GeriKadın Sağlığı Günde 20 gr. antepfıstığı yiyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Günde 20 gr. antepfıstığı yiyin

"Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahit Erbağcı, antepfıstığının kalp-damar hastalıklarından korunmada etkili oyduğunu söyledi."

Prof. Dr. Erbağcı, yaptığı açıklamada, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aksoy ile birlikte yürüttükleri çalışmada, antepfıstığı tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına etkisini araştırdıklarını bildirdi. Prof. Dr. Erbağcı, 72 rat (deney faresi) üzerinde çalışarak gerçekleştirdikleri araştırmadan önemli sonuçlar elde ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Türk halkının kalp ve damar hastalıklarına fazla yakalanmasının en önemli nedeni, iyi huylu kolesterolün (HDL) genelde düşük olması. Türk halkının iyi huylu kolesterolü batılı toplumlara göre yüzde 20 daha düşük. Antepfıstığının, iyi huylu kolesterol düzeyini yüzde 24 oranında artırdığını gördük. İyi huylu kolesterol düzeyinin yükselmesi, damar sertliği başta olmak üzere kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Antepfıstığının kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olduğu sonucuna ulaştık."Araştırmayla ulaştıkları ikinci önemli sonucun, antepfıstığının kandaki kötü huylu kolesterolün (LDL) oksitlenmesini azaltması olduğunu bildiren Prof. Dr. Erbağcı, "Kolesterol oksitlenince damar duvarına tutunabilme yeteneği kazanıyor ve zamanla damar duvarında yağ birikintisi oluşuyor. Antepfıstığı, oksitlenmeyi azaltarak kolesterolün damar duvarına tutunmasını önlüyor" dedi.Hipertansiyonun da Türk halkının kalp ve damar hastalıklarına fazla yakalanmasının en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Erbağcı, kan basıncını düşüren antepfıstığının, hipertansiyonun kontrol altına alınmasında da etkili olduğunu saptadıklarını belirtti.'Tüketimi ölçülü yapılmalı' Antepfıstığının kalp ve damar hastalıklarından koruyucu etkisinin, tüketiminin ölçülü yapılması halinde ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Erbağcı, şöyle devam etti: "Araştırmamızla antepfıstığının, iyi huylu kolesterolü yükselttiği, kandaki kötü kolesterolün oksitlenmesini azalttığını ve kan basıncını düşürdüğünü saptadık. Ancak olması gerekenden daha fazla antepfıstığı tüketimi halinde kötü huylu kolesterolde oksitlenmeyi azaltıcı etki azalıyor. Günde 20-30 gram antepfıstığı tüketirsek, aldığımız enerji ve kaloriyi dikkate alarak diyetimizi düzenlersek, antepfıstığının kalp ve damar hastalıklarını önleyici etkilerinden faydalanabiliriz."Prof. Dr. Erbağcı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca desteklenen araştırmayı, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içinde yürüttüklerini sözlerine ekledi.

False