Enfes Arap yemeklerini denediniz mi?
.
Etli arap pilavı
MalzemelerYarım kg kemeiksiz kuzu kuşbaşı 2 adet patlıcan 3 su bardağı baldo pirinç 4 su bardağı sıcak su 1 su bardağı etsuyu Yarım su bardağı sıvı yağ YapılışıEti tencereye koyun. Üzerini iki parmak geçecek şekilde su ekleyin. Etler yumuşayıncaya kaçlar haşlayın. Suyu ile birlikte bekletin. Patlıcanları halka halka doğrayın. Üzerine bol tuz serperek yarım saat bekletin. Yıkayıp kuruladıktan sonra kızgın yağda çok hafif kızartın. Yayvan bir tencereye etleri yerleştirin. Üzerine patlıcanları bekletin. Başka bir tencerede 1 saat sıcak suda bekletip yıkadığınız pirinci, yarım bardak sıvıyağla birlikte hafifçe kavurun. Pirinçler şeffaflaşınca patlıcanların üzerine dökün. Tuzunu da ekleyin. Tencerede kalan et suyunu 3 bardak sıcak su ile karıştırın. Malzemelerin olduğu tencerenin kenarından yavaşça dökün. Tencerenin kapağını kapatın ve pirinçler suyu emene kadar pişirin. Tencerenin ağzını temiz bir bezle kapatın ve 20 dakika dinlendirin. Düz bir servis tabağına tencereyi ters çevirerek pilavın şeklini bozmadan boşaltın. Üzerine karanfil tozu serperek servis yapın.
Sebzeli balık
Malzemeler500 gr beyaz etli balık 1 adet soğan 4 çorba kaşığı sıvıyağ 5 diş sarımsak 1'er adet domates, çarliston biber, kabak, patates, patlıcan ve şalgam 1 tatlı kaşığı kimyon 1 çorba kaşığı zerdeçal Yarım demet maydanoz YapılışıKüp doğranmış soğanı sıvıyağda kavurun. Sarımsak, küp doğranmış domates, biber, kabak, patates, patlıcan ve şalgam ekleyip 5 dakika soteleyin. 1 çay bardağı sıcak su ilave edin. Kılçığı alınmış, fileto balık, kimyon ve zerdeçal ekleyip 10 dakika pişirin. Kıyılmış maydanozla servis yapın.
Ballı irmikli kek
Malzemeler1 çay bardağı tozşeker 2 çorba kaşığı tereyağ 2 adet limonun rendelenmiş kabuğu 1 adet yumurta 1 çay bardağı irmik 1 çay bardağı badem 1 paket kabartma tozu 4 çorba kaşığı yoğurt Sos için5 çorba kaşığı tozşeker 3 çorba kaşığı limon suyu 2 çorba kaşığı bal 1 su bardağı portakal suyu Üzeri içinKıyılmış badem YapılışıKek için, tozşeker, tereyağı ve rendelenmiş limon kabuğunu krema kıvamı alana kadar karıştırın. Yumurta, irmik, kıyılmış badem, kabartma tozu ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Karışımı, yağlanmış 30 cm'lik fırın kabına boşaltın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, 25-30 dakika pişirin. Sos için, tozşekeri eriyene dek tavada karıştırın. Portakal suyu, bal ve limon suyu ekleyip karıştırın. Kekin üzerine gezdirin. Kıyılmış badem serpip servis yapın.
Biber dolması
Malzemeler6 adet dolmalık biber 4 adet kuru soğan 2 çay bardağı zeytinyağı1 çay bardağı dolmalık fıstık 1 su bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı karabiber Yarım demet kıyılmış nane Yarım demet kıyılmış maydanoz 1 tatlı kaşığı kimyon 2 çorba kaşığı tozşeker 1 adet limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu1 çay bardağı sıvıyağ Yarım çay bardağı zeytinyağı Yeteri kadar tuzYapılışı Dolmalık biberleri yıkayıp, sap kısımlarını daha sonra kullanılmak üzere kenara ayırın. Soğanı küp doğrayıp zeytinyağında kavurun. Dolmalık fıstık ekleyip, 3-4 dakika kavurun. Pirinç ilave edip, şeffaflaşana dek kavurun. Karabiber, nane, maydanoz, kimyon, tuz ve tozşeker ekleyin. 1 su bardağı su ilave edip, suyu çekene kadar pişirin. Harcı biberlerin içlerine, üzerlerinde 2 cm boşluk kalacak şekilde doldurun. Tencereye yerleştirip, limon suyu ve limon kabuğu ekleyin. Sıvıyağ ve zeytinyağı ilave edip, biberler yumuşayana karar pişirin. Üzerine harissa sos gezdirip servis yapın.
Ton balıklı domates salatası
Malzemeler200 gram ton balığı4 adet domates 4 adet çarliston biber 2 adet salatalık 3 diş sarımsak Yarım demet kıyılmış maydanoz 1 tatlı kaşığı nane Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 adet limonun suyu3 adet haşlanmış yumurta Yeteri kadar tuz YapılışıDomates, biber ve salatalığı doğrayıp geniş bir kaba alın. Üzerine kıyılmış sarımsak, maydanoz ve nane ekleyip harmanlayın. Sos için, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu iyice karıştırın. Salatayı servis tabağına alıp, üzerine dilimlenmiş yumurta yerleştirin. Ton balığı konservesini de yumurtanın üzerine serpiştirin. Sos gezdirip servis yapın.
Harissa
Malzemeler1 bütün iri kırmızı biber turşusu 4 adet acı kırmızı sivri biber veya 3 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber 3 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı toz kişniş 1 tatlı kaşığı kimyon1 çorba kaşığı zeytinyağı 1/2 tatlı kaşığı tuz YapılışıAcı biberleri küçük küçük doğrayın. Çok acı istemezseniz içindeki tohumları temizleyebilirsiniz. Acı biberleri doğradıktan sonra ellerinizi gözlerinize ve ağzınıza sürmeyin ve hemen ellerinizi yıkayın. Sarımsakları soyun ve ikiye veya üçe bölün. Acı biberleri, biber turşusunu, pul biberi, tuzu, kişnişi, sarımsakları ve kimyonu bir miksere koyun ve hep birlikte koyu bir püre haline gelinceye kadar çekin. Ya hemen yaptığınız yemek için kullanın, ya da steril bir kavanoza koyarak, üzerine bir çorba kaşığı kadar zeytinyağını koruma amaçlı olarak koyun ve ağzını kapatarak buzdolabında saklayın. Not: Harissayı en fazla 15 gün saklayabilirsiniz.
Arap çorbası
Malzemeler2 su bardağı kırmızı mercimek 1/2 su bardağı pirinç 1 limon suyu 1 çay bardağı haşlanmış nohut 4 diş sarımsak 1 çay bardağı sıvı yağ 10 su bardağı su Yeterli tuz, nane YapılışıMercimek ve pirinci yeterli tuz ve su ilave ederek kaynatın, kaynamaya başlayınca nohutu ekleyin. Diğer taraftan limon suyunu hazırlayın ve sarımsakları dövün. Çorba 1-2 taşım kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin. Tencerenin altını kapatın. Ayrı bir kapta sarımsakları kavurun. Nane ile beraber çorbaya ekleyin ve servis yapın.
Halep köftesi
MalzemelerKöftesi için1 su bardağı irmik 1 su bardağı un 1 adet yumurta akı 1 çorba kaşığı biber salçası 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı kimyon1 çay kaşığı kırmızı pul biber 1 su bardağı soğuk su Sosu için2 çorba kaşığı biber salçası 6 çorba kaşığı sıvı yağ 1 su bardağı su Tuz, karabiber, tarçın Yarım demet maydanoz YapılışıÖncelikle köftesi için bulguru, irmiği, salçayı ve baharatları geniş bir tepsinin içine koyup, salçayı karışıma yedirin. İçine yumurtanın akını ve soğuk suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. Macun kıvamında olana kadar elinizle iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, yuvarlayıp kaynayan tuzlu suyun içinde 10 dakika haşlayın. Ayrı bir yerde sosunu hazırlayın. Salça, sıvı yağ, su ve baharatları 5 dakika pişirin ve üzerine haşlanmış köfteleri koyup bol kıyılmış maydanozla beraber servis yapın.
Taboule
Malzemeler1 ½ çay bardağı bulgur2 demet maydanoz3 adet domates1 adet soğan1 adet limonun suyu İki buçuk çorba kaşığı zeytinyağıTaze naneTuz YapılışıÖncelikle bulguru suyunu çekene kadar haşlayın. Domatesi küçük küpler biçiminde doğrayın. Maydanozu, soğanı ve naneyi incecik kıyın. Bulgurla karıştırın. Tuzunu katın. Limon suyu ve zeytinyağını üzerine gezdirin. İyice harmanlayıp servis yapın.
Hurma dolması
Malzemeler12 adet Bağdat hurması 1 kase lor peyniri 1 çorba kaşığı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi 12 adet kabuğu soyulmuş badem YapılışıBaşlangıç olarak bir süzgeçe peçete serip, lor peynirinin suyunu bırakması için serin bir yerde 2 saat dinlendirin. Hurmaların üzerini keskin bir bıçakla uzunlamasına çizip,çekirdeklerini çıkarın. Servis tabağına dizdiğiniz hurmaların içine, süzülmüş olr peyniri, rendelenmiş limon kabuğu ve şekeri çırparak hazırladığınız kremayı doldurun. Hurmaların üzerini birer adet ayıklanmış badem ile süsleyip, servis yapın.