GeriKadın Sağlığı Balık, her derde deva
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balık, her derde deva

"Kırmızı ete göre daha faydalı olan balık, kalp-damar hastalıklarını önlüyor, zekayı geliştiriyor."

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nurten Budak, balığın denizlerimizde bol miktarda bulunması ve ucuz fiyatına rağmen faydaları tam anlamıyla bilinmediği için yeterince tüketilmediğini belirtti. İnsanların içinde bulundukları ekonomik şartların beslenme alışkanlıklarını doğrudan etkilediğini kaydeden Dr. Nurten Budak, şunları söyledi: "Balık eti, besin değeri ve sağladığı yararların yanı sıra uygun fiyatı nedeniyle de önemli bir besin kaynağıdır. Cinsine göre değişmekle birlikte bir kilo kırmızı etin fiyatı 10-12 milyon lira civarındadır. Buna karşın bu fiyata yaklaşık 10 kilo hamsi, 3-4 kilo istavrit, 3 kilo uskumru, 2 kilo alabalık veya 2 kilo mezgit alınabilir. İnsanların haftada 1-2 öğün balık yemesi hem cebini zorlamayacak hem de daha sağlıklı yaşamasını sağlayacaktır."Balığın faydaları saymakla bitmiyorBalık etinin başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığı önlediğini kaydeden Budak, şöyle devam etti: "Balık eti bol miktarda Omega 3 yağ asitleri içermektedir. Bu yağ asitleri kandaki yağ düzeyini ayarlar, iyi huylu kolesterol düzeyini yükseltir ve vücuttaki kan basıncı gibi kimyasal olayları kontrol eder. Bunların sonucunda kalp ve damar hastalıklarını önler. Ayrıca kalp krizi sonrasında ölüm ve felç riskini azaltır. Balık eti özellikle gelişme çağındaki çocuklarda zeka seviyesini artırır ve büyümeyi kolaylaştırır. Hücre yapısını da güçlendirdiği için vücudun direncini artırır ve hücre bozulmasına bağlı hastalıkları engeller. Tüm bu faydaları için bir kişi haftada en az 200 gram balık eti tüketmelidir."

False