GeriKadın Sağlığı Beslenmede tavuk ve yumurtanın önemi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beslenmede tavuk ve yumurtanın önemi

"Yumurta ve kümes hayvanlarının eti, biyolojik değerlilik bakımından, gıda maddeleri arasında ilk sırada yer alıyor."

Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada; sağlıklı ve dengeli beslenme için günde 35 gram hayvansal protein tüketilmesi gerektiği, ancak bu oranın Türkiye'de 20 gram civarında olduğunun belirlendiği bildirildi. Tavuk etinin, kalorisi fazla olmayan, proteince çok zengin ve kalitesi yüksek bir et olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:"Ortalama olarak tavuğun beyaz etinde yüzde 23.2, siyah etinde ise yüzde 20.1 dolaylarında protein olduğu saptanmıştır. Bu durum göz önüne alındığında, 100 gram beyaz tavuk eti tüketilmesi ile bir kadının günlük protein gereksiniminin hemen hemen yarısı karşılanmış olur. Doymamış yağ asitleri ve vitaminler bakımından oldukça zengin olan tavuk etinde sodyum içeriği de düşüktür."Kilo sorunu olanlara yumurtaBesin maddelerinin en önemlilerinden biri olan yumurtanın, biyolojik değeri yüksek protein içermesi ve lezzetli olması nedeniyle beslenmede önemli yer tuttuğu bildirildi. Gıda uzmanlarına göre, protein kaynakları, vücut proteinine dönüşebilme bakımından sıralandığında, yumurta yüzde 100'e yakın bir değerle ilk sırayı alıyor. Diğer taraftan yumurta, vitamin ve mineraller bakımından, kalori değerinin düşük olması ve kişiye doygunluk hissi vermesinden dolayı kilo sorunu olanlara çekinmeden tavsiye edilebilecek ideal bir yiyecek. Ortalama 55 gram ağırlığındaki bir yumurtanın besleyici değeri, 40 gram yağlı sığır etine ve 100 gram yağlı süte eşit. Yumurta sarısı ise çocukların alması gereken tüm amino asitleri içermesi nedeniyle anne sütü değerinde.

False