Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Türkiye'ye özel beslenme rehberi

Türkiye'ye özel beslenme rehberi

Halkın sağlıklı beslenme alışkanlığının yetersiz olduğunu dikkate alan Sağlık Bakanlığı, Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi hazırladı.

Buna göre, Türk insanı haftada en az 2 kez balık, günde 5 porsiyon sebze-meyve yemeli.

Sağlık Bakanlığı, halkın yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmediğini dikkate alarak "Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi" hazırladı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün işbirliğiyle hazırlanan rehberle halkın beslenme konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

1 yumurtanın, yumurta büyüklüğündeki etle aynı besin değerinde olduğu, 2 yumurtanın 2-3 köfteye eş değer olduğu belirtilen rehberde, Türk halkından sofrasında eksik etmemesi gereken temel yiyecekler şöyle sıralanıyor: Et, süt, yumurta, sebze-meyve, kurubaklagiller, kuruyemiş..

Dengeli beslenmenin "besin öğelerinin vücudun gereksinmesi düzeyinde alınması" olarak tanımlandığı rehberde, bunun vücut dokularının yapılanmasına neden olduğu belirtiliyor. Rehberde, obezitenin dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğuna dikkat çekiliyor.

Bakanlığın beslenme tavsiyeleri: Et alamıyorsanız yumurta yiyin

* Her gün yetişkin bireyler 2, gençler, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınlar 3-4 bardak süt içmeli.

* Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Et tüketmeye dikkat edilmeli.

* Sağlıklı beslenme için haftada 2 kez balık yenmeli.

* Yumurta, protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün 1 adet tüketilmelidir. Et yiyemeyenler alternatif olarak yumurta yiyebilirler. 1 adet yumurta, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir. 2 yumurta 2-3 köfte yerine geçer.

* Günlük posa alımını arttırmak için haftada en az iki kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterilmeli.

* Kurubaklagiller, özellikle kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetinde sıklıkla yer almalı.

* Sağlıklı beslenmek için günde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve tüketilmeli.

* Fındık, susam, ceviz E vitamini yönünden zengindir. B grubu vitaminler, mineral, yağ ve proteinden zengindir. Çocuklar ve ağır işte çalışanlar tüketmeli.
930
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.