Vejetaryen mutfaktan 3 farklı reçete!
.
Köz biber & patatesli tart
Malzemeler:4 cm kalınlığında hazırlanmış ve soğutulmuş turta, hamuru3 adet küçük taze patates,180 gr kırmızı biber, közlenmiş ve doğranmış,60 gr domates salçası,90 gr beyaz peynir, ufalanmış,½ tatlı kaşığı rezene tohumu, ezilmiş,½ tatlı kaşığı biberiye, ezilmiş,2 yumurta, hafifçe çırpılmış,4 adet iri taneli zeytin, çekirdekleri ayıklanmış ve ince ince doğranmış,Fesleğen yaprağı Hazırlanışı:Turta hamurunu 30 dakika boyunca ya da yumuşayana kadar oda sıcaklığında bırak. Hamur yumuşadıktan sonra tezgahın üzerine açıp sekiz üçgen parça halinde kes. Her parçayı top şekline getir. Oklava yardımı ile topları 12 cm civarında daireler halinde aç. Hepsi mükemmel olmak zorunda değil. Daha sonra hepsini tek tek muffin kalıplarının tabanına yerleştir. Her bir kalıbın yarısına yakınını su ile doldur. Böylece hamurlar daha iyi pişer. Fırını 210 derece ısıt. Bir bıçağı patateslerin üzerine noktalar olacak şekilde batır ve altı dakika boyunca mikrodalga fırında ısıt. İşlem bittikten sonra kabuklarını soy. Daha sonra ikiye kes ve her bir parçası yaklaşık iki cm olacak şekilde dilimle.Her bir patates dilimini uygun şekilde keserek muffin kalıplarının içine yerleştir. Köz biber, domates salçası ve peynir ekle. En üstünü yine patates dilimi ile kapat.Biberiye ve rezene tohumunu yumurtaya karıştır ve çırp. Daha sonra yumurtalı karışımı tart kalıplarının içine eşit miktarda dök. Tartın en üst kısmına köz biberi ve fesleğen yapraklarını yerleştir. 25 – 30 dakika boyunca 210 derecelik fırında pişir. Beş dakika soğumaya bırak ve yanını fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis et.Servis başına: 52 kalori, 14 gr yağ, 38 gr karbonhidrat, 552 mg sodyum, 6 gr lif, 13 gr protein düşüyor.Taktik: Tofuyu istersen daire, üçgen ya da uzun parçalar halinde kesebilirsin. Sadece tüm parçaları eşit büyüklükte tutmaya çalış. Böylece daha iyi pişecekler.
Gorgonzola peynirli arpa ve ıspanak salatası
Malzemeler:1 kg Frenk arpası,3 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi,½ tatlı kaşığı zeytinyağı,30 gr Gorgozola peyniri, ufalanmış,½ kg körpe ıspanak kıyılmış,60 gr kırmızı soğan, dilimlenmiş,2 yemek kaşığı ceviz, ezilmiş ve ufalanmışHazırlanışı:Arpayı paket talimatlarına uygun olarak pişir. Daha sonra yağı bu sosun içine iyice yedirdikten sonra peyniri ekle. Arpa piştikten sonra bir kaba boşalt. Geri kalan içerikler, tuz ve karabiberi de ekleyerek karıştır. Yağ, sirke ve hardal karışımını da ekledikten sonra iyice karıştır ve tatların karışması için 30 dakika buzdolabında beklet.Servis başına: 330 kalori, 12 gr yağ, 51 gr karbonhidrat, 463 mg sodyum, 8 gr lif, 7 gr protein.Taktik: Frenk arpası, bildiğimiz arpadan daha hızlı pişer. Gorgonzola peyniri yerine beyaz peynir ya da rokfor peyniri kullanabilirsin.
Köri soslu tatlı patates & nohut güveç
Malzemeler:½ yemek kaşığı kanola yağı,350 gr soğan, ince ince doğranmış,2 adet yeşil biber, ½ yemek kaşığı köri tozu,½ yemek kaşığı kimyon,½ yemek kaşığı tuz,1 kalıp düşük sodyumlu sebze suyu,1 kg tatlı patates ya da balkabağı, kabukları, ayıklanmış, 1,5 cm kalınlığında kesilmiş,500 gr nohut,1 bardak light Hindistan cevizi sütü,60 gr kişniş,Yarım tatlı kaşığı karabiberHazırlanışı:Orta derecede geniş bir tencerede yağı ısıt. Soğan ve yeşil biberi içine dök ve kızarana kadar yaklaşık sekiz dk pişir. Köri sosu, kimyon ve yarım tatlı kaşığı tuz ekleyip iki daha pişir. Sebze suyu tableti ve tatlı patatesleri ekleyip ısıyı yükselt. Kapağını kapatarak yaklaşık 15 dk; tatlı patatesler yumuşayana kadar kaynat. 250 gr patatesi tencereden alarak bir kaşık yardımıyla püre haline getir. Ezilmiş patatesleri tekrar tencereye koy ve ateşi kısarak beş dakika daha kaynat. Daha sonra nohut, Hindistan cevizi sütü, kimyon ve karabiberi de içine atarak bir, iki dakika daha pişir. Daha sonra geri kalan tuzu ekle.Servis başına: 315 kalori, 10 gr yağ, 50 gr karbonhidrat, 576 mg sodyum, 11 gr lif, 8 gr proteinTaktik: Düşük sodyumlu sebze suyu tableti bulamazsan, 500 gr’lık normal bir sebze suyu tabletini iki bardak su ile karıştırarak kullanabilirsin.