GeriKadın Sağlığı Stresle Başbaşa
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Stresle Başbaşa

"Hiç düşünüyor muyuz, hiç farkında mıyız acaba stres başımıza neler açıyor, bizlere bilmediğimiz ne gibi zararlar veriyor? Metabolizmamızdan, cildimize, işimizden, dostlarımıza kadar hayatımızı biz farketmeden nasıl da etkiliyor."

Özellikle yaz aylarından kışa aylarına transfer dönemine geçerken, yaylalardan kışlalara adım adım kayarken, hepimizin ağzından tek bir söz çıkıyor bugünler de "oooof offff çok stresliyim çookk"

Bir streskolik te bendeniz olaraktan sizlere burda amman haa stres etmeyin, stresten uzak durun diye abuk sabuk tavsiyeler de bulunmayacağım. Sadece ne mi yapacağım, kendi kendime günde birkaç yüz kere verdiğim tavsiyeleri sizlere de ileteceğim. Uzmanlar bizlere önerilerde bulunacaklar, ben de oturup bir bir okudukça, gördükçe yazacağım.

Öncelikle stresin bizlere verdiği zararlardan bahsedeceğim. Mesela stresin kişiyi negatif düşünmeye yönelterek, özgüvenini zedeleyerek, dikkatini daraltarak, konsantrasyonunu bozarak içinde ki pozitif düşünceyi yok ettiğini biliyor muydunuz? Ya da doğru ve yerinde kararlar vermemizi, işimizden zevk almamızı engellediğini ve elimizdeki işe yöneltmemiz gereken mental enerjiyi endişe, öfke ve hayal kırıklılığına dönüştürerek yiyip bitirdiğini? Bunlar kısa dönem dediğimiz fonksiyonel belirtiler, bir de uzun süreli strese bağlı belirtiler var ki, acaba onlara hiç girmesem mi diyorum! Eğer onlardan birkaçını yaşıyor iseniz vay halinize ya da halimize. Uzmanlara göre kişi, uzun süre stres altında kaldığında ya da yorgunluk hissedip, problemler üzerine düşündüğünde yeterince açık ve mantıklı olamazmış. Ve tüm bunlar kişide duygusal olumsuzluklara sebep olurmuş.

İşte bunlardan bazıları:
· Cinsel dürtüde azalma
· Karmaşa ve karar vermede güçlük
· Olaylar karşısında kontrolden çıkma ya da yenilgi hissi
· Uyuşukluk
· Ruhsal durumda ani değişiklikler; depresyon, hayal kırıklığı, düşmanlık, sabırsızlık ve yerinde duramama.

Bunları okuduktan sonra stresiniz daha da arttı değil mi??? Korkmayın stresle baş etmenin yolları da yok değil. Mesela spor strese fazlasıyla iyi geliyor, biliyoruz da hafta da ya da ayda kaç saatimizi spora ayırıyoruz acaba? Bir diyet bir de spor her hafta sonu başlarız her hafta sonu da erteleriz. Peki kalorili olduğu için rejim zamanlarında önerilmeyen muzun strese iyi geldiğini biliyor muydunuz? Muz, içeriğindeki bol miktardaki magnezyumla potasyum kalp ve dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor, aynı zamanda da vücut hücrelerinde kanser geliştirme riskini büyük ölçüde azaltıyormuş. Aşırı stres ve yorgunluktan şikayetçiyseniz uzmanlar hergün düzenli olarak muz tüketmemizi öneriyorlar. Uzmanlar muz desin ben de size çikolatayı tavsiye ediyorum. Biliyorsunuz çikolatada dünyada mutluluk ilacı olarak kabul edildi. İyi sporlar, muzlu ve çikolatalı bol tatlılar!

False