Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Patates cipsi ile kanser riski bağlantısı önemsiz gibi göründü

Patates cipsi ile kanser riski bağlantısı önemsiz gibi göründü

Atıştırma huyunuz şimdilik tehlikesiz. Uluslararası sağlık uzmanlarında oluşan bir grup; patates cipsi, patates kızartması, kurabiye ve tahıl gibi insanlarda kansere neden olabilecek karbonhidrat içeriği yüksek yiyeceklerde bulunan herhangi bir maddenin yeterli bir delil olmadığını söyledi. Fakat; grup, bilinen snack yiyeceklerdeki akrilamidin yüksek seviyede bulunmasıyla ilgili yeni bulguların kaygı oluşturduğunu ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Almanya'nın Tüketici Sağlık Koruması Federal Enstitüsü Direktörü Dieter Arnold, açıklamasında "Mevcut verileri inceledikten sonra yeni bulguların ciddi bir problem oluşturabileceğine karar kıldık. Fakat şu anki yetersiz bilgimiz, tüketiciler , regülatör ve diğer ilgili partiler tarafından sorulan soruları cevaplamamıza yetmiyor" diye konuştu.

Arnold, Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) ve United Nations Gıda ve Tarım Organizasyonu tarafından İsviçre'de düzenlenen yiyecekteki akrilamid öneminin tartışıldığı 3 günlük toplantıya önderlik etti.

İki ay önce, İsveçli bir grup araştırmacı patates, ekmek ve tahıl gibi nişastalı yiyecekleri yüksek sıcaklıklarda pişirme veya kızartmanın WHO'nun tehlikeli göreceği derecede akrilamid seviyesi yarattığını laboratuar testlerinin kanıtladığını açıkladı.

Örneğin, bir paket patates cipsi içme suyunun 500 katı kadar tehlike yatatacak madde içeriyor. Bu güvenlik tavsiyeleri, içme suyunun bir litresinde 1 mikrogram (bir gramın milyonda biri) akrilamide izin veriyor.

Fakat; uzman panel, akrilamidin laboratuar hayvanlarında kansere sebep olmasına rağmen insanlardaki kanser hastalığıyla akrilamid arasındaki ilişkiyi inceleyen herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi.

Grup; günlük alınan ortalama akrilamidin, et ızgarada pişirildiğinde ve kızartıldığında oluşan hidrokarbon çeşitleri gibi kansere neden olan maddeler kadar güçlü olduğunu söylüyor.

Fakat günlük alınan ortalama akrilamid bazı insanlarda normalin üstünde olsa da ( günde 70 mikrogram) uzmanlar derecenin laboratuar hayvanlarında sinir zedelenmelerine sebep olandan daha düşük olabileceğini söylüyor.

İsveçli çalışma Nisan'da açıklandıktan sonra American Council on Science and Health Başkanı MD Elizabeth Whelan,"Patates, ekmek gibi yiyeceklerde bulunan akrilamidin pişirildikten sonra insanda kanser riski ortaya çıkardığı iddiası sadece laboratuar hayvanları üzerinde yapılan yüksek doz çalışmalarına dayanıyor. Gözlemlenen seviyelerde akrilamid alan insanların kanser riskine açık olduğunu ispatlayan herhangi bir kanıt yok" şeklinde açıklamalar yaptı.

İsveçli araştırmacıların bulguları, bilimsel bir dergide yayımlanması yerine devlet haberleri konferansında açıklandığı için bilim çevrelerinde de kuşkuyla karşılandı. Fakat; bu çalışmayla ortaya çıkan kaygılar, uluslararası gıda güvenliği, toksikoloji ve biyokimya uzmanlarını özel bir toplantıda buluşturmak için yeteri kadar önem teşkil ediyor.

UN sponsorlu toplantıdaki bilim adamlarından yiyeceklerin pişirilmeleriyle oluşan akrilamidin seviyesinin düşürülmesini sağlayabilecek olasılıkları araştırmaları için çağrı yapıldı.

Araştırmacılar, vücuttaki akrilamidin ne kadarının nişastalı yiyeceklerle alındığını bilmelerinin henüz mümkün olmadığını söyledi. Meyva, sebze, et ve deniz mahsülleri gibi yiyeceklerin aynı zamanda sigaranın da akrilamidin vücuda girmesine neden olabileceğini söylediler.

Sonuç olarak; panel, bilim adamları vücudun akrilamidi ne kadar çabuk parçaladığını ve bunun potansiyel kanser riskini nasıl etkilediğini henüz bilmediklerini açıkladı.
825
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.