GeriKadın Sağlığı Yalnızken Kalp Krizini Nasıl Atlatırsınız?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yalnızken Kalp Krizini Nasıl Atlatırsınız?

"Diyelim ki saat 18:15 ve zorlu bir is gününden sonra arabanızla (yalnız başınıza) eve dönüyorsunuz. Birden göğsünüzde başlayıp, kolunuza ve çenenize doğru ilerleyen şiddetli bir ağrı hissediyorsunuz. Evinize en yakın hastaneden sadece 10 km uzaklıktasınız, fakat o mesafeye bile ulaşıp ulaşamayacağınızdan emin değilsiniz. Ne yapabilirsiniz? Kalp masajı konusunda belki eğitim de almıştınız ama size öğreten şahıs, muhtemelen bu masajı kendi kendinize nasıl yapabileceğinizi öğretmedi..."

Son zamanlarda bir suru insan kalp krizine yalnız başınayken yakalanmaktadır. Yardım olmaksızın, normal kalp atisi bozulan ve baygınlık hisseden bir insanin bilincini yitirmeden önce sadece 10 saniyesi vardır.

Bu durumda kalan kişiler kendilerine, devamlı ve şiddetli bir şekilde öksürerek yardımcı olabilirler. Her öksürükten önce derin bir nefes alınmalı ve öksürük sanki göğüs derinliğinden balgam çıkarmak istercesine derin ve uzun olmalıdır. Derin nefes alma ve öksürük, yardim gelene ya da kalp normal ritmine geri donene kadar, durmaksızın her iki saniyede bir olacak şekilde devam etmelidir. Derin nefes alma akciğerlere oksijen ulaştırırken, öksürük hareketi kalbi sıkıştırarak kanın dolaşımını sürdürür. Kalp üzerindeki sıkıştırma hareketi ayni zamanda kalbin normal ritmine dönmesine de yardımcı olur. Bu şekilde, kalp krizine maruz kalan kişi, kendisini bir hastaneye ulaştırabilir.

Bunu elinizden geldiğince daha çok insana ulaştırın, onların hayatını kurtarabilirsiniz.

(Bu makale Rochester General Hastanesi'nin "AND THE BEAT GOES ON..." adli bülteninden alınmıştır, yeniden baskısı The Mended Hearts Inc.'in "Heart Response" adlı yayımından yapılmıştır.)

False