GeriKadın Sağlığı Yanlış beslenme kanser nedeni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yanlış beslenme kanser nedeni

"Taze sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme, akciğer, prostat, mesane, yemek borusu ve mide kanseri riskini azaltıyor."

Son yıllarda yapılan çalışmalarda kanser gelişiminde ön plana çıkan iki önemli etkeni beslenme ve sigara kullanımı oluşturuyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Lütfi Özkan, son yıllarda besin üretimi, işlenmesi, depolanması ve dağıtımındaki gelişmelerin özellikle sanayileşmiş ülkelerde beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden olduğunu söyledi.Bağırsak ve mide kanserlerinin yüzde 90'ını önlemek mümkünÖzkan, bu gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan aşırı kilolu toplumlarda kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıklarının görülme ve bu hastalıklardan ölüm oranının arttığını belirterek, şöyle devam etti: "Tüm kanser nedenleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ilk sırada yer alıyor. Bu durum kanser konusunda yapılan pek çok çalışmayla da kanıtlanmıştır. Yine yapılan bir çalışmada, beslenmedeki belirli düzenlemelerle kalın bağırsak ve mide kanserlerinin yüzde 90'ını, meme ve pankreas kanserlerinin yüzde 50'sini, akciğer, yemek borusu ve mesane kanserlerinin de yüzde 20'sini önlemenin mümkün olduğu görülmüştür."İdeal kilonuzu koruyunABD Kanser Derneği tarafından yapılan bir araştırmada, kanserden ölüm riskinin ideal kilolulara göre, ideal kilosunun yüzde 40'ından fazla kilolu olan kadınlarda yüzde 55, erkeklerde ise yüzde 33 daha fazla olduğu saptandı.Özkan, taze sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenmenin akciğer, prostat, mesane, yemek borusu ve mide kanseri riskini azalttığına işaret ederek, "Günlük beslenmede, bağırsak sistemi tarafından emilmeyen tahıl, bakliyat gibi yüksek fiber içeren besin maddeleri ile yağ oranı düşük gıdaların alınması da önemlidir" dedi.

False