Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Bu balıklar kalbin düşmanı!

Bu balıklar kalbin düşmanı!

Bilim adamları cıva düzeyi yüksek olan balıklarla beslemenin kalp krizine yakalanma riskini yükselttiğini tespit ettiler. Kalbi tehdit eden balıklar arasında uskumru, ton balığı, kılıç balığı ve köpek balığı yer alıyor.

New England Journal of Medicine adlı tıp dergisinde yayınlanan son araştırmada, bazı balıklardaki cıva seviyesinin, yağ asitlerinin sağlığa yararını etkisiz hale getirecek kadar yüksek olduğu belirtiliyor.

Kalp için tehlikeli balıklar
Uzmanlar, yüksek seviyede cıvanın bulunduğu balıkların köpek balığı, kılıç balığı, uskumru ve marlin olduğunu belirtiyor. Cıva diğerlerine oranla daha düşük de olda taze veya dondurulmuş ton balığında da bulunuyor. Uzmanlar, cıvanın balık yağındaki kalp krizini önleyici etkisi bulunan omega-3 yağ asitlerini etkisiz hale getirdiğini dile getiriyor.

Sekiz Avrupa ülkesini ve İsrail'i kapsayan uluslararası araştırmanın yazarları, insanların kalplerini korumak için, cıvanın oranının daha düşük olduğu diğer balık ya da balık yağı ürünlerinden yemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Balığın ağırlıklı olduğu bir beslenme düzeninin sağladığı yararların bu riskleri hafiflettiği vurgulanıyor. Her gün sardalye, somon veya alabalık gibi yağlı balıklardan bir porsiyon yenmesi gerektiği dile getiriliyor.

Daha önceleri yalnızca cıva kirliliğinden fazlasıyla nasibini almış bölgelerden gelen balıkların kalp krizine yol açma riski taşıyabileceği düşünülüyordu. Ancak son araştırmayla daha düşük seviyelerdeki cıva kirliliğinin de kalp için "riskli" olduğu anlaşılmış oldu.

(e-kolay)
393
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.