GeriKadın Sağlığı Hamile misiniz? Balık yemeden önce dikkat edin.
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamile misiniz? Balık yemeden önce dikkat edin.

"FDA, hamile bayanların köpekbalığı, kılıçbalığı ve uskumru yememeleri için içerdikleri yüksek cıva seviyelerinin bebeğe zarar verebileceği sebebiyle uyardı."

Ton balığının bu listeden çıkarılıp çıkarılmaması konusunda tartışmalar yaşandıktan sonra şimdi FDA tavsiye paneli, yedikleri tek balık çeşidinin ton balığı olması durumunda hamile kadınların 12 gramlık ton balığı porsiyonlarından haftada en fazla iki kez yiyebilecekleri söylüyor.Orjinal tavsiye niteliğindeki açıklama da hamile kadınların, doğum yapan kadınların ve iki yaş altındaki çocukların haftada en az 24 gram kadar kabuklu deniz hayvanı, konserve balık ve diğer okyanus balıkları gibi deniz mahsüllerini yemeleri gerektiği tavsiye ediliyor. FDA kaynakları bu açıklama da ton balığının da dahil edildiğini söylüyor.Balık, yüksek kalitede protein ve omega-3 gibi ceninin beyin hücrelerinin gelişmesini sağlayan temel yağ asitlerini içeriyor. Amerikan Kalp Derneği'de bu yağlardan dolayı haftada iki kez balık yenmesi gerektiğini tavsiye ediyor.Philadelphia'daki Temple Üniversite'si Tıp Okulu'ndan bir ob-gyn Voni Dandolu "Hamile kadınların balık yemesi gerçekten çok önemli. İçerisinde sağlığa yararlı çok fazla şey var. Hataarın yemekten kaçınmalarını istemiyorum" diye konuştu.Bu tavsiyelerin yanısıra, panel FDA'nın;· EPA ve özel eyalet aracılarının hamile kadınların yemesinde sakınca bulunmayan "balık çeşitleri"nin belirlemesini istedi. Eyalet suları civa ile büyük oranda kirlendikten sonra FDA'nın bütün balıkçıları denetim altına almadığını ve kadınların yerel sularda yakalanan balıklardan fazla cıva alabileceğini eklediler.· Spesifik balıklardaki cıva seviyelerini de belirterek bulgularını yayınlamalarını istedi.· Ton balığınında içlerinde olduğu balıkların çocukların kilolarına göre ne kadar yemeleri gerektiğini ortaya koymalarını istedi.· Balıklarda ve insanlarda bulunan cıvayı daha etkili bir şekilde denetlemelerini istedi.FDA kaynakları bu yavsiyelerin FDA'nın 2003 yılı listesine konulacağını söyledi.Peki ya Dandulu hastalarına ne tavsiye ediyor?FDA daha değişik bir açıklama yapana kadar 12 gramlık ton balığı porsiyonlarından haftada en fazla iki kez yemeleri gerektiğini söylüyor.Fakat; karides, yayın balığı, som balığı gibi çeşitlerin hamilelik esnasında yenmelerinin bir sakıncası olmadığını söylüyor ve "Bu balıklardaki cıva oranı oldukça düşük. O yüzden bu balıkların yenmesinde bir limit yok" diyor.

False