Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Bozuk gıdayı anlamanın püf noktaları

Bozuk gıdayı anlamanın püf noktaları

Gıdalarda bozulma şekilleri bilinirse güvenli gıda tüketimi sağlanabilir.

Güncellenme tarihi: 28.04.2014
Dış görünümlerine dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına hatta zehirlenmelere yol açabilecek bozulmuş gıdaların, dış görünüşleri ve tatları, tazelik ya da bozulmuşlukları hakkında ipucu veriyor. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, bozulmuş ya da mikrop bulaşan gıdaların zehirlenmelere, hatta ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. "Güvenli gıda tüketimi öncelikli olmalı" Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesince yürütülen 57 bin 630 euro bütçeli AB destekli Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesine bilimsel destek verdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, gıdalarda bozulma şekilleri bilinirse güvenli gıda tüketiminin sağlanabileceğini ifade etti. Bazı gıdalardaki bozulmanın dış görünüşü ve tadıyla anlaşılabileceğini kaydeden Tayar "Bozulmuş balık kötü koku, küflü tat, koku ve renk değişikliği ile tespit edilebilir. Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve kötü koku, çiğ sütteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, -ekşi, yanık ve malt tatları, mavi-sarı, kırmızı renk oluşumu, sünme ve köpürme bozulma olduğunu gösterir. Bu galerileri gördünüz mü?
1614
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.