GeriSpor Fitness Egzersizi Bilinçli Yapın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Egzersizi Bilinçli Yapın

"Diyetle birlikte uygulanan bilinçli egzersizlerin yararlarını kabul etmek zorundayız. Çünkü bu iki yöntem, beraber uygulanıldığı takdirde vücuttaki yağ oranını azaltmak çok daha kolay ve kalıcı olacaktır."

Vücudun değişik bölgelerinde toplanan yağ hücreleri, yine değişik özellikler gösterir. Örneğin; bel bölgesinde biriken yağlar, kadınlarda daha sık görülen kalça ve bacak yağlarından daha hareketlidir. Kana daha çabuk karışırlar. Fakat bu iyi yanının dışında, kötü bir yanı da kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmasıdır.

Egzersiz Yaparken

* Egzersizi hayatınız boyunca düzenli bir şekilde yapmalısınız. Dikkat etmeniz gereken tek şey, sizi zorlayıcı hareketlerden kaçınmanız. Ve mümkünse doğal ortamlarda egzersizlerinizi sürdürmeniz.
* Zevk verici ve eğlendirici egzersiz hareketlerini tercih etmelisiniz.
* Özellikle sabah aç karnına yapılan egzersizlerde, serbest yağ asitleri çok daha hızlı çözülür.
* Yaş ilerledikçe bazal metabolizma yavaşlar ve aktif hücreler azalır. Düzenli fiziksel aktiviteler metabolizmayı hızlandırır ve hücreleri canlı tutar. Egzersizler ise metabolizmayı normal seviyede tutmayı sağlar. Yağsız vücut kütlesini artırarak, bazal metabolizmayı yükseltip, vücudun enerjisini artırır.
* Egzersizin psikolojik yararları da vardır. Endişeli ve fiziksel yönden güçsüz hissettiğinizde ruhsal durumunuz çok daha iyi bir seviyeye yükselir.
* Fiziksel aktiviteler sonrasında, plazmanın insülin düzeyi düşer. Düzenli yapılan aerobik kapsamlı egzersizler her uygulanışında, kaslar karbonhidratlardan çok yağları kullanmaya başlar. Bunun sonucunda kandaki insülin düzeyi düşer, insülin de buna bağlı olarak kan şekerini düşürür, bu da açlık hissini azaltır. Ve sanılanın aksine, egzersiz sonrası iştah artmaz azalır.
* Klasik egzersiz türlerinde aynı egzersizi uzun süre yapmayıp aynı kasları geliştiren diğer egzersizlere de yer verilmelidir. Çünkü sürekli aynı egzersiz yapılırsa küçük sakatlanmalar ortaya çıkabilir.
* İlk etapta birden fazla kas grubunu aynı anda çalıştırıp, daha sonra tek kası çalıştıran egzersizler tercih edilmelidir.
* Kilo sorunu olanların önce sırt ve karın kasları kuvvetlendirilip, omurgayı sağlam tutan kaslar, bacak, kol ve omuzlar daha sonraki etaplarda çalıştırılmalıdır.
* Yürüyüşlerde tempo her defasında yükseltilmelidir.
* Göbeğiniz sarkıyorsa, karnınızı devamlı içeriye ve yukarıya doğru çekin. Sırt kaslarınızı güçlendirin. Eğer sırtınızın alt kısmını destekleyen kaslar zayıflarsa kamburlaşma başlar. Bel kemiğinizde içeriğe doğru bir eğim olur, göbeğinizin büyüklüğü ortaya çıkar.

False