Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Tarçın, şeker hastalığı için bir umut mu?

Tarçın, şeker hastalığı için bir umut mu?

Amerikan Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Sinan Tanyolaç konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.

Şeker hastalığı, günümüzde sıklığı giderek artan ve ciddi bir halk sağlığı problemidir. Son yapılan çalışmada ülkemizde her 9 kişiden birinin şeker hastası olduğu gösterilmiştir. Bunda şişmanlığın en belirleyici neden olduğu bilinmektedir. Yine aynı çalışma her 3 kişiden birinin şişman olduğunu ve son 10 yılda şişmanlık ve şeker hastalığında önemli bir artış olduğunu ortaya koymuştur.

Şeker hastalığının birkaç tipi vardır. En çok karşılaşılanı erişkinlerde görülen tipidir. Bu tipte genelde hastaların birinci düzeyde akrabalarında hastalık öyküsü vardır. Yani kuvvetli bir genetik geçiş söz konusudur.

Risk faktörleri açısından aile öyküsünün olması yanında elma tipi şişmanlık yani göbek çevresinde yağ toplanması bilinen en büyük risk faktörüdür.

Şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde yaşam tarzında değişiklikler yapılması çok önemli bir rol oynamaktadır.

Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile ne kadar genetik yatkınlık olursa olsun şeker hastalığının ortaya çıkması geciktirilebilir. Besin maddeleri arasında şeker hastalığının gelişimini geciktirdiğine inanılan maddeler mevcuttur. En güçlü adaylardan bir tanesi de tarçındır.

Tarçının en çarpıcı yararı kan şekerini kontrol edebilmesidir. Örneğin günde yarım çay kaşığı tarçının şeker hastalarında kan şekerini anlamlı olarak düşürdüğü, trigliserid ve kötü kolesterol (LDL-kolesterol) düzeylerinde azalmaya yol açtığı gösterilmiştir.

Tarçın şeker hastalarında nasıl etki etmektedir?

2160
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.