Şale Kutsal Yılmaz

Günlük Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

7 Aralık 2019
Cildimize yapacağımız günlük bakım duş almak, diş fırçalamak kadar rutin olmalıdır. Eğer temel bakım yetersizse cildimiz mat, cansız ve yorgun görünür. Ayrıca çizgi, kırışıklık ve elastikiyet kaybı daha erken başlar. Peki günlük cilt bakımımızı nasıl yapmalıyız?

Cilt güçlü bir bariyerdir. Kullandığımız pek çok ürünün emilimi azdır. Bu nedenle formülasyonlar buna uygun geliştirilir ve belli bir düzende kullanılması etkinliği arttırmak için önemlidir.

Sabah

1. Cilt bakımınıza cildinize uygun bir temizleyiciyle başlayın.

2. Tonik de cilde uygun seçilmiş olmalı ve dengeleyen, besleyen bir tonik kullanımı, pH dengesini düzenleyecek sonraki ürünün emilimini arttıracaktır.

3. Serumlar besleyici özelliği olan yoğun içeriklerdir. Çok hızlı emilir ve etki ederler. Gündüz kullanılan serumların antioksidan olması tercih edilir. Gündüz güneş ışınlarının ve çevresel faktörlerin zararlı etkilerini yok etmesi açısından daha yararlıdır. C vitamini, E vitamini veya yeşil çay gibi içerikler olabilir.

4. Göz çevresi kremi kullanın. 20'li yaşlardan itibaren göz çevresine uygun bir krem kullanmak, özellikle SPF korumaya ve güneş gözlüğü kullanmaya özen göstermek göz çevresinin elastikiyetini korur ve kırışıklıkları engeller.

5. Nemlendirici kullanmayı unutmayın. Cildiniz yağlı bile olsa her cilt nemlendiriciye ihtiyaç duyar. Cildin nemli olması koruyucu fonksiyonunu güçlendirir. Daha yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Elastikiyetini koruyarak yaşlanma etkilerini geciktirir. Nemlendirici serumdan hemen sonra uygulanmalıdır, böylece nem etkisi ciltte daha yoğun olacaktır. 

6.

Yazının Devamını Oku

Daha Sağlıklı Bir Cilt İçin Aromaterapi

27 Kasım 2019
Aromaterapi Çin'den, Mısır'a, Afrikaya kadar dünyanın farklı coğrafyalarında binlerce yıldır kullanılan bir yöntemdir. Bu gün modern aromaterapi tamamen bilimsel çalışmalarla çok daha doğru ve etkili kullanılmaya başlanmıştır. 

Bitkilerin yaprak, kök ve çiçeklerinden elde edilen yağların doğru şekilde kullanılmasıyla başta cilt olmak üzere vücut üzerinde pek çok olumlu etkileri tespit edilmiştir. Bu yağlar uçucu ve taşıyıcı yağlar olarak ayrılır. Cildin ihtiyaçları ve özellikleri göz önüne alınarak belli oranlarda karışım hazırlanarak kullanılır. Seçilen yağların özenle hazırlanmış güvenilir ürünler olması çok önemlidir. Yanlış ürünler sağlığa zarar verebilir. Gebelik ve bebeklik döneminde aromaterapi kullanımları sorun yaratabilir. Her ürün gibi alerji yapabilir. Bu nedenle ürünler konusunda mutlaka uzman desteği alınmalıdır. 

Cilt için faydalı olan yağlar, yaşlanmadan akneye kadar ciltteki pek çok soruna destek olur. Farklı yağlar tamamen farklı etlilere sahiptir.  

Jojoba yağı 

E ve B vitamini, bakır, çinko içerir. Ciltte sebum gibi davranarak ciltteki yağlanmayı azaltır. Akneyi azaltır ve yara iyileşmesini hızlandırır.
Nem verir. Antioksidan etkileri ile yaşlanmayı geciktirir.
Cildi onarır. Kollajen üretimini hızlandırır.

Nar çekirdeği yağı

Yazının Devamını Oku

Cildiniz Hassas mı?

13 Kasım 2019
Neredeyse iki kişiden biri cildinin hassas olmasından şikayetçi... 

Günlük hayatın stresi, kimyasallar, hormonlardaki değişimler, hava kirliliği, yanlış kozmetik kullanımı gibi pek çok faktör cildinizde hassasiyeti arttırmış olabilir.

Cildiniz hassas mı?

Yıkadıktan sonra ciltte gerginlik ve rahatsızlık hissi oluyor mu?

Ciltte kızarıklık ve kırmızı lekeler var mı? 

Güneşte çok kolay kızarır mısınız?

Kullandığınız kozmetikler genellikle sorun mu yaratıyor?

Erken başlayan çizgi ve kırışıklıklar mı var?

Renkli kozmetikler ve kimyasallar cildinizi rahatsız mı ediyor?

Yazının Devamını Oku

Cilt Temizleyicileri Hakkında Merak Edilenler

2 Kasım 2019
Eğer cildinize temizleyici kullanmıyorsanız cilt bakımından söz etmek mümkün değildir. 

Suyla ve sabunla yapılan cilt temizliği, cildi kurutarak pH dengesini bozacağı gibi, yeterli bir temizlik de sağlamayacaktır. Kullanılan hiçbir krem veya serum iyi temizlenmemiş ciltte yeterli etkiyi sağlamaz. Bu sebeplerden ötürü herkes için iyi bir cilt temizleyici vazgeçilmez olmalıdır.

Cilt tipine uygun olmayan ürünler de sorun oluşturur. Eğer çok yağlı ürün kullanırsanız ciltte yağlanma ve sivilce oluşumu, çok sert ürün kullanırsanız cilt kuruluğu veya hassasiyet oluşur. Cildi temizledikten sonra gerginlik ve rahatsızlık hissediyorsanız büyük ihtimalle ürün size uygun değildir. 

Krem, süt veya losyon temizleyiciler: Nemlendirici maddeler ve bitkisel yağlar içerirler. Cildin yağ yapısını bozmadan yumuşak bir temizlik sağlarlar. Özellikle kuru ve hassas ciltler için tercih edilirler. Bu cilt tipleri parfüm, alkol ve sert deterjan içermeyen ürünler kullanmalıdır. Ayrıca hassas ciltler hipoalerjik ürünleri tercih etmeli, hatta cilt testi yaparak ürün almalıdır. 

Jel temizleyiciler: Adından da anlaşılacağı gibi jel kıvamında ürünlerdir. Özellikle yağlı ve akneli ciltler için uygundur. Antiseptik veya peeling özellikleri de olabilir. Yağlanmayı kontrol ederek, tıkanmış gözeneklerin daha iyi temizlenmesini sağlar. Bu şekilde akne oluşumu azalır. 

Köpük temizleyiciler: Fazla yağlanmayı kontrol ederek iyi bir temizlik sağlar. Yağlı veya karma ciltler için uygun olabilir. Karma ciltlerde ürün seçimi cildin tepkileri göz önüne alınarak yapılmalıdır.  

Kil temizleyiciler: Ciltteki fazla yağı ve toksinleri temizler. Yağlı ve karma ciltler için uygundur.

Mendil temizleyiciler: Çok pratik görünüyorlar, değil mi? Çok mecbur kalmadıkça tercih etmemelisiniz. Yeterli temizlik sağlamayacağı gibi, alkol ve parfüm içeriği nedeniyle ciltte tahriş ve hassasiyete neden olabilir.

Makyaj yapıyorsanız cildi iki kez temizlemek gerekecektir. Birinci temizlik makyaj ürünlerini ciltten uzaklaştırırken, ikinci kat temizleyici ciltte esas temizliği yapacaktır. Sabah ve akşam cilt temizliği gereklidir. Akşam temizlikte ciltte biriken bakteri, toz, kir, makyaj temizlenmeli ve gece kullanılacak ürünler sürülmelidir. Gece cildin dinlendiği, onarıldığı çok önemli bir dönemdir. Bu arada cildin iyi temizlenmiş olması bu fonksiyonlarını yapmasına olanak sağlar. Sabah ise ter, toksin atılımı nedeniyle cilt yine temizlenmeli ve gündüz ürünleri kullanılmalıdır.  Eğer cildiniz aşırı kuru ve hassas ise sabah temizliği ihmal edilebilir. Bunlara ek olarak, mevsimsel değişimlerde cildin ihtiyaçlarının değişeceği göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır.

Yazının Devamını Oku

Yüz Şekline Göre Saç Modelleri

26 Ekim 2019
Saçlar en önemli aksesuarımızdır ve sizinle birlikte her yere gelecektir. Ona yapacağınız yatırımdan asla ödün vermeyin. Başarılı bir saç modeli sizi iyi görünmekten harika görünmeye taşır. Yüz şeklinizi bilmek makyajdan saç modeline, gözlükten şapka seçimine kadar pek çok konuda size fayda sağlar.

Saç modelinizi seçerken dergilere, TV programlarına bakarak değil yüz, vücut şeklinize uyumlu olana karar verin. Daha önce başkasında beğendiğimiz modelin bizde aynı durmadığını hepimiz üzülerek görmüşüzdür. Kuaförünüzle bu konuyu konuşmadan modele karar vermeyin.

İyi bir saç modeli, yaşam şekli, kişiliğiniz, saç dokunuz ile uyumlu olmalıdır. Başınızın büyüklüğü, vücut oranı saç modeliyle dengede olmalıdır. Saç stiliniz giyim tarzınızla uyumlu olmalıdır. Yüz hatlarınız yaşınızla beraber nasıl değişiyorsa saç modeliniz de değişen moda anlayışına, yaşınıza uyumlu ve güncel olmalıdır. Örneğin; kısa boylu kadınlar çok uzun ve aşırı hacimli saçlardan uzak durmalı, kilo fazlası olanlar boyun hizasını geçmeyen saç modellerini tercih etmelidir. Asimetrik kesimli saçlar daha uzun ve genç bir hava verir. Doğal kıvırcık saçlar başın üst kısmına uzunluk eklerken boynu gösteren kısa saçlar ise uzun bir görüntü yaratırlar ve boynu daha da uzun gösterirler. Aynı şekilde, tepeden toplanmış topuzlar da uzun bir görüntü yaratır.

Yüz şeklimize göre saç modeli seçmek

Yüz şekillerini temelde 4 ana grupta toplayabiliriz.

Oval yüz: Yüz şekliniz oval ise şanslısınız demektir, ideal yüz şeklidir. Dengelidir, bu sebeple uzun veya kısa pek çok modeli rahatça kullanabilirsiniz. 

Yuvarlak yüz: Dolgun yanaklar, yuvarlak çene yapısı vardır. Yüz genişliği ve uzunluğu birbirine yakındır. Bundan dolayı yüzü uzatarak dengeleyen modeller tercih edilmelidir. Orta uzunlukta saç modelleri kullanılabilir. Uzun modellerde çene hizasında başlayan katlı kesimler, asimetrik kesimler, çapraz kaküller, tepeden kabarık modeller daha dengeli bir görünüm yaratır.

Kare yüz: Geniş alın, geniş elmacık kemikler ve güçlü çene yapısı vardır. Yüzde belirgin köşeler vardır. Bunu yumuşatmak ve yüzü dengelemek amacıyla farklı kesimler seçilebilir. Dalgalı modeller görünümü yumuşatır, uzun katlı kesimler yüzün keskin açılarını azaltır. Kısa katlı bob kesimler ya da yandan ayrılmış kaküller tercih edilebilir. Saçın tepe bölümüne volüm verilebilir.

Üçgen yüz:

Yazının Devamını Oku

Cilt Bakımında Tonik Kullanımı

25 Ekim 2019
Kozmetik ürünler her gün inanılmaz bir gelişme gösterirken, cildin ihtiyaçlarını göz önüne alarak doğru seçimler yapabilmek çok daha önemli hale geliyor.

Markalar ürünlerini pazarlarken size inanılmaz vaatlerde bulunup aklınızı karıştırırken en iyisi bilgi sahibi olarak seçim yapmak diye düşünüyorum. Bu açıdan bakıldığı zaman tonik kullanımı ne kadar gereklidir? Aslında size sormak istiyorum, cilt bakımı rutininizde tonik kullanıyor musunuz?

Toniğin cildimize etkilerine göz atalım, kullanma veya kullanmama kararını doğru bir şekilde verelim. 

Tonik nasıl kullanılır?

Tonikler sabah ve akşam temizleyiciden sonra yüz ve boyuna uygulanan ürünlerdir. Pamuğa dökülerek veya parmak uçlarıyla uygulanır. Sonrasında serum ve krem kullanılır.

Toniğin cilt bakımında faydaları nelerdir?

Tonik, temizlenmiş cildin pH dengesini sağlar. PH düzeyi, cildin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını devam ettirmesi konusunda çok önemli olmasının yanı sıra, cildin yağ dengesinin ve mikro florasının korunması için temeldir. İyi temizlenmiş ve tonik sürülmüş cilt serum ve kremden daha çok fayda sağlar. Gözenekleri daraltır, koruma kalkanı oluşturur, cildin nemini arttırır ve besler. Temizleyicinin temizleyemediği inatçı makyaj, yağ ve kiri daha detaylı temizler.

Tonik nasıl seçilir?

Ürün seçiminde cilt özellikleri göz önüne alınmalıdır.

Yazının Devamını Oku

Sağlıklı Cildin 7 Sırrı

18 Ekim 2019
En güzel kıyafet sağlıklı bir cilttir. Bütün hayatımız boyunca sahip olduğumuz yüzlerce kıyafetimiz, ama sadece tek bir cildimiz var. Bu bile değerini anlamak için yeterli bence.

İyi bir cilt özen ve istikrar gerektirir. Aslında cilt için yapacağınız hemen her şey genel sağlığımıza da iyi gelir. Çünkü cilt, vücut sağlığının aynasıdır. Ancak sağlıklı bir vücutta ışıldayan cilt bekleyebiliriz.

1- Güneşten koruma

Cilt yaşlanmasının en büyük sebeplerinden biri UV ışınlarına maruz kalmaktır. Bunu daha net görebilmek için cildin kapalı alanları ile sürekli güneşe maruz kalan alanları arasındaki farkı inceleyebilirsiniz, kapalı bölgelerde cilt kalitesinin daha iyi olduğunu göreceksiniz. Yaz, kış UVA ve UVB'ye etkili güneş koruma alışkanlığı çocuk yaşlardan başlamalı ve hayat boyu devam edilmelidir.

Güneş ışınları etkisiyle;

-Ciltte çizgi ve kırışıklılar
-Lekeler
-İyi ve kötü huylu deri oluşumları

Yazının Devamını Oku

Renkler ve Etkileri

16 Ekim 2019
Renkler bizi etkiliyor mu? Her renk üzerimizde aynı etkiyi mi gösteriyor?

Sizce renkler bizi etkiler mi?

Renklerin psikolojik etkileri tartışılmaz. Renkler enerji seviyemizden, modumuza kadar pek çok şeyi etkiler. Ayrıca çevremizdeki insanlar da giydiğimiz renklerden etkilenir. Gözünüzün önüne siyah rengi getirin, siyah elbise içinde bir kadın hayal edin. Bir de pembeler giymiş bir kadın hayal edin. Neler hissettiniz? İki görüntüyü hayal ederken farklı şeyler düşündünüz, değil mi?

Kabul edelim ya da etmeyelim renkler üzerimizde etkileri var. Kültürel farklar ve kişisel deneyimler farklı renklere farklı anlamlar yüklese de genel bakış açısı değişmiyor. Renkler farklı insanlar üzerinde benzer duyguları oluşturuyor. Markalar renklerin sihirli dünyasını bilerek logolarında, ambalaj seçimlerinde, reklam kampanyalarında ve ürünlerinde bunları kullanarak, hedef kitleleri üzerinde istediği etkiyi yönetiyor. Renkler duygularımızı, davranışlarımızı ve stres seviyemizi etkiliyor. Bunu bilerek seçimler yaparsak imaj yönetimimizde, iletişimde daha başarılı olmamız da kaçınılmaz.

Kolaylık olması açısında renkleri dört ana gruba ayıralım:

Zamansız ve şık renkler: Dolabınızda olması gereken asil ve temel renklerdir; iş hayatında, sosyal hayatta ve özel davetlerde kullanılır.

Siyah: Baştan sona siyah giymek güvenli ve kolaydır. Şık ve seçkindir. İnce ve zarif gösterir. Aynı zamanda iş ortamında sizi otoriter gösterir. İnsanlar iletişim kurmaktan uzak durur, araya mesafe koyar.

Kahverengi: Çok farklı tonları vardır. Çok dostça durur, yakınlık hissettirir. Aynı zamanda sıkıcıdır. Bankacılık sektörü gibi bazı sektörlerde tercih edilmez.

Gri:

Yazının Devamını Oku