GeriKadın Sağlığı Bel Çektirmek Zararlı mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bel Çektirmek Zararlı mı?

Bel Çektirmek Zararlı mı?

"Bel çektirmek zararlı mı, değil mi? Bu soruyu sizler için Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor’a sorduk."

“Bel çekme tarihin başlangıcından beri bel ağrısı tedavisi için en geçerli yöntem olmuştu. Türk tıbbının en önemli isimlerinden Sabuncuoğlu Şerafettin 1400’lü yıllarda yazdığı kitabında bel çekmeyi detaylı olarak anlatmış, hatta çizimlerle nasıl yapılması gerektiğini, göstermiştir. Edirne Sağlık Müzesi’nde bu yöntem, mankenlerle canlandırılarak sergilenmiştir. Ancak sonraki yıllarda bel çekme tedavisi son derece ilgisiz ve ehliyetsiz kişilerin eline geçince zararlı hale gelmiştir. Hatta birçok kişi bu nedenle sakat kalmıştır.”

Son on yıl içinde Amerika’da bilgisayarlı makinelerle bel çekme metodunun bulunduğunu belirten Op. Dr. Aybars Akkor en son teknoloji ürünü bir cihazla bel çekme tedavisi uygulanmaya başladı. Cihazın çok büyük olması, hastaların gözünü korkutuyordu, ayrıca çekme sırasında hastaya pozisyon verilemiyordu. Bel ve boyun fıtığı için de ayrı makineler kullanmak gerekiyordu. Zamanla bu cihazlardan ülkemize de gelmiş, bel çekme tedavisinde kullanılmıştır. Bu cihaz elle çekme ile kıyaslandığında fıtık tedavisinde çok başarı sağlıyordu. Böylece “bel çekme zararlıdır” söylemi kısmen doğruluğunu kaybetmiş oldu.”

Bel Çektirmek Zararlı mı
Tıp ve teknolojideki gelişmeler sayesinde bel çekme cihazlarında büyük aşama kaydedildiğini belirten Op. Dr. Aybars Akkor “Amerikalı ve Güney Koreli mühendisler en son teknoloji ürünü bir cihaz ürettiler. Bu cihaz çok daha pratik ve hafifti, hasta oturur pozisyondayken de bel çekebiliyor. Ayrıca hem bel hem de boyun fıtığını çekmek aynı makineyle mümkün olabiliyor. Hatta hastanın fıtığı nerdeyse o tarafa doğru pozisyon verilerek de çekim yapılabiliyor. Tıp ve teknolojideki bu yeni gelişme sayesinde bel çekmek yeniden fıtık tedavisi yöntemleri arasına girmiş oldu. Ameliyat gerektirmeyen vakalarda kullanılan bu cihaz ile hastalar rahatlıkla tedavi olabiliyor, çabuk iyileşmenin ve ağrılardan
kurtulmanın keyfini yaşayabiliyorlar.”

Bel fıtığı ameliyatlarının da çok kolaylaştığını vurgulayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor “Bel fıtığında ameliyat, hastanın felç olma riski varsa yapılır. Oldukça basitleşen ameliyatta işlemler ufak bir delikten girilerek gerçekleştirilir. Hasta operasyondan 2 saat sonra ayağa kalkabiliyor. Bel fıtığı ameliyatlarında birkaç teknik kullanılabilir. Klasik distektomi, endoskopik distektomi, nükleoplasti gibi. Mikro cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyatlar daha fazla tercih ediliyor. Bu teknikte ufak bir keşiden içeri girilerek mikroskop altında çok büyük büyütmeler ve daha iyi bir aydınlatma ile ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.”

Eğer bel ve boyun fıtığı şikayeti olanların öncelikle alanında uzman bir beyin ve sinir cerrahına giderek hastalıkları ve uygulanabilecek tedavi konusunda çok daha ayrıntılı bilgi almaları gerekir.

Op. Dr. Aybars Akkor
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Bel Çektirmek Zararlı mı

False