Her mevsimin balığı
.
Levrek:
Beyaz etli bir balık olan levreğin pulları oldukça iridir. Alt bölümleri gümüşi, alt yüzgeci ise sarımsı renktedir. Vücudu iğ biçiminde ve yandan hafif basık şekildedir. En irileri 1 metreyi geçen levreğin, denizlerimizde yakalananların boyu ise 20 ile 60 cm arasında değişir. “Bayağı levrek” ve “Benekli levrek” olmak üzere iki çeşidi vardır. Sırtlarıdna bulunan çok sayıdaki benek sayesinde birbirinden ayrılır. “Benekli levrek” Güney Ege ve Akdeniz’de, “Bayağı levrek” ise bütün denizlerimizde görülür. En güzel olduğu mevsim kış ayları ve ilkbahar başı olmasına rağmen, yıl boyunca yenebilen lezzetli bir balıktır.
Levrek Marine(4-6 kişilik)
1 kg levrek1 adet orta boy soğan1’er adet kırmızı biber ve sivri biber2 su bardağı limon suyu3-4 adet defne yaprağı5-6 adet tane karabiberTuzHazırlanışı:Balığın filetosunu çıkarın ve jülyen şeklinde doğrayıp, derin bir kaba alın. Soğan, kırmızı biber ve sivri biberi jülyen doğrayıp, balığın üzerine ilave edin. Limon suyunu gezdirip, tuzunu ayarlayın ve şöyle bir karıştırın. Limonu çekip, pişmesi için buzdolabında bir gece bekletin. Defne yaprağı ve tane karabiber ilave edip, servis yapın.Aşçının notu: Dilerseniz limon suyunda marine edilmiş levreğin üzerine, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı hardal karışımı da katabilirsiniz.
Levrek kavurma(6 kişilik)
Malzemeler:2 kg levrek1 çorba kaşığı tereyağı1 adet soğan2-3 diş sarımsak10-15 adet mantar3 adet sivri biber2 adet domates1 çorba kaşığı soya sosuPulbiber,kekikHazırlanışı:Levrekleri ayıklayıp, fileto çıkarın ve iri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Yapışmaz yüzeyli bir tavada tereyağını eritip, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı soteleyin.Ortadan ikiye kesilmiş mantarı ilave edip, 1-2 dakika daha sotelemeye devam edin. Üzerine levrek ve kıyılmış sivri biber ekleyin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin ve kabukları soyulup, küp doğranmış domatesleri katın. Soya sosu, pulbiber ve kekik katıp, kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Levrek sarma(4 kişilik)
Malzemeler:4 adet levrek2 çorba kaşığı tereyağı4 diş sarımsakYarım çay bardağı iri dövülmüş cevizYarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniriTuzBeşamel sos için:2 çorba kaşığı un1 çorba kaşığı tereyağı2 çay bardağı sütTuz, pulbiber,kekikHazırlanışı:Balıkları ayıklayıp, fileto çıkarın.2 adet levrekten çıkan filetoları küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın ve 1 çorba kaşığı tereyağında sote edin. İnce kıyılmış sarımsak, ceviz, rendelenmiş kaşar peynirini kattıktan sonra 1-2 dakika daha soteleyin ve soğuması için bir kenara alın.Kalan 2 adet levrekten çıkan filetoları döverek hafifçe inceltin.İçlerine cevizli iç harcı pay edin ve rulo şeklinde sarın.3 parmak genişliğinde kesin ve güveç kabına yerleştirin.Diğer taraftan beşamel sos için un ve tereyağını hafif rengi dönene kadar kavurun. Süt ilave edin ve topaklanmaması için çırpıcı ile çırparak 5 dakika pişirin.Sosu balıkların üzerine gezdirip, tuz, pulbiber ve kekik serpin.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin.Sıcak olarak servis yapın.
Levrek Kokoreç(4 kişilik)
Malzemeler:600 gram levrek100 gram tereyağı3 adet sivri biber4 adet domates3 çay kaşığı kekik2 çay kaşığı pulbiber, tuzHazırlanışı:Ayıklanmış balığın filetosunu çıkarın ve çok ince olacak şekilde kıyın. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya balığı koyup, tereyağını ilave edin. 3 dakika soteledikten sonra kıyılmış sivri biber ve rendelenmiş domatesi ekleyin. Kekik, tuz ve pulbiber kattıktan sonra tüm malzemeyi 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Sıcak olarak servis yapın.
Kağıtta çinekop dolması(4-6 kişilik)
Malzemeler:Bir buçuk kg levrek2 çorba kaşığı toz antepfıstığı2 çorba kaşığı ceviz3-4 çorba kaşığı unTuz, karabiber, kimyonBulamak için:1 su bardağı un1 su bardağı galeta unu2 adet yumurtaKızartmak için: SıvıyağCevizli sos:1 çorba kaşığı dövülmüş ceviz1 çay bardağı yoğurt2 dilim ekmek içiHazırlanışı:Balığı ayıklayıp, filetosunu çıkarın ve haşlayın. Filetoyu derin bir kaba alıp ezin.İçine toz antepfıstığı ve dövülmüş ceviz atın.Un, tuz, karabiber ve kimyon ekledikten sonra tüm malzemeyi yoğurun. Hazırladığınız karışımdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak köfteler hazırlayın.Köfteleri önce una sonra galeta ununa daha sonra da çırpılmış yumurtaya batırın. Kızdırılmış sıvıyağda kızartın.Sos için ceviz, yoğurt ve ekmek içini bir kapta karıştırın.Köfteyle servis yapın.
Tuzda levrek(4-6 kişilik)
Malzemeler:1 adet levrek(bir buçuk kg’lık)4 kg kaya tuzu1 litre suHazırlanışı:Derin bir kapta tuz ve suyu iyice karıştırın.Karışımın 1/3’ünü fırın tepsisine yayın.İçi temizlenmiş, pulları alınmamış balığı tuzun üzerine yerleştirin.Geri kalan karışımı balığın üzerini örtecek şekilde yayın.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat 20 dakika pişirin. Tepsiyi fırından aldıktan sonra ılınmaya bırakın. Bir çekiç yardımıyla üzerindeki tuz tabakasını kırın ve balığı servis yapın.
Levrek böreği(8 adet)
Malzemeler:500 gram levrek2-3 çorba kaşığı sıvıyağ2 adet soğan1 çorba kaşığı antepfıstığı2 adet yufka, tuzKızartmak için: SıvıyağHazırlanışı:Balığı ayıklayıp, filetosunu çıkarın. Kuşbaşı şeklinde doğrayın ve bir kenara alın.Sıvıyağı yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın.Jülyen doğranmış soğanı antepfıstığıyla birlikte hafifçe kavurun.Balığı ilave edin ve 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Tuzunu ayarladıktan sonra soğuması için bir kenara alın.Yufkaları boydan boya, önce enlemesine daha sonra boylamasına kesin ve toplam 8 üçgen yufka elde edin. Bir parça yufkanın geniş kısmına balıklı iç harçtan koyun ve kenarları içe doğru kıvırıp, geniş rulo şeklinde sarın. Diğer yufkalar ve iç harç bitene kadar işleme devam edin.Kızdırılmış sıvıyağda kızartın ve sıcak servis yapın.