Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Çölyak nedir?

Çölyak nedir?

Buğday, arpa, çavdar ve yulafın içerdiği bitkisel protein glutene karşı ömür boyu süren bir hassasiyetiniz mi var?...

Et yiyebilirsiniz ama içine ekmek içi konulmuş köfte yiyemezsiniz. Mercimek yiyebilirsiniz ama un katkısı ile yapılmış mercimek çorbası içemezsiniz...

Siz bir çölyak hastasısınız... Genetik hastalıklar arasında en sık rastlanan ve kişinin yaşamını tamamen değiştiren çölyak hastalığının tüm yönleri, Diyet İstanbul'dan, diyetisyen Aysen Arıcan anlattı.

Çölyak nedir?
Çölyak, insanlarda en sık görülen besin kökenli ince bağırsak hastalığıdır. Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi ile karakterize olan, bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalık.

Duyarlı kişilerde gluten içeren gıdaların alınmasından bir süre sonra ortaya çıkan bir emilim bozukluğu sendromudur. Buğday, arpa, çavdar ve yulafın içerdiği bitkisel protein glutene karşı ömür boyu süren bir hassasiyet oluşturur ve özellikle ince bağırsağın üst bölümünü tutar.

Glutenin bu hastalıkla ilişkisi nasıl açıklanıyor?
Gluten hamurun kabarmasını sağlayarak raf ömrünü uzatır ve elde edilen mamulün kalitesine önemli bir etkisi olur.

Bu nedenle glutensiz unlarla yapılan ürünler çabuk bayatlar, şekil verirken zorlanır ve kabarması gereken birçok unlu mamul istenen nitelikte olmaz. Mısır ekmeğinin fazla kabarmaması buna verilecek en iyi örneklerden.

2797
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.