Gülçin Çavdarcı

Türk kahvelerini yapın tatlılar hazır!

5 Aralık 2019
Bugün 5 Aralık Türk Kahvesi Günü! Hani bir fincanının 40 yıl hatrı olan; sohbetlerin en güzel eşlikçisi, kız isteme törenlerinin ayrılmaz parçası, kahvaltı ve yemeklerin en güzel kapanışı, Türk kültürünün en leziz sembollerinden olan Türk kahvesi günü.

Benim Türk kahvesiyle tanışmam çok geç oldu.. Aslında çocukluğumda evde Türk kahvesi çok fazla tüketilirdi. Her sabah kahvaltı sonraları gazete eşliğinde yapılan Türk kahvesi keyifleri, yemek sonrası kahveleri, komşu muhabbetleri, babamın bir şey konuşacaksa ‘hadi yap bi kahve’leri... Yani oldum olası kahve kokusundaydım ama bir türlü alışamamıştım, sevememiştim. Ta ki bu yıla kadar :) Artık gerçekten tadını alıyor, özlüyorum. Öyle ki öğle ritüelime dönüştü bile. Yemek sonrası bir sade Türk kahvesi... 

Yani demem o ki; ön yargıların kırılmasının ne bir yaşı var ne de zamanı. Akışına bırakın, çok da sabit fikirli olmayın :)

O zaman şimdi sizinle bugüne özel Türk kahvesinin yanına eşlik edecek nefis tatlı tarifleri paylaşmak istiyorum. Şimdi 'Sen hani sağlıklı besleniyordun' diyenler olabilir; bu tarifleri Mucize Lezzetler projesi için yapmıştım :) Bir tane de benden avokadolu puding sıkıştırdım :) Sevdiklerinize yapmak isterseniz size de fikir olsun.

MOZAİK PASTA TARİFİ

O bizim klasiğimiz, çocukluk aşkımız; mozaik pasta! Ben bol antep fıstıklı yaptım, siz kuru yemişlerini damak tadınıza göre seçip bol bol koyabilirsiniz. 

BAL KABAKLI MAGNOLİA TARİFİ

Kış aylarının göz bebeği bal kabağının sadece çorbasını yapmakla yetinmiyorsunuz değil mi? 

Yazının Devamını Oku

Kolombiya'dan İstanbul'a Avokado Yolculuğu

23 Kasım 2019
Herkese merhaba! Vegan/vejetaryen beslenen, sağlıklı yaşam tarzını benimseyen ya da sadece farklı tat meraklılarını bu köşeye alabilir miyim?

Benim gibi çoğu insan için dışarıda yemek yemek gerçekten büyük bir sorun. Kilo vermeye çalışanlar, aktif spor yapan ve özel bir beslenme programı uygulayanlar ya da sadece ne yediğini bilmek isteyenler için içeriği temiz yiyecek bulmak bir problem. İşte biz de tam da bu sorundan yola çıkarak sağlıklı beslenme üzerine kurulmuş nefis mekanları gezip sizinle buluşturacağız.  

Bu konseptte ilk olarak Teşvikiye’de bulunan Avokado Bar’ı seçmeme şaşırmamış olsanız gerek :) Avokadonun her halini bulabileceğiniz bu küçük ve sıcak mekanda Avokado Bar İşletmecisi Andres Gomez ile konuştuk.

Bu mekanı ilginç kılan şey ise işletmecilerinin iki Kolombiyalı ve bir Filistinli olması. Üniversite eğitimi için Eskişehir’e gelen Filistinli Hatem Elrayes ile Kolombiyalı Andres Gomez ve Carolina Zuniga Türkçe öğrenmek için yazıldıkları bir dil kursunda tanışmışlar ve ülkelerine dönmeyip buraya yerleşmeye karar vermişler. 

Avokado Bar konseptinin yayıldığı Manhattan, Amsterdam ve Roma gibi şehirlerden örnek almışlar ve Türkiye'ye uyarlamaya karar verip Avokado Bar'ı açmışlar.

O zaman daha fazla detay vermeden sizi Andres Gomez ile yaptığımız sohbetle baş başa bırakıyorum :) 

<iframe src="//www.hurriyet.com.tr/video/embed/?vid=41375208&resizable=1&autostart=true" width="580px" height="326px" frameborder="0" scrolling="0" allow="autoplay; fullscreen" allowfullscreen></iframe>

Bu arada Andres ile avokado tüketimiyle ilgili bir video daha çektik. Avokado çeşitleri, avokado nasıl seçilir, ne zaman tüketilir, nasıl kesilir gibi püf noktalarının olduğu videoyu da sizinle ayrıca paylaşacağım :) 

Son olarak sizi gitmeden ankete alıp uğurlayayım;

Yazının Devamını Oku

Dekorasyonda Yeni Trend: Touching Sistemi

16 Kasım 2019
Küçük dokunuş ve düşük maliyetle yaşam alanımı dekore etmek istiyorum diyorsanız bu yöntem gerçekten tam size göre! Yurt dışında yaygın olarak kullanılan, mekanlara ekonomik ve kalıcı çözümler sunan Touching sistemi, ülkemizde de oldukça yayılmaya başladı. Touching sisteminin 3 yıldır Türkiye’deki öncüsü ve uygulayıcısı olan Yüksek Mimar Emel Balcı’ya bu dekorasyon yöntemini ve avantajlarını sorduk.

*‘Magic Touch’ yani ‘Sihirli Dokunuş’ denilen bu dekorasyon yöntemi nedir?

Magic Touch yani Bizim Touching “ sihirli dokunuş “ yöntemi, var olan mekanı, küçük değişikliklerle, kırım döküm genelde olmadan, nokta atışı seçimlerle ve hatta eski kullanılan mobilya ve ürünlerden faydalanılarak yaratılan yepyeni ve enerji dolu mekanları dekore etme yöntemidir. Aslında nasıl makyaj yaparken güzel bir makyajla çok daha çekici hale gelebiliyoruz, touching için de ben mekanlara  makyaj yapıyorum diyorum.

*Sizin bu dekorasyon yöntemini benimsemenizin ve ülkemize uyarlamanızın nedeni nedir?

İç mimarlık sektörüne farklı bir bakış açısını getirip, uygulamasını yapmak aslında kendimi özel ve mutlu hissettiriyor. Ve bu his sayesinde her projede çok heyecanlanıyorum ve o heyecanla tasarımlarımı yapıyorum.  O kadar büyük bir aşkla yapıyorum ki işimi, sürekli touching anlatır konuşur oldum. Bir de bu hizmeti yaparken hedeflediğim kitle aslında mimarla çalışmaktan korkan kişilerle çalışabiliyor olmak. Ben mimarlık mesleğine ve sanata duyarlı olan herkesin mimarlarla çalışmasını istiyorum . Sanırım bu hedefime de ulaşmaya başladım. 

Ve şu an da da kendimi başka bir meslek yaparken düşünemiyor, işimle tutkulu bir aşk yaşıyorum.

*Bu yöntemi nerelerde uygulayabiliriz? Evin hangi bölümlerinde daha işlevsel oluyor?

Aslında genel olarak en çok talep salon, antreler ve yatak odalarına geliyor. Ancak bunların dışında çocuk odaları, hobi odaları ve çalışma odalarında da touching hizmetimizi talep geliyor.

*Touching yöntemi ile yapılan dekorasyonun ne gibi avantajları vardır? Bu yöntemi neden tercih etmeliyiz?

Yazının Devamını Oku

Sabahlarımın vazgeçilmezi: Yeşil içecekler

5 Kasım 2019
Merhaba sevgili Lezizz ailesi! Artık bu köşede; sağlıklı beslenme meraklısı, yeni beslenme trendlerini araştıran/uygulayan, mutfakta deneysel takılmaya bayılan, bolca yeni tarifler deneyen, yakın zaman kahveseveri Gülçin ile sıkça karşılaşacaksınız.

Dediğim gibi mutfakta deneysel takılmaya bayılıyorum. Görüp beğendiğim tarifleri değiştirip beslenme düzenime ve damak tadıma göre uyarlıyorum. Genelde de sağlıklı alternatifine çeviriyorum. Tarifte beyaz un varsa onu badem unu, keçiboynuzu unu, hindistan cevizi unu gibi sağlıklı alternatifiyle değiştiriyorum. Ayçiçek yağı varsa hemen hindistan cevizi yağına dönüveriyor. İşte bu köşede de bolca bu deneyimlerimi ve tariflerimi göreceksiniz. 

İlk yazımda da aslında yakın çevremin hakim olduğu (çoğunun görmekten bıktığı) sabahlarımın vazgeçilmezi 2 yeşil içeceğimin tarifini vermeliyim diye düşündüm. Maydanoz kürlerini, kereviz sapı sularını mutlaka bir yerlerde duyup görmüşsünüzdür. İşte dönem dönem ben de sabahları aç karnına bu içeceklerden tüketiyorum. Siz de arzu eder, denemek isterseniz tamamen damak tadınıza göre tarifi uyarlayabilirsiniz.

Kereviz sapı suyu tarifi

Malzemeler:

*1 demet kereviz sapı
*1 adet limon (büyükse yarım)
*1 tatlı kaşığı büyüklüğünde taze zencefil

Yazının Devamını Oku

Kate Middleton'dan 6 Stil Dersi

28 Ağustos 2019
Cambridge Düşesi Kate Middleton 7/24 kamuoyunda olmasına rağmen her zaman kusursuz ve şık görünüyor. Elbette kraliyet ailesinin profesyonel bir güzellik ekibine sahip ama Kate sıklıkla kendi makyajını kendi yapıyor, stiline kendi yorumlarını katıyor. Şimdi gelin Kate'in kusursuz stilinden 6 ders çıkaralım...

1- AZ HER ZAMAN DAHA ÇOKTUR

Kate her zaman fresh ve genç görünüyor. Resmen bir yıldız gibi görünmenin çok yoğun makyajdan geçmediğinin kanıtı! Bu nedenle gerekmedikçe yoğun kat kat bir makyaj yapmaktan kaçının. Hafif bir fondöten, doğal bir görünüm için aydınlatıcı ve rimel işinizi görecektir. Dudaklarınızı da nude tonlarda tutmayı unutmayın. 

2- DUMANLI GÖZ MAKYAJI HAFİF YAPILIR

Dumanlı göz artık sadece özel bir günde ya da bir gecede yapılan makyaj olmaktan çıktı. Kate de dumanlı göz makyajını gündüz bir davette de özel bir akşamda da kullanabiliyor. Fakat burada önemli olan nokta, dumanlı göz makyajını yumuşak ve ince tutmakta. Boğucu olmadan sade ve belli belirsiz bir makyaj yapabilirsiniz. Bunun için altın ve kahverengi tonlarını kullanabilirsiniz.

3- TIRNAK BAKIMINA HER ZAMAN DİKKAT!

Sadece saç makyaj değil, el ve tırnak bakımını da Kate için önemli. Kat kat uzun tırnaklar, renkli parlak ojelere ihtiyacınız yok. Kısa kesilmiş, temiz ve düzgün şekillendirilmiş açık tonlarda bir oje sürülmüş tırnaklar kusursuz şıklığınızı tamamlayabilir. 

4- TRENDLERİ YOK SAYMAKTAN KORKMA!

Yazının Devamını Oku

Sağlık Fışkıran Instagram Hesapları

22 Ağustos 2019
Hepimiz hayatımızın çoğu aşamasında motivasyona ihtiyaç duyarız. Çünkü gerçekten motivasyon davranışlarımızı etkileyen önemli bir güçtür, hedefe ve amaca doğru bizi iter, teşvik eder. Üstelik bir kalıbı ya da kuralı da yoktur, kişiseldir.

Herkesin kendince farklı motivasyon kaynakları vardır; inanç, ödül, para, iltifat, değişim ya da bir kitap, film, bir video… Benim sağlıklı yaşama merakımda en büyük motivasyon kaynağım rengarenk sağlık fışkıran instagram hesapları olmuştur. İnstagramı her açtığımda önüme düşen o lezzetli tabakları gördükçe beslenme düzenimi sorgular, planlar ve harekete geçerim.

Takip ettiklerimden kimisi beslenme uzmanı, kimisi öğrenci, kimisi de bir anne.. Hepsinin ortak noktası ise sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmeleri, araştırmaları ve üretmeleri. Bu hesaplara girdiğimde kolay kolay çıkamıyorum. Mutlaka kenara bir not, bir ekran görüntüsü ya da bir tarif alıyorum. Hiç bilmediğim bir bilgiyi öğrenmek, sağlıklı malzemelerle de enfes yemekler yapılabileceğini keşfetmek, nefis görünen bir tarifi denemek beni inanılmaz motive ediyor.

O yüzden sizinle de bu hesapların birkaçını paylaşmak istedim. Belki bir göz atarsınız, benim kadar etkiler mi bilmiyorum ama belki ufaktan sağlıklı beslenme için kamçılar :)

Bu arada bu hesapların hepsi yabancı, ama mutlaka Türk hesapları da yazacağım :) 

instagram.com/livegreenhealthy

Instagram dünyasının en meşhur sağlıklı beslenme hesaplarından birisi. Bu müthiş sağlıklı yemeklerin tariflerini postların altında bulabilirsiniz.

instagram.com/livingthehealthychoice

Sağlıklı beslenmeye merakının dışında iyi bir yemek fotoğrafçısı olan Pauline, instagram hesabında ağız sulandırıp tariflerini de kendi internet sitesinde aşamalı olarak anlatıyor.

Yazının Devamını Oku

Cilt Bakımınızı Doğru Yapıyor musunuz?

12 Nisan 2019
Olumlu olumsuz her durumdan etkilenen cildimiz hepimizin en hassas noktası. Cildimizin yaşlanmasına neden olan dış faktörlere karşı korumanın en etkili yolu ise ancak düzenli cilt bakımlarıyla olabilir. Dermatolog Dr. Justine Hextall ile cilt bakımında merak edilenleri konuştuk.

1- Genetik faktörler cilt yaşlanması için önemlidir, ancak etkili cilt bakımı ile yaşlanma hızını yavaşlatabiliriz. Etkili cilt bakımının temeli nedir?

Doğal ya da gerçek olarak düşündüğümüz yaşlanmanın çoğu aslında UV ışınlarından ve kirliliğe maruz kalmak gibi dış çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle etkin bir cilt bakımı bu dış faktörlere karşı cildimizi korur. Deri bariyeri dışardan gelen kirliliğe ve tahriş edici maddelere karşı ilk savunmamızdır, bu yüzden onu korumak hayati önem taşır. Her zaman cildinize zarar veren kirliliği giderecek, ancak cilt bariyerinin hassas asidik pH'ını da koruyan yumuşak bir temizleyici kullanın. Cildinizi sakin ve nemli tutan etkili bir nemlendirici kullanın. UV ışınlarından ve kirlenmeden kaynaklanan serbest radikal hasarlara karşı koruyan bir C vitamini ve tüm yıl boyunca UVA ve UVB'ye karşı koruyan yüksek faktörlü bir güneş kremi gibi bölgesel bir antioksidan uygulayın. Nisan ve Ekim ayları arasında cildinizi D3 vitamini ile destekleyin.

2- Her zaman cilt bakımının öneminden bahsediyoruz, ancak çoğu insan kendi cilt tipini bile bilmiyor. Cilt tipimizi nasıl öğreniriz? Spesifik cilt tipimize nasıl bir rutin uygulamalıyız?

Hepimizin spesifik cilt tipi kategorilerine dahil olabileceğini düşünmüyorum. Örneğin yağlı cilde sahip biri de, susuz kalmış ve nemlendirmesi gereken bir cilde sahip olabilir. Yağlı cilde sahip olan kişilerin bazen ciltlerini derinlemesine temizlemek için çok fazla işlem uygulayarak cilt bariyerinin kuru kalmasına ve tahriş olmasına sebep olacak şekilde ciltlerini soyduklarından endişe ediyorum. Herkesin cildini gergin ve kuru hissettirmeyen bir temizleyici kullanmasını öneriyorum, bu temel bir kuraldır. Bir nemlendirici, yağlı ciltlerde çok ağır veya çok yağlı olmadığı sürece akneye neden olmaz. Hyalüronik asit gibi derinin üst tabakasına su tutacak nemlendiricileri tercih edin ve daha sonra geniş spektrumlu UVA ve UVB örtüsüne sahip, yağlı olmayan bir güneş kremi uygulayın. Kuru cilt daha fazla nemlendiriciye ihtiyaç duyabilir, yine hyalüronik asit gibi cildin üst tabakasında su tutacak bir nemlendirici çok etkilidir. Yani özünde aynı ilkeler, tüm cilt tipleri için geçerlidir.

3- Sivilce, ergenlikten bu yana kadını en mutsuz yapan şey. Akne ve siyah nokta sorunlarını nasıl önleriz? Sizce en kalıcı çözümler hangileridir?

Uzun süreli antibiyotikler sebebiyle bağırsak mikrobiyosunun bozulması konusunda endişe duyduğumdan, sivilce için topikal tedavileri öneriyorum, ayrıca 3 aydan uzun süren akneler için de antibiyotiklerin etkili olduğuna dair çok az kanıt var. Sıklıkla topikal retinoid ve benzilperoksit kremlerini karıştırıp kullanıyorum. Bu ilk başta tahriş edici olabilir, bu sebeple az miktarda kullanılmalı ve uygulamadan sonra 30 dakika nemlendirici uygulanmalıdır. Yine, cilt bariyerini tahrişten korumak için yumuşak cilt ürünleri kullanmak çok önemlidir. Genellikle LED ışık ve IPL gibi ışık işlemlerini birleştiriyorum. Ayrıca, bunları giderek peeling ile de birleştiriyorum. Androjenleri kontrol eden hormonal tedavi kadınlara yardımcı olabilir ve bazen, daha ciddi vakalarda, oral bir retinoid formu gerekebilir.

4- Genellikle en pahalı ürün, en kaliteli ürün olarak algılanır. Cilt bakım ürünleri alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Yazının Devamını Oku

Hamiyet Akpınar ile 2019 Makyaj Trendlerini Konuştuk

22 Mart 2019
Ünlülerin Makyaj Sanatçısı Hamiyet Akpınar ile 2019 makyaj trendlerini, gelin makyajının püf noktalarını ve en sık yapılan makyaj hatalarını konuştuk.

1990 yılından bu yana güzellik sektöründe bulunan, ünlülerin Makyaj Sanatçısı olarak bilenen Hamiyet Akpınar'ı; moda çekimleri, defileler, katalog çekimleri, albüm-dergi kapakları, Türk ve yabancı ünlülerin makyajları gibi sektördeki birçok çalışması dolayısıyla yakından tanıyoruz. 

Ünlü isimlere yaptığı makyajlarla da adından sıkça söz ettiren Hamiyet Akpınar sorularımızı yanıtladı...

1. Kaç yıldır makyaj dünyası içindesiniz? Nasıl başladı kariyeriniz?

Makyaj kariyerime dönemin en popüler makyaj kursu LLC’de aldığım eğitimle başladım. 1990 yılından bu yana güzellik, moda çekimleri, defileler, katalog çekimleri, sanatçıların albüm kapakları, klipleri, dergi kapakları, Türk ve yabancı ünlülere makyaj hizmeti, workshop’lar, markalarla iş birlikleri ve makyaj eğitimleri gibi sektördeki birçok alanda çalışmalar yapıyorum.

2. Televizyonda gördüğümüz hatta hayran olduğumuz birçok ünlünün makyajını yapıyorsunuz, peki aralarından en çok makyajını beğendiğiniz isimler kimler?

Projeler dahilinde birçok ünlü isimle birlikte keyifle çalışıyorum. Ebru Gündeş, Serenay Sarıkaya, Sinem Kobal aklıma ilk gelen, makyajı en çok yakıştırdığım isimler.

3. Peki Hollywood yıldızlarından en çok kimin makyajını beğeniyorsunuz?

Yazının Devamını Oku