Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Balık, takvimine göre yenmeli

Balık, takvimine göre yenmeli

Besinler arasında ve beslenme zincirinde önemli yere sahip olan `balık', yumurtlama döneminin ardından "çiroz" dönemine geçince hem yağ oranını hem de besin değerini yitiriyor. "Balık Takvimi"ne göre, bazı balıklar sohbaharda, bazıları yaz aylarında, bazı türler ise kış mevsiminde yenilmeli.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, önemli besin kaynağı olan balığın, belli dönemlerde lezzetsizleştiğini ve besin değerinin düşük olduğunu söyledi. Doç. Dr. Gökoğlu, balığın yenebileceği en iyi döneminin, yağlılığının maksimum seviyeye ulaştığı dönem olduğunu belirterek, "Balık, yumurtlama dönemi sonrasında, yağ oranı düştüğü için besin değeri ve lezzetini kaybeder" dedi. Palamutun en lezzetli döneminin eylül, ekim ve kasım ayları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gökoğlu, şunları söyledi:

"Örneğin hamsinin en bol bulunabildiği ve en lezzetli olduğu dönem kış aylarıdır. Hamsi mart ayından ekim ayına kadar olan dönemde çok bulunamadığı gibi, lezzetli de değildir. İzmarit haziran ayında yumurtlamaya başladığı için yaz döneminde lezzetsizdir. Besin değerinin en yüksek olduğu dönem, mayıs ayıdır. Palamut ve kefal sohbaharda yumurtlar ve bu dönemden sonra yağsız ve lezzetsiz olur. Bu balıkların lezzetsiz ve yağsız olduğu döneme (çiroz) dönemi denir."

Doç. Dr. Gökoğlu, hemen her balık türünün her mevsimde bulunabildiğini de sözlerine ekleyerek, "Her mevsimde bulunabilmesine karşın, her balık her mevsimde aynı lezzette olmaz" dedi.

KIŞ BALIKLARI
Balık takvimine göre, kış aylarında lezzeti ve besin değeri en yüksek olan balıkların başında levrek, mercan, akya, tekir, uskumru ve sazan geliyor. Bu balıklar yaz aylarında da yenebiliyor ancak, belli dönemlerde lezzetsiz. Balık takvimine göre, levrek, tekir, uskumru ve sazan eylül ve ekim aylarında, akya haziran- ekim arasında, en lezzetsiz döneme giriyor.

YAZ BALIKLARI
Yine balık takvimine göre, yaz aylarında en bol ve lezzetli olan balıkların başında çinekop, sarı kanat, barbunya, yavru mercan, ispendek geliyor. Bu balık türleri arasında çinekop ve sarıkanat ocak- temmuz arasında, barbunya ve ispendek ise ocak- ağustos ayları arasında besin değeri düşük ve lezzetsiz döneme giriyor.
(DHA)
548
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.