GeriKadın Sağlığı Meyve suyunu değil meyveyi tercih edin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meyve suyunu değil meyveyi tercih edin

"Besinlerde bulunan karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks adı veriliyor."

Eşit miktarlarda karbonhidrat da içeren her besin maddesinin glisemik indeksi farklı. Örneğin buğday ekmeğinin 100, çavdar ekmeğinin 89, bulgurun 65, patates püresinin 100, kırmızı mercimeğin 37, elmanın 53, sütün 46, kapuzun 72. Benzer besinler içerisinde glisemik indeks değeri düşük olanların tercih edilmesi daha sağlıklı bir davranış.Glisemik indeksi etkileyen faktörler nedir? Karbonhidratların türü, besinlerin pişirilme şekli, besinin lif ve tuz oranı, besinin sıvı veya katı olması, o öğünde tüketilen protein ve yağ miktarı glisemik indeksi etkilemektedir.Kan şekerinin ani yükseltmesinin anlamı ve önemi nedir?Karbonhidrat içeren bir besin alınmasını takiben, kan şekerinde bir artış söz konusu olmaktadır. Kan şekerinin çabuk yükselmesi, çabuk da düşmesine yol açar. Kişi kısa bir süre sonra tekrar şeker veya şeker içeren bir besin tüketme ihtiyacı duyar. Kilo alımı kolaylaşır. Saflaştırılmış ve basit şeker içeren (bal, reçel, pekmez gibi) besinlerden mümkün olduğunca kaçınmak, kompleks karbonhidratlara (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler) öncelik vermek daha sağlıklı olur.Glisemik indeksi yüksek olan besinleri hiç mi yemiyelim?Elbette hayır. Burada önemli olan tüketilen miktara ve tüketim sıklığına dikkat edilmesi. Lokma ve tulumba gibi hamur, yağda kızartılmış ve bol şerbetli tatlılardan uzak durulması. Sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek, yapay tatlandırıcıların kullanılması daha uygun.Pişirilmeyle ilgisini açıklar mısınız? Yüksek sıcaklıkta pişirilen besinlerdeki nişastanın sindirimi hızlanır ve kan şekerini daha fazla yükseltmektir. Hatta besinlerin ezilmiş olarak tüketilmesi taneli, parçalı haline göre kan şekerini daha hızlı yükseltir.Lif oranı glisemik indeksi etkiler mi?Besinin lif miktarı arttıkça sindirimi gecikir. Midenin boşalma hızı ve kan şekerini yükseltme özelliği azalır. Bu nedenle buğday ekmeği, pirinç, bal yerine; kepek ekmeği, bulgur, kuru fasulye gibi glisemik indeksi düşük, lif oranı yüksek besinlerin tüketimi önerilir.Neden portakal suyunun glisemik indeksi portakaldan daha yüksek?Portakalın glisemik indeksi 59 iken, portakal suyunda bu oran 67. Hem posası sıkacakta kaldığı için hem de sıvı halde tüketildiği için portakal suyu kana daha hızlı karışır.Hangi besinleri birarada alırsak glisemik indeksi düşük tutabiliriz?Protein ve yağ içeren besinler kan şeker yüksekliğinden fazla sorumlu değil. Örneğin tek başına muz yemek yerine, muzlu süt veya muzlu yoğurt tüketmek glisemik indeksini düşürür. Aynı şekilde tatlı yenildikten hemen sonra üzerine bir parça kepek ekmeği yenilmesi de glisemik indeksin nispeten daha az yükselmesine yol açar.Yazın sevilen ikilisi karpuz-peynire ne dersiniz?İyi bir ana öğün olduğu söylenemez. Ancak ara öğün olarak oldukça güzel ve dengeli bir seçenek. Karpuzun glisemik indeks değeri yüksek görünse de yanında proteinle yenmesi, kan şekerini tek başına yenildiği kadar fazla yükseltmez.

False