Mısır hakkında bilmedikleriniz!
.
Yağından tanelerine kadar birçok şekilde faydalandığımız mısır, zengin içeriği ile hem iyi bir besin kaynağı hem de kimi hastalıklara karşı önleyici bir etkiye sahip. Diyetisyen Yasemin Uysal Ünsal, mısırın faydalarını ve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
"Mısır yağı, doymuş yağ asidi miktarının düşük olması sebebiyle damar sertliği, kalp damar rahatsızlığı olan hastalara kullanılabilir. Mısır püskülü ise tedavide kullanılabilmektedir. Püskülün bileşiminde karbonhidratlar, potasyum, sodyum ve kalsiyum tuzları vardır. İdrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılırlar.”
Mısırın İçinde Neler Var? Nelere İyi Gelir?
Mısır tanesinin 100 gramı; 86 kcal enerji verir, 19 g karbonhidrat, 2 g yağ, 3 g protein ve 76 g su içerir.Mısır antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu özeliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Akciğer kanseri gelişim riskini önemli düzeyde azaltan turuncumsu kırmızı karotenoid olan beta - kriptoksantinden yönünden zengindir.
İshal Olanlar Mısıra Dikkat!
Besinlerin, kan şekerini yükseltme hızlarına "glisemik indeks" adı verilir. Her besinin, yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızı farklıdır. Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerini hızla yükseltir ve devamlı açlık hissi yaratırlar.
Mısırın glisemik indeks değeri yüksek olduğundan, sürekli açlık hissi yaratır.Birçok faydasına rağmen özellikle şeker hastalarında (diyabet) beslenme düzeni içerisinde dikkatli tüketilmelidir. Ayrıca posa içeriği ve yağlı bir besin olmasından dolayı bağırsak hareketlerini artırabilir. İshal olanlar bireyler tüketirken dikkatli olmalıdır.