GeriKadın Sağlığı Meme Kanseri Riski Artıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meme Kanseri Riski Artıyor

Meme Kanseri Riski Artıyor

"Meme kanseri genellikle kadınlarda 30'lu yaşlardan itibaren görülmeye başlıyor. ABD'deki verilere göre kadınlarda meme kanserinin görülme sıklığı 30- 34 yaş aralığında 100 binde 25..."

Bu oran artmaya devam ederek 70- 74 yaş aralığında 463 kadını buluyor. Yani 85 yaşına ulaşan her 9 kadının birinde meme kanseri gelişmiş olacak.

Prof.Dr. Cemil TOPUZLU Türkiye'de görülme sıklığı, dünyadaki sıklıkla paralel mi?

Maalesef ülkemiz kanser istatistikleri ülkemiz gerçeklerini doğru olarak yansıtmaktan çok uzak.

Hangi faktörlerin meme kanserini tetiklediği kanıtlandı?

BRCA 1ve BRCA 2 genlerinin bulunmasıyla meme kanserine yol açan ve ailevi olarak seyreden meme kanserlerinin varlığı kanıtlandı. Bu genleri taşıyan kadınların ortalama yüzde 85'i, 70 yaşına kadar meme kanserine yakalanıyorlar. Kadın meme kanserlerinin ortalama yüzde 8-10'unun bu genlere bağlı olarak geliştiği düşünülüyor.

Meme kanseri riskini artıran başka faktörler neler?

12 yaşından önce adet gören, menopoza geç giren, ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapan ve emzirmeyen kadınlarda meme kanseri gelişme oranının bir miktar daha yüksek olduğunu düşündüren bilimsel veriler var.

Kadınlık hormonlarının rolü var mı?

Östrojenin meme dokusu üzerinde karsinojenik etki yaptığını gösteren birçok deneysel ve klinik çalışma bulunuyor. İçinde östrojen ve progesteron hormonu bulunan doğum kontrol hapları kısa süre kullanıldığında karsinojenik etki yapmasa da 10 yıl kullananlarda riskin hiç kullanmayanlara göre yüzde 36 daha fazla olduğunu gösteren çalışmalar var. Menopozdan sonra uygulanan hormon replasman tedavisinin meme kanseri gelişme olasılığını artırdığını gösteren çalışmalar da yayınlandı. Menopozda görülen sıcak basması, sinirlilik hali, osteoporozu önleme gibi durumlarda olumlu etkileri de olduğundan bazı durumlarda kullanılması gerekebilir. Ancak mümkün olduğu kadar kısa bir süre kullanılmalı.

Beslenmeyle ilişkisi nedir?

Beslenme çok önemli. Yağ alımını azaltmalarını ve bol lifli yiyecekler öneriyoruz.

Mammografi dışında izleme ve tarama yöntem var mı? Hangı sıklıkta yapılmalı? Ne zaman başlanmalı?

Mammografi ve ultrasonogafi temel tarama, tanı ve izleme yöntemi olmaya devam ediyor. Her kadına 42- 45 yaşından itibaren tarama mammografisi önerilir. Ülkemizde tarama mammografisi ücretsiz olarak Aventis firmasının sağladığı maddi olanaklarla çeşitli merkezlerde uygulanıyor. Ücretsiz kampanya, enstitüde de devam ediyor. Son yıllarda MR yöntemi de meme incelemelerinde kullanılmaya başlandı. Yine de kesinlikle mammografinin yerini almamalı.

Meme kistlerinin, meme kanserine dönüşme riski nedir? İzlenmeli mi?

Selim olan memenin makro kistlerinin meme kanserine dönüşme olasılığı teorik olarak yok denecek kadar azdır.

Hangi durumlarda alarma geçmek gerekiyor?

Her ay adet kanamasından birkaç gün sonra elleri ile memelerini muayene etmeleri ve aynada gözleriyle gözlemeleri önerilmeli. Memede ele gelen bir kitlenin varlığı, meme derisinde çekilme, renk değişiklği, yaralar, meme başında değişikler ve meme başı akıntısı uyaranlardır. Mesude Erşan/ Hürriyet

False