Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Şarap hakkında gerçekler

Şarap hakkında gerçekler

Üzümün en keyif verici hali olan şarap, ölçülü içildiği takdirde sağlığa oldukça faydası dokunan bir içki.

Uzak Durmakta Fayda Var Ama İçiyorsak Ne Kadar İçmeli?

2005 yılının başlarında Amerikan hükümetinin çıkardığı beslenme rehberinde alkol kullanan kadınlara günde 1, erkeklere 2 kadeh alkol önerilmektedir. Alkol tüketimiyle alakalı en son yapılmış araştırmaları ve çalışmaları takip eden diyet uzmanları, insanların kafasındaki kurmaca düşünceleri gerçeğe çevirmek ve sağlıklı yaşam biçimi seçenekleri yapmaları konusunda önerilerde bulunmak üzere eşsiz bir konumda bulunmaktadırlar. Son birkaç yıl içerisinde, çeşitli araştırmalar kırmızı şarap tüketiminin sağlık üzerine yararlı etkileri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak bu araştırmaların sonucunda daha birçok araştırma ve incelemenin yapılması gerektiğine ihtiyaç olduğu belirtilmiştir.

Kırmızı Şarap ve Sağlıklı bir Kalp

Fransızlar, hem bu kadar yüksek oranda yağ tüketip hem de bu kadar düşük kalp hastalıkları hızına sahip oldukları için profesyonel sağlık çalışanlarını tarih boyunca şaşırtmışlardır. Hatta bu durum bilim adamlarının Londra' da, Queen Mary School of Medicine' da 23 farklı şarabı (Fransız diyetinin bir diğer önemli unsuru) inceleyerek yaptıkları araştırmaya kadar 'Fransız Paradoxu' olarak kalmıştır. 2001 yılında yapılan çalışmanın Nature dergisinde yayınlanmıştır; şarabın içindeki bazı lezzet veren bileşikler (polifenoller) kroner kalp hastalıklarında önemli bir molekül olan endothelin-1 üretimini yavaşlatmaktadır. Endothelin-1, kan damarlarındaki endotel hücreler tarafından üretilen proteindir. Bu proteinin fazla olması damarlarda kalınlaşmaya ve aterosiklerozise neden olabilmektedir. Araştırmacılar bütün şarapların endothelin-1 içerdiğini ve bu yararı sağladığını bulmuştur. Ancak 'Cabernet Savuignon' cinsi şarabın diğerlerinden daha üstün olduğunu farketmişlerdir.

Yapılmış başka iki çalışma da kırmızı şarabın içindeki polifenollerin (plifenollerden özellikle resveratrol, proantosiyanidinler ve quercetin) kalp sağlığını koruyucu etkisi olduğunu desteklemiştir.

Das ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya göre üzüm, değişik antioksidanları içermektedir. Bu antioksidanlardan resveratrol(üzüm kabuğunda bulunur) ve proantosiyanidinler(üzüm çekirdeğinde bulunur) myokard yaralanmalarında eşit düzeyde etkilidir.

Constant tarafından yapılan çalışmada, alkollü içeceklerin bir çoğunun kalp sağlığını koruyucu yönde etkisinin, muhtemelen HDL' yi arttırmasından dolayı olduğunu belirtmiştir. Ayrıca alkol trombosit agregasyonunu önlemektedir ve fibrinolizi arttırmaktadır.

Kırmızı şarabın kardiovasküler hastalıklara karşı eşsiz bir koruyucu olma özelliği, içindeki aktif flavonoidlerden kaynaklanmaktadır. Bu antioksidant maddeler, α- tokoferol' den daha güçlü antioksidant etki gösteren resveratrol ve quercetin' dir.

Bazı araştırmaların kırmızı şarabın kardiovasküler koruyucu özelliklere sahip olduğunu kanıtlamasına rağmen, Amerikan Kalp Derneği, kardiovasküler koruyucu olarak alkol' un (özellikle şarap) önerilmesini destekleyen çok az sayıda gerekçe olduğunu söylemektedir. Şarabın diğer alkol çeşitlerinden daha yararlı olduğunu gösteren açık bir kanıt olmamasına rağmen şarabın içindeki eşsiz maddelerin lipoprotein metabolizması/kan yağları üzerine etkilerini gösterecek klinik araştırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.

Amerikan Kalp Derneği makul düzeyde kullanılan şarap veya alkolün(günde 1 veya 2 kadeh) önemli bir ölüm riskine sebep olmamasını, yapılan prospektif çalışmalarla yaklaşık % 30- % 50 oranında kroner kalp hastalığı riskini düşürmesiyle ilişkilendirmektedir.

Kırmızı Şarap ve Akciğer Kanseri >>>

1646
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.