Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Sağlıklı bir beyin için beslenme tarzı

Sağlıklı bir beyin için beslenme tarzı

Evet, anneniz bir konuda daha haklı çıktı. Havuç, brokoli ve balık beyni Alzheimer hastalığından korunmak için birebir. Cleveland'in Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Okulu'ndan MD Robert P. Friedland, beyninizin sağlığına zararlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini söylüyor. Beynin sağlıksız beslenmesine etki eden en önemli iki şey fazla yağ ve tuz içeren yiyecekler. Fakat Friedland asıl problemin çok fazla et yemek olduğunu söylüyor.

Friedland'in araştırma arkadaşı beslenme uzmanı Grace Petot, sürekli et yenildiğinde antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyvaların yenilemediğini söylüyor.

Fakat iki doktor da çok düşük yağlı beslenme biçimine karşı uyarıyorlar. Petot, yiyeceklerin hepsinde yağ yemekten kaçınmanın hata olduğunu çünkü hem vücudun hem beynin hergün alması gereken kalorilerin %25-30'unu yağdan aldığını söylüyor. Petot'a göre aslında ihtiyacımız olmayan fazla yağlı yiyecekler.

Petot, atalarımızın bile yağ yemek istediklerinde sütün kaymağını alarak içtiklerini veya eti pişirdiklerinde yağ eklemeyerek dengelemeye çalıştıklarını söylüyor. Petot'a göre fazla tuz kullanmayan atalarımız aslında en doğru beslenme biçimine sahiptiler.

Petot ve Friedland genetik olarak Alzheimer hastalığı riski taşıyan hastalar üzerinde yapılan araştırmayı idare ediyorlar. Bu hastalar, Alzheimer geni denilen ApoE geninin bir veya iki kopyasını taşıyorlar.

Alzheimer geni taşıyan insanların yarıya yakını hastalığa yakalanıyor. Friedland ve Petot gibi araştırmacıları Alzheimer risk faktörlerini araştırmaya yöneltende bu. Alzheimer hastalarının ve geni taşıyıp hastalığı olmayan insanların beslenme biçimini araştıran çalışmaları idare ediyor.

Friedland ve Petot, son bulgularını Stockholm'deki 8. Uluslararası Alzheimer Hastalığı ve Bağlantılı Hastalıklar Konferansı'nda sunacak.

Friedland'a göre bu bulgular beslenme biçimi konusunda verecekleri tavsiyelerin temelini oluşturacak.

Çalışmaya göre, Alzheimer geni olan ve 40'larında çok yağlı yiyeceklerle beslenen kişiler
geni taşımayan insanlara oranla Alzheimer hastası olmaya daha eğilimli oluyor.

Başka bir araştırma antioksidanların Alzheimer hastalığı ile savaşma da daha etkili olduğunu gösteriyor. Antioksidanların beyin hücreleri arasındaki sinyalleri bloklayan protein plaklarının gelişmesini engelledikleri zannediliyor. Bazı uzmanlar antioksidan koruma etkisini arttırmak için E vitamini alınmasını tavsiye ediyorlar.

Alzheimer Derneği'nden PhD William H. Thies, derneğin spesifik bir beslenme tarzını desteklemediğini söylüyor ve "Söylemek istediğimiz şey, insanların tansiyonlarını, kolesterol ve kan şekerlerini bilmeleri gerektiğidir. Fazla kilolu olmanın kötü olduğunu ve egzersiz ve sağlıklı beslenmenin sizin için iyi olduğunu biliyoruz. Henüz ispatlanmasa da şunu söylemekte bir sakınca göremiyorum. Sosyal izolasyon beyniniz için kötüdür" diyor.
Thies, egzersiz vücut için ne kadar yararlıysa zihinsel aktivitenin de beyin için yararlı olduğunu söylüyor.

Kitap okuyun, çapraz bulmaca çözün, zeka oyunları oynayın, çek defterinizi dengeleyin ve lütfen televizyonunuzu kapayın.
659
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.