Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Anne adaylarına 'cips' uyarısı

Anne adaylarına 'cips' uyarısı

Alman bilim adamları, patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini önerdi.

Nürnberg Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, yapılan araştırmalarda, anne sütünde ve anne karnındaki ceninde akrilamid maddesine rastlandı.

Akrilamid zehrinin anneden sütüne ve cenine geçtiğini belirten bilim adamı Prof. Fritz Sörgel, patatesin hamile ya da emziren kadınlar için çok sağlıklı olduğunu, ancak patates kızartması, cipsi ya da fırında patates yenilmemesi gerektiğini söyledi.

Hamilelerin günde en fazla 20 nanogram akrilamid maddesi tüketebileceğini belirten Sörgel, 10 gram patates cipsinde 20 nanogramakrilamid bulunduğuna dikkat çekti. Emziren kadınların, doğumdan sonraki birkaç ayda bu maddeyi içeren gıdalardan uzak durması gerektiğini söyleyen Sörgel, bebeğin anne sütünden günde 10 nanogram akrilamid alabileceğinin altını çizdi.

İsveç`te yapılan hesaplamalarda, yetişkinlerde kilo başına alınan 1 nanogram akrilamid maddesinin 1000 kişiden 10`unda kansere neden olabileceğinin tespit edildiğini hatırlatan Sörgel, bebeklerin metabolizmasının daha hassas olduğunu kaydetti.

Akrilamid maddesi, karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluşuyor. Bu zehrin, sinirlere zarar verdiği ve hayvanlarda kansere neden olduğu kanıtlandı.
322
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.