Soğuklar gelmeden hazırlığınızı yapın...
.
Domatesli acı biber turşusuGerekli malzemeler:1 kg salçalık domates 2 kg sivri biber 15 diş sarımsak6 yemek kaşığı kaya tuzu1 su bardağı sirke 1 demet maydanozHazırlanışı:
Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Biberlerin çekirdeklerini temizleyip saplarını kesin. Sarımsakları ince kıyıp biberlerle birlikte rendelediğiniz domateslere ilave edin. Tuz ve sirkeyi ekleyip harmanlayın. Kavanoza aktarın. Maydanozu yıkayıp hafif kurulayın. Elinizle kopartıp kavanozun en üstüne yerleştirin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bir hafta sonra suyunu kontrol edin. Gerekirse su ilavesi yapın. Buzdolabında muhafaza edin.Domates salçası nasıl yapılır?5 kilo domatesi yıkayıp, kabuklarını soyduktan sonra küp doğrayın. Büyük bir bez torbaya aktarıp, 2 gün süresince süzülmesini bekleyin. Mutfak robotuna alıp 2 yemek kaşığı kaya tuzu ilave ederek karıştırın Geniş bir tepsiye yayıp üzerini temiz bir tülbentle örtün. Suyunu tamamen çekinceye kadar yaklaşık 4 gün güneşte bekletin. Kavanoza alıp üzerini zeytinyağı ile kaplayın. Kapağını sıkıca kapatın.
Lutenitsa
Gerekli Malzemeler:3 kg salçalık domates1 kg kırmızı etli biber Yarım kilo patlıcan250 gr havuç2 çay bardağı sirke1 baş sarımsak1 yemek kaşığı tuzYarım yemek kaşığı toz şeker1 çay bardağı zeytinyağıHazırlanışı:Havuçları temizleyip haşlayın. Kırmızıbiberlerle patlıcanları ateşte közleyip kabuklarını soyun. Domateslerin kabuklarını soyun. Tüm sebzeleri mutfak robotundan geçirin. Harlı ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Göz göz olunca tuz, şeker, sirke, ince kıydığınız sarımsak ve zeytinyağını ilave edip karıştırın. Ocaktan alın. Cam kavanozlara aktarıp buzdolabında muhafaza edin.
Kırmızıbiber Turşusu:
Gerekli malzemeler:2 kg salçalık kırmızıbiber 2 yemek kaşığı toz şeker1 litre üzüm sirkesiYarım su bardağı ayçiçek yağı 8-10 diş sarımsak2 defne yaprağıYarım demet maydanoz 1 su bardağı su Kaya tuzu, tane karabiberHazırlanışı:Toz şeker, sirke, su ve ayçiçek yağını tencerede kaynatın. Kırmızıbiberlerin çekirdeklerini çıkarıp kalın dilimleyin. Tencereye aktarıp 5 dakika daha pişirin Kavanozlara paylaştırın. Üzerine maydanoz, defne yaprağı, tane karabiber, kaya tuzu ve sarımsakları ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edin.Kışlık Domates nasıl hazırlanır?Domates artık dört mevsim tezgahlarda bulunsa da, en güzel zamanı Ağustos ile Eylül ayları arasıdır. Domatesi saklamanın en pratik yolu, orta boy domatesleri yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Geniş bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde dizin. Tepsiyi 24 saat süresince derin dondurucuda bekletin. Buzdolabı poşetlerine alıp ağızlarını sıkıca kapatın Kullanacağınız zaman buzdolabından alıp oda sıcaklığında bekletin ya da birkaç dakika kaynar suda bekletin.
Tarhana
Gerekli Malzemeler:500 gr kırmızı etli biber 500 gr soğan 750 gr domates1 demet maydanoz 1 demet dereotu 750 gr süzme yoğurtYarım çay bardağı tuz2 yemek kaşığı kırmızı pul biber UnHazırlanışı:Biber, soğan ve domatesleri mutfak robotundan geçirin. Geniş bir kaba alın. Maydanoz ve dereotunu ince kıyın. Yoğurt, tuz ve pul biberi ekleyip karıştırın. Aldığı kadar unu ilave edip sert bir hamur yoğurun. Üzerini bezle kapatıp ılık bir yerde ekşimeye bırakın, iki gün sonra karışım su bırakacak. İlk günkü kıvamına gelmesi için un ilave ederek tekrar yoğurun. Hamurun ekşimesi yaklaşık 12 gün sürecek. Her sabah su bırakıp bırakmadığını kontrol edin. Su bırakırsa un ilave ederek yoğurun. Su bırakmadığı zaman tarhananız oldu demektedir. Hamuru mümkün olduğu kadar parça parça koparıp kuru ve ılık bir yerde temiz bir bezin üzerine yayın. İlk ıslaklığı geçtikten sonra daha küçük parçalara ayırın. İki gün sonra mutfak robotundan geçirin ya da elinizle ufalayın. Bez torbada güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.