GeriKadın Sağlığı Sağlığınız İçin Koruyucu Kalkan; Roka
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlığınız İçin Koruyucu Kalkan; Roka

"Roka, Türk mutfağında çiğ olarak yenen yeşilliklerden biri. Genelde salata olarak tüketiyoruz. Ancak son yıllarda giderek globalleşen dünya mutfaklarının etkisiyle, bizim mutfağımızda da roka sadece çiğ olarak değil artık çorba, pilav, makarna ve et yemeklerine de ilave ediliyor. Keskin tadı ile yemeklere baharatlı bir lezzet veriyor."

Özellikleri...

Turbun akrabası olan rokanın baharlı bir tadı var. Karaciğerin en yakın dostlarından biri olması nedeniyle bu değerli sebze, sofralardan eksik edilmemeli, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudu güçlendirerek olası hastalıklardan koruyor. Roka, tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi özellikle kış aylarında başgösteren hava kirliliğine karşı antioksidan özellikler taşıyor. Ayrıca uyarıcı, mideyi onarıcı, iştah açıcı, idrar söktürücü ve afrodizyak bir içeriğe de sahip.

Rokanın faydaları:

• İnatçı öksürüğü kesmek için roka birebir bir ilaçtır. 60-80 gr roka yaprağını bir litre kaynar suda 5 dakika bekletip süzün. Günde iki kez olmak üzere yemeklerden sonra birer bardak için. Bu şifalı roka suyunun ılık olarak içilmesi gerekiyor.
• Yaraları dezenfekte etmek için; birkaç roka yaprağını sirkeli suda bekletip yıkayın. Kurulayıp elinizde parçalayın. Çatalla ezerek yaranın üzerine yayın. Birkaç dakika beklettikten sonra yarayı suya batırılmış pamukla silin.
• Yağlı saçlardan yakınıyorsanız 1 demet rokayı bir litre kaynar suda 15 dakika bekletip süzün. Saç diplerinize masaj yaparak yedirin. Bu hem saç diplerindeki yağ dengesini düzenliyor hem de saçların sağlıklı olmasını ve çabuk uzamasını sağlıyor.

Dikkat!

• Rokanın sararmış yapraklarını kullanmayın. Sağlığa zarar verebilir.
. Rokayı yıkamak ve kumlardan arınmasını sağlamak için tuzlu bol suda bekletip akan suyun altında yıkayın ve süzün.

Sağlık ve güzellikte roka

• Rokanın zengin içeriği karaciğere çok yararlı. Karaciğerin işlevini düzenliyor. Karaciğer ile dalak tıkanıklığını ve şişkinliğini gideriyor. Hergün en az bir öğünde roka salatası yiyin.
• Roka böbreklerin çok çalışmasını sağlayıp kum ve taşların atılımını kolaylaştıran doğal bir ilaç: yarım demet roka ile yarım demet maydanozu 1 litre suda haşlayın. Süzüp haftada 3-4 kez yemeklerden sonra birer çay bardağı için.
• Rokanın tohumu, etkili bir ateş düşürücüdür. 10 gram roka tohumunu bir litre kaynar suda 5 dakika bekletip süzün. Günde 2 fincan içebilirsiniz.
• Yüzünüzdeki sivilceler için roka yapraklarını iyice yıkadıktan sonra elinizde parçalayarak çatalla ezin. 1 kaşık limon suyu ve 1 çay kaşığı zeytinyağını ilave edip karıştırın ve yüzünüze sürün. 5 dakika bekleyip duru suyla yıkayın.

Mutfakta kullanımı

Roka baharlı tadı ile yemeklere değişik lezzet katıyor. Rokayı salatanın yanısıra, çorba, makarna, pilav, et yemekleri ve mezelerde de kullanabilirsiniz. Ayrıca ince ince kıyıp yemeklerin üzerine serpebilirsiniz.
Tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi rokayı da uzun süre pişirmeyin. Şifalı özellikleri yok olabilir. Yemeklere pişmeye yakın ilave edin. Tuzsuz rejimlerde roka birebir gelir. Keskin tadı ile salataya ve yemeğe lezzet katar.

False