, hangi ortamda muhafaza edilirse edilsin, çok uzun süre bekletildiği zaman yapısı gereği filizlenir. Saklama süresinin kısa tutulmasının yanı sıra saklama ortamının karanlık ve kuru olması sağlanmalıdır. Güneş ışığı ve nem solanin miktarının artmasına neden olur. çillenmiş patatesler tüketileceği zaman da mutlaka çillenmiş kısımları ve yeşilimsi tabaka kesilmelidir."
396
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.