Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Baharat hem tat, hem sağlık veriyor

Baharat hem tat, hem sağlık veriyor

Baharatların yemeklere tat vermesinin yanı sıra tedavi edici özellikleri nedeniyle de kullanıldığı belirtildi.

Gıda Yüksek Mühendisi Hüseyin Mert, baharatların tedavi edici etkilerinin çoğunlukla uçucu yağlardan kaynaklandığını söyledi. Tedaviye yönelik araştırmaların yapıldığı uçucu yağlar ve bileşiklerinden, ilaçlara koku verme veya maskeleme amacıyla da faydalanıldığını anlatan Mert, baharatların sağlık açısından yararlarını şöyle sıraladı:

  • Biber: Yaraları kolay iyileştirir. Ağrı kesici özelliğinin yanı sıra nefes açar, terletir ve romatizma hastalığına iyi gelir.
  • Çemenotu: Göğüsü yumuşatır, balgam söktürür. Kan kolesterolünü ve kan şekerini düşürür, iştah açar. eker hastalığında etkilidir.
  • Dereotu: Gaz ve idrar söktürür. İştah açar, öksürüğü keser, saç hastalıklarında etkilidir.
  • Karabiber: Ateş düşürür, iştah açar, balgam söktürür.
  • Karanfil: Antiseptik özelliği vardır. Ağrıyı keser.
  • Kekik: Kan dolaşımını düzenler. Öksürük ve ağrıyı keser.
  • Kimyon: İdrar ve gaz söktürücüdür, hazmettirir. Cinsel uyarıcıdır.
  • Nane: Bulantıyı keser, kaşıntıyı giderir. Solunumda antseptik özelliği vardır.
  • Rezene: Gözü kuvvetlendirir. Yaraları çabuk iyileştirir.
  • Sumak: Kanamayı durdurur. İltihab giderir, ateş düşürür.
  • Zencefil: Kusmayı önler. Romatizma ve deri hastalıklarında etkilidir.
  • Zerdeçal: Kan şekerini ayarlar. Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
  • Çörekotu: Gaz ve idrar söktürür. Saç hastalıklarında etkilidir.
  • Hardal: Bronşit ve romatizma hastalıklarına iyi gelir.
  • Susam: Besleyicidir. İdrar ve gaz söktürür. eker hastalığında etkilidir.
    (DHA)
  • 291
    dahafazlası
    YORUMLAR
    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.