Mahmure

Sağlık

Diyet & Fitness

Aşırı et tüketimi kolon kanserini tetikliyor

Aşırı et tüketimi kolon kanserini tetikliyor

Dünyada en sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada yer alan kolon kanserinden korunmanın yolu tarama testlerinden geçiyor.

Güncellenme tarihi: 28.04.2014
Brokoli ve karnabahar yemek lazım Uzmanlar, ilk birkaç yıl belirti vermeyen kolon kanserinden korunmanın en etkili yolunun C ve E vitaminleri almak, brokoli ve karnabahar tüketmek ve herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle kullanılmasında engel yoksa aspirin içmek olduğunu belirtiyor. Elbette yalnızca bunlar kolon kanserinden korunmak için yeterli değil. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevin Yılmaz, kolon kanseri ile ilgili soruları yanıtlıyor. 21 Ocak 2009, İstanbul. Günümüzde en yaygın görülen kanser çeşitlerinden biri olan kolon kanserinin oluşumunda etkili olan bir çok faktör bulunuyor. Özellikle aşırı et yenmesi ve hayvansal yağların tüketilmesi bu kanser türünü tetikleyebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevin Yılmaz, kolon kanseri ile ilgili soruları yanıtladı. Kolon Kanseri nasıl oluşur? Kolon yani kalın bağırsak, sindirim sisteminde atık maddelerin depolandığı kısımdır. Kolonun son parçası rektum olarak adlandırılır ve anüsle (dıskının cıktığı yer) birleşir. Kolon ve rektum tümörleri yani kanser, boru seklindeki kalın bağırsağın iç yüzünde büyür. İyi huylu olanlar polip olarak adlandırılır ve komşu dokulara ya da diğer organlara yayılmaz. Polipler kolonoskopi sırasında kolayca çıkarılabilirler ve zararsızdırlar ancak çıkarılmayan polipler yıllar sonra kanserleşebilir. Kolon kanserleri ise metastaz diye adlandırılan; komşu dokulara yayıldıkları gibi uzak organlara da yani akciğer ve karaciğere yerleşebilirler. Metastaz olduğunda tedavi şansı azdır. Kanser hakkında bilmedikleriniz...
2431
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.