Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Her 4 kişiden birinde alerji var

Her 4 kişiden birinde alerji var

Ceviz, söğüt, muhabbet kuşu, yumurta, muz, çimen ve kedi gibi çok sayıda etkenin neden olduğu alerji her 4 kişiden birinde ortaya çıkıyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Baysal, alerjinin, normalde zararlı olmayan bir maddeye karşı vücudun aşırı reaksiyon göstermesi anlamına geldiğini söyledi.

Baysal, son yıllarda görülme sıklığı giderek artan bu hastalığın ölümlere bile yol açtığını, bu nedenle gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Alerjik hastalıkların, dünyanın her yerinde, her yaş grubunda ortaya çıkabildiğini vurgulayan Baysal, şöyle devam etti:"Alerjide yaz, kış ya da sonbahar gibi bir dönem olmaz. Bugün bal ya da eşek arısının sokması nedeniyle, ceviz ya da başka birşey yediği için hayatını kaybedenlere rastlıyoruz. Bazı etkenlerin yol açtığı alerjik durumlarda ise solunum yetersizliği çeken çok sayıda kişi güçlükle hayata döndürüldü.

Bu konuda yapılan araştırmalara göre, her 4 kişiden birinin mutlaka bir şeye alerjisi var. Alerji, tüm dünyada yaygın bir problem haline geldi. ABD'de kronik hastalıklar arasında erişkinlerde üçüncü, çocuklarda da birinci sırayı almaktadır. Alerjik hastalıkların çoğu bebeklik veya çocukluk döneminde başlamaktadır."

Baysal, bugün bir kişinin domates, muz, çilek, yumurta ve süt gibi gıdalara, kedi, köpek ve muhabbet kuşu gibi hayvanlara, söğüt, kavak ve kızıl gibi ağaç türlerine, çimene, arıya, hamam böceği ve sivrisineğe alerjisinin olabileceğini belirterek, bunların dışında daha ilginç etkenlerin bile alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini anlattı.
790
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.