Geriİyi Yaşam Çalışan kadınlar ofiste şiddete maruz kalabiliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çalışan kadınlar ofiste şiddete maruz kalabiliyor

Çalışan kadınlar ofiste şiddete maruz kalabiliyor

"Yenibiris.com’un düzenlediği anketlerin sonuçları kadınların iş yerlerinde en az bir kere hakaret, aşağılama gibi şiddet içeren bir davranışa maruz kaldıkları gerçeğini ortaya koydu."

En önemli toplumsal sorunlardan biri olan “kadına şiddet”, Türkiye’de önüne geçilmesi gereken olguların başında geliyor. Yenibiris.com tarafından çalışan kadınlar arasında internet ortamında gerçekleştirilen bir dizi ankette çarpıcı sonuçlar elde edildi. Anketleri 1583 kişi yanıtladı.

Anketlere göre iş hayatının herhangi bir döneminde birden fazla şiddet içerikli davranışa maruz kalan kadınların oranı yüzde 41 çıktı. Sadece bir kere bu tip bir şiddet görenlerin oranı da yüzde 31 olarak belirlendi. Hayatlarında böyle bir şiddetle karşı karşıya kalmadıklarını belirtenlerin oranı ise sadece yüzde yüzde 28 oldu.

İş hayatında en sık karşılaşılan şiddet türünün başında yüzde 78 oranla hakaret ve aşağılama geliyor. Ardından, yüzde 11 oranla sözlü veya fiziksel cinsel taciz ile karşılaşılan şiddet türü oluyor. Tehditle karşılaşma oranı ise yüzde 10 olarak belirlendi. Dayak ve yaralama ile karşılaşılan kadınların oranı da yüzde 1 olarak açıklandı.

Anketlerin diğer bir sonucuna göre, şiddete maruz kalan kadınların yüzde 39’u şiddete mesai arkadaşları tarafından maruz kaldı. Yüzde 35’i yöneticisi, yüzde 19 patronu, yüzde 7’lik bir kısmı ise müşteriler tarafında şiddet içeren hareketlerle karşılaştı.

Şiddet karşısında kadınlar ne yapıyor?

Anketlere göre şiddet karşısında kalan kadınlardan yüzde 24’ü tepkilerini dava açarak gösteriyor. Ekonomik nedenlerden dolayı herhangi bir karşılık vermeyenlerin oranı yüzde 22 olarak belirlendi. Yönetici veya genel müdüre şikayet edenlerin oranı ise yüzde 17 civarında olurken, şiddete maruz kalanlardan istifa edenler yüzde 15 oranında oldu. Çalışmaya katılanların yüzde 4ü tepkisiz kalırken, yüzde 1’i psikolojik destek aldığını belirtti. Yüzde 18’lik bir kesim de bu seçeneklerin birkaçını aynı anda yaptıklarını ifade etti.

İş hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıp, durumu yönetici veya patronlarına bildirenlerden yüzde 30’u üstlerinden sadece moral aldığını fakat bir şey yapmadıklarını belirttiler. Yüzde 29’u patronların konuyu örtbas ettiğini ifade ederken, yüzde 28’i üstlerinin şiddet gösteren kişiyi işten çıkardığını belirtti. Çalışmaya katılanlardan yüzde 13’ü de patronlarının şiddet gösteren kişiyi uyardıklarını açıkladı.

Yenibiris.com Genel Koordinatör Burçak Pak Yılmaz çalışmanın önemli sonuçlar ortaya koyduğunu belirterek, “Türkiye’de 1980’li yıllardan itibaren kadınların çalışma hayatına girişi hızlandı. Son yıllarda kadınların kurumlardaki sayılarının yanı sıra mevkilerinin de yükseldiğini görüyoruz. Ancak, bu gelişmelerin sürdürülebilmesi için iş ortamlarında kadınlara yönelik her türlü şiddetin tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor. Ancak bu şekilde kurumlar sağlıklı ve başarılı bir çalışma ortamına sahip olurlar. Her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için kurumlarda yeni düzenlemelere gerek duyuluyor” dedi.

İş hayatınızın herhangi bir döneminde şiddete (hakaret, aşağılama, tehdit vs.) maruz kaldınız mı?

Birden fazla %41
Bir kere %31
Hayır hiç kalmadım %28

İş hayatınızın herhangi bir döneminde şiddete maruz kaldıysanız, ne türdendi?

Hakaret, aşağılama % 78

Sözlü veya fiziksel cinsel taciz % 11

Tehdit % 10

Dayak, yaralama % 1

False