Geriİyi Yaşam Maaş pazarlığı yapmak için 10 ipucu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Maaş pazarlığı yapmak için 10 ipucu

"Maaşınızdan memnun değil misiniz? Maaşınızın artmasını istiyorsunuz fakat bunu bir türlü patronunuza söylüyemiyoruz ne yapmanız lazım?"

1. İkna edici olun

Patronunuzu maaşınızı artırmaya ikna etmek zordur. Çok ısrar etmek iş ilişkinizi bozabilir. Fakat, onu maaşınızı artırmanın şirket için yararlı olacağına inandırmak daha kolaydır. Böylece birbirinize olan bakış açınızın olumlu yönde değişmesini sağlayabilirsiniz.

2. Hedefinizi yüksek tutun ve gerçekçi olun

Birçok araştırmacı hırslı pazarlıklarla, ortaya çıkan sonuçlar arasında güçlü bir ilişki buldu. Hırslı olabilirsiniz ama aynı zamanda patronunuzun evet diyeceği gerçekçi öneriler de sunabilirsiniz.

3. Uygun bir tavır takının

İkna edici olmak için, patronunuzu dinleyeceğinizi ve onun görüşlerinizi anlamaya çalışacağınızı belli edin. Patronunuzun da aynı şeyi yapmasını beklerseniz, bu konuda baştan anlaşabilirsiniz. Emir vermekten, tehdit etmekten ve diğer zorlayıcı yöntemlerden kaçının.

4. İsteklerinizi açıkça belirtin

Maaş paketiniz yanlızca maaşınızı artıracak şekilde değil, birçok ihtiyacınızı karşılayacak şekilde düzenlenmeli. İstediğiniz diğer koşulları da düşünün: Kâr ortaklığı, ikramiye, daha fazla sorumluluk, daha çabuk terfi, daha uzun tatil ve esnek çalışma saatleri gibi.

5. Patronunuzun isteklerini tahmin edin

Patronunuzun da sizin gibi istekleri ve ihtiyaçları olacaktır. Ona evet dedirtebilmek için, onun isteklerine cevap verebilecek fikirlere sahip olmanız gerekir.

6. Birkaç seçenek oluşturun

Herkesin ihtiyacını karşılayacak fikirleri bulmanın en iyi yolu birlikte beyin fırtınası yapmaktır. Önce olası çözümler oluşturun, sonra aralarından uygun olanları seçin.

7. Nesnel kriterlere odaklanın

Patronunuz önerinizin nesnel kriterlere dayandığını görürse, daha kolay ikna olur. Ona, benzer şirketlerin sizin deneyiminize sahip elemanlara ne kadar maaş verdiğini ve sizin şirketinizdeki diğer elemanların ne kadar maaş aldığını anlatabilirsiniz.

8. Başka alternatifleri de düşünün

Patronunuzu ikna edememeniz ihtimaline karşı, ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir B planı yapmalısınız. Eylem planı yapmak da hazırlığın bir parçasıdır, böylece işler ters giderse ne yapacağınızı bilirsiniz.

9. Hedeflerinize ulaşmak için hazırlık yapın

Önceden hazırlık yaparsanız pazarlığınızda kendinizi denetim altında tutabilirsiniz. Bütün bu önerilerin yararını görebilmeniz için biraz zaman ve enerji harcamanız gerekiyor.

10. Kendinizi geliştirin

Pazarlık yeteneğinizi geliştirmenin tek yolu tecrübelerinizden ders çıkarmanızdır. Pazarlık sona erdiğinde, neyi iyi yaptığınızı, bir dahaki sefere neyi daha iyi yapabileceğinizi düşünün.

Kaynak: www.yenibir.com

False