Melisa Darmar

Vegan Olan Bireylere Alternatif Besinler: NE YERİNE NE?

10 Haziran 2019
Vegan olan bireyler; hayvansal hiç bir ürün tüketmezler. Peki hayvansal gıdalardan gelen vitaminleri nelerden, nasıl alabilirler?

Bal dahi tüketmeyen veganlar kendi yemek tariflerinde vegan olmayan bireylerin tükettiği besinlerin yerine ne tüketebilirler? Bu yazımda veganlar için alternatifleri sunacağım…

Süt ve süt ürünleri yerine:

Hayvansal hiçbir gıda tüketmedikleri için süt ve süt ürünleri de tüketmezler, ama kalsiyum alımının mutlaka olması gerekir. Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler. Ayrıca femmelle.tr hesabımda da tarifini verdiğim soya sütlü lor peynirini tüketebilirler.

Yumurta yerine: Tatlı tariflerimizde yumurtaya oldukça yer veriyoruz, peki veganlar yumurta yerine ne kullanabilirler? Aynı kıvamı soya unu veya ezilmiş muz verebilir.

Et, tavuk, balık yerine: Yüksek protein içeren tofu ya da seitan tüketebilirler. Ayrıca günlük beslenme düzenlerine rahatlıkla nohut gibi baklagillere yer verebilirler.

Bal yerine: Bal da arıdan üretildiği için veganlar bal tercih etmezler. Bunun yerine pekmez, agave şurubu tüketebilirler.

Hayvansal yağlar yerine:

Yazının Devamını Oku

Spor Hayatımızda mı Yoksa Hayatımız mı?

30 Nisan 2019
Simon Marshall ve Lesley Paterson’ın birlikte kaleme aldığı “The Brave Athlete” (Cesur Sporcu) kitabında sporcunun psikolojisi; spor performansını ve vizyonunu nasıl etkilediği vurgulanıyor.

Beynimizin aslında hem en yakın arkadaşımız hem de düşmanımız olabileceği; fiziksel olarak yarışlara hazır olsak bile mental olarak bizi aşağı çekebileceği üzerinden detaylı açıklamalarla vurgulanmış.

Ulaşmak istediğimiz yollarda;

Cesaret nereden gelmeli?

Hedeflerimizi belirlerken nelere dikkat etmeliyiz ve bu hedeflerimize ulaşmadan önce çıkmamız gereken “rahatlık bölgemizden” nasıl sıyrılacağız?

Rahatlık bölgemizden (comfort zone) nasıl çıkmalıyız, gelin beraber görelim.

1. SPESİFİK OLUN: Terk etmek istediğiniz rahatlık bölgelerinizi spesifikleştirin, Hangi rutin düzeninizi terk etmek istiyorsunuz? Ya da bir sporcu olarak performansınızın neresinden memnun değilsiniz, ne tür bir değişikliğe ihtiyacınız var? Kendinize spesifik olun.

2. GÖZLEMCİ OLUN: Bazen durmak en iyi eylemdir unutmayın. Hayatınızı ne yöne değiştirmek istiyorsunuz, spor performansınızın nasıl olmasını istiyorsunuz? Etrafı izleyin, emin olun neyi istediğinizle beraber neyi istemediğinizi de görmüş olacaksınız.

3. KORKULARINIZLA YÜZLEŞİN:

Yazının Devamını Oku

Siz Hangi Beslenme Tipisiniz?

22 Nisan 2019
Beyin ve mideyi bir “motora” benzetirsek, sistem şu şekilde işliyor; motoru çalıştırmamız adına yakıtı doğru doldurmamız gerekiyor (doğru makro ve mikrolarla).

1- Eğer düşük oktan olursa motor bozuluyor (gaz ve ekşime hissi)
2- Motor çok çalışırsa boşa gidiyor (gut oluyor)
3- Düzenli olarak motoru yağlamak gerekiyor (omega 3 yağ asitleri kullanmak), arabayı yıkamak (doğru detoks) ve motoru dinlendirmek (aralıklı oruç) gerekiyor.

Yani aslında arabanın dışını yıkamak yetmiyor, motor burada asıl önemli olan. Motor burada iç organlarımız olduğu için nasıl beslendiğimiz çok önemli. Herkesin motoru farklı, motoru ne az ne de fazla çalıştırmamamız için nokta atışları gerekli. Size hangi nokta atışı gerekli onu öğrenelim. Önce hangi çeşit motora sahipsiniz?

Yapılan bir araştırmaya göre (Korn, 2016) Hızlı Oksidan Grubuna dahil olup olmadıklarını öğrenmek için bir grup katılımcıya düzenli olarak 8 saat içinde her saat başı 8 gram C vitamini enjekte etmişlerdir. Yüksek Oksidan grubu kendini kötü hissettiğini, yavaşi oksidan grubu ise etkilenmediğini belirtmiştir.

Siz ise kendi vücudunuzu tanımıyorsanız aşağıdaki verdiğim bilgiler yardımcı olabilir. İkinci deneyde ise aç karnına 50 mg niasin verilmiştir, yavaş oksidana etki etmemiştir, yüksek oksidan ise ani vücut ısısı yükselmesi ve kızarma meydana gelmiştir.

1- FAST OXIDIZER - HIZLI OKSİDAN GRUBU:

Yazının Devamını Oku

Ghee Nedir, Faydaları Nelerdir?

12 Nisan 2019
Anadolu ve Kafkaslarda “sade yağ” olarak bilinen “ghee”; inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal ve katkısız halidir.

Yağ tüketimi vücut sağlığımız için oldukça önem taşımasıyla beraber, spesifik olarak ghee nin tüketiminin de bir çok yararı vardır. Dolayısıyla yemeklerimizi ghee yağında pişirebilir, diğer yağların ısıyla etkileşimi sonucu oluşan kanserolojen riskini yok edebiliriz ayrıca trans yağ tüketimini engellemiş oluruz.

Bütün bu yararlarının yanında ghee yağını diğer yağlardan ayırt edici özellikleri nelerdir?

1. Kolay bozulmaz.
2. Yüksek yanma ısısına sahiptir.
3. Uzun süreli enerji verir.
4. Diğer yağların yakımına yardımcı olarak yağ yakımını hızlaştırır ve kolaylaştırır dolayısıyla kilo kaybına katkı sağlar.

Yazının Devamını Oku

Çabuk ve Doyurucu Bir Öğün: Tatlı Patates Smoothie

2 Nisan 2019
Öğlen yemeği, ara öğün ya da tok tutucu bir enerji içeceği istiyorsanız bu içecek tam size göre.

Magnezyum, E vitamini ve sağlıklı yağ içeriği sayesinde adet sancılarına iyi gelir. Adet sancısını tetikleyen faktör demir eksikliği olduğu için demirinize bu şekilde takviye yapabilirsiniz.

Tarif 2 kişiliktir.

Malzemeler:

Tarif:

Bütün malzemeleri homojen hale gelinceye dek mutfak robotundan geçir, dilerseniz buz ekleyebilirsiniz, afiyet olsun!

Not: Eğer protein eklemek istiyorsanız bu karışımın içine 10 gram (1.5 tatlı kaşığı) fıstık ezmesi ya da badem ezmesi ekleyebilirsiniz. Özellikle spor öncesi bir öğün olarak gücünüzü arttırmada yardımcı olacaktır.

Melisa Darmar

Yazının Devamını Oku

Veganların da Tercih Edebileceği Bir Latte Türü: Kaju Latte

25 Mart 2019
Kajunun sağlığımıza faydaları saymakla bitmiyor! Üstelik sadece kuruyemiş olarak tüketmenize gerek yok. İşte veganların da tüketebileceği kaju latte tarifi...

Kajunun Sağlığımıza Faydaları:

Malzemeler:

Tarif:

 

Melisa Darmar

https://www.instagram.com/femmelle.tr/?hl=tr

Yazının Devamını Oku

Hangi Vücut Tipine, Hangi Diyet Uygun?

15 Mart 2019
Özellikle son yıllarda sayıca çoğalan ve çeşitlenen bir çok beslenme düzeni vardır. Her biri ayrı bilgi aktarırken, bazılar içerik bakımından birbirleriyle çelişiyor bile olabilir. Peki siz kilo vermek istiyorsanız, hangisine uymanız gerekir?

Netflix sitesinin başarılı belgesellerinden biri olan 'Explained'in 'Diyetler Neden Başarısız Oluyor?' adlı bölümünü izlemenizi tavsiye ediyorum.

Atkins, paleo, keto gibi çeşitli diyetler aslında iki farklı grupta incelenebilir. Birinci grup “az yiyip az kalori alımını” desteklerken diğer grup “yüksek kalorili yiyip doymayı sağlamayı” hedef alıyor. Bütün bu diyetleri incelemeye almadan ve hangisini yapmak istediğinize karar vermeden önce kendinize odaklanmanızı öneriyorum. “Diyetimi bozdum”, “tatlı krizine yenildim”, “gece kalkıp yemek yedim” gibi durumlarla karşılaşırsanız lütfen kendinizi suçlamayın. Bunlar çok doğal. İnsan metabolizmasının temel amacı fizyolojik sağlığı dengede tutmak olduğu için “kilo verme” doğaya aykırı bir eylemdir. Vücuda uyarı emri gider, bu sizin “iradesiz” olduğunuzu göstermez.

Kilonuzu etkileyen bir çok sayıda faktör vardır;

1. Uyku: Yapılan araştırmalara göre uyku problemi olan yetişkin ve çocukların %55-89unun daha fazla obezite riski mevcuttur.

2. Sık sık yeme eylemi: Sık yemeyi destekleyen bazı söylemler olsa bile aslında vücudunuzun yağ yakması için “aralıklı açlığa” ihtiyacı vardır. Eğer insülin probleminiz yoksa çok sık yemenizi yağ vermek açısından tavsiye etmiyorum.

3. Stres: Stresli olduğunuz dönemlerde vücudunuzdaki kortizol hormonu daha çok salgılanmaya başlar, bu da iştahınızı açarak karbonhidrat ve şekerli besinlere eğiliminizi arttırır.

4. Psikoloji:

Yazının Devamını Oku

#KadınOlmasa Kelimeler Anlamını Yitirir

7 Mart 2019
Kadınlar günde ortalama 20 bin kelime kullanıyormuş… Bu ayda 560 000,Yılda 6 720 000 demek.

Peki bu kelimelerin ardında yatan o binlerce mesajı sayıyor muyuz? Peki ya duygular? Bir kadının o binlerce kelimelerinin ardında yatan bir de yüz binlerce düşünce vardır. O düşünceler kadının mimiklerinde, ses tonunda, dokunuşunda ve sevgisinde yer alır. O düşünceler aksileşti mi anlarsınız hemen sessizliğinden.

“Kadınlar susarak gider.” der Cemal Süreya.
En acısı da budur, bir kadının verebileceği en büyük ceza aslında sessizliğidir. Tek bir kelimesi bile o kadar değerlidir ki kadınların. Sessizliği geldi mi tek bir kelimesi için gözünün içine bakarsınız.

Kadın konuşurken güzeldir, çünkü bir tek dudaklarında değildir o hareket. Dudakları bir tek orkestra şefidir, bütün diğer müzisyenler yüzünün diğer kalanıdır. Hepsinin uyumu ile çalar sadece o güzel ve özel melodi...

Kadınlarımız konuşsun. Hiç susmasınlar, HİÇ SUSTURULMASINLAR. Söyleyecekleri her söz ve ardındaki her düşünce bir eser oluşturur.

“Şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” Der Mustafa Kemal ATATÜRK.

Kadın olmak; herhangi bir anda, kendine ait boyalar ile tuvaldeki her rengi değiştirebilmektir.

Yazının Devamını Oku