GeriKadın Sağlığı Yumurtalarınız kaç yaşında?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yumurtalarınız kaç yaşında?

Yumurtalarınız kaç yaşında?

"Ülkemizde genelde 35 yaş üstü kadınların üçte birinde ve 40 yaş üstü kadınların üçte ikisinde kısırlık problemi yaşıyor."

Değişen yaşam tarzı, beslenme biçimi, stres ve çocuk sahibi olmanın ileri yaşlara ertelenmesi, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da kısırlığa yol açabiliyor.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. M. Hakan Özörnek, kadınlarda 20'li yaşların sonuna doğru yumurta kalite ve sayısının düşmeye başladığını; bu azalmanın 35 yaşından sonra hızlandığını, 35 yaş üstü kadınların üçte birinde ve 40 yaş üstü kadınların üçte ikisinde kısırlık probleminin yaşandığına dikkat çekti:

"Kız çocuğu anne karnında beş aylıkken sahip olduğu yumurta sayısı yaklaşık 6-7 milyondur. Doğumda bu sayı 1-2 milyona düşer. Çocukluk çağında yavaş yavaş azalarak ergenlik döneminden itibaren ayda bir yumurta yumurtlamak suretiyle bu azalma menopoza kadar aylık ortalama 350-400 yumurta harcayarak devam eder. 20'li yaşların sonuna doğru yumurta kalitesi ve sayısı düşmeye başlar. Bu azalma 35 yaşından sonra hızlanır ve yumurta sayısı 20 bine düşer.

Menopoza doğru bu sayı bine kadar geriler. Yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurtalıklardaki yumurta sayısı ve kalitesi direkt olarak azalır. Döllenmeyen ve rahim içine yerleşmeden atılan yumurtalar emilerek vücut tarafından uzaklaştırılır. Yumurtalık rezervi azalmış bir kadına yumurta gelişimi için uygun ilaçlar, gebelik oranını artırmak için rahim içine direkt olarak spermlerin enjekte edilmesi (aşılama), halk dilinde tüp bebek ve mikroenjeksiyon olarak bilinen yardımcı üreme teknikleriyle yumurta ve sperm laboratuar ortamında döllendirilerek direkt rahim içine yerleştirilmesi de önerilebilir."

Dr. Özörnek, anne olmak isteyen kadınların mutlaka 'yumurta testlerinden' geçerek, yumurtalarının kaç yaşında olduğunu, yani ne kadar doğurgan olduklarını hesaplattırmaları gerektiğini belirtti:

"Ölçülmesi gereken en önemli hormon FSH. Folikül Stimüle Edici Hormon, yani 'yumurta uyarıcı hormon' olarak bilinen FSH'nin değeri yüksekse, tehlike çanları çalıyor demektir. Çünkü yumurta rezervi azaldıkça değeri yükselen bu hormon, bir kadının yumurtalarının iyi çalışıp çalışmadığını, menopoza girip girmediğini, çocuk sahibi olup olmayacağını gösteren en önemli hormondur."

False