Elif Edes Tapan’dan çocuklara özel tarifler
.
Şekilli kanepe (4-6 kişilik)
Hazırlama süresi: 20 dakikaMalzemeler:8 dilim büyük boy tost ekmeği 1 yemek kaşığı yumuşak tereyağı 8-10 dilim salam veya jambon8-10 dilim taze kaşar peynirHazırlanışı: Ekmekler çeşitli kalıplar ile kesilir. Ekmeklerin üzerlerine tereyağı sürülür. Aynı şekillerde kesilmiş bir kat salam, bir kat peynir konur.Şefin önerisi: Kanepeler büyükler için farklı şekillerde kesilebilir. (Kare, yuvarlak, üçgen, vs.) Üzerlerinde somon füme, kapari, dil füme, keçi peyniri gibi şarküteri çeşitleri kullanılabilir.
Vanilyalı kurabiye (6-8 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 10-12 dakikaMalzemeler:2 ½ ölçü, 250 g un½ paket/ 5 g kabartma tozu½ paket/ 125 g margarin1 paket/5 g vanilya1 hafif çırpılmış yumurta1 ölçü/ 120 g pudra şekeriGıda boyası (arzu edilirse)Hazırlanışı: Un ve kabartma tozu birlikte elenir ve havuz yapılır. Yumuşak yağ, elenmiş pudra şekeri, vanilya, yumurtalar ve gıda boyası ortaya konur karıştırılır, hamur yapılır. Birden fazla renk vermek için hamur yapıldıktan sonra, parçalara ayrılır, istenilen renkler ilave edilerek birlikte yoğrulur. Hamur alüminyum folyo ile sarılır, yarım saat buzdolabında bekletilir.Unlu tezgahta merdane ile açılan hamur, istenilen formlardaki kurabiye kesicileri ile kesilir.Yağlı fırın tepsisine dizilir. 180 derece ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirilir. 2 büyük kaşık pudra şekeri ile 1 küçük kaşık su karıştırılarak yapışkan bir malzeme elde edilir. Bu karışım ile kurabiyelere renkli çikolatalar yapıştırılır. Önceden pişirilen kurabiyelerin süslemesini çocuklar heyecanla yapabilirler.
Mini hot dog (4-6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaBekleme süresi: 30-45 dakikaPişirme süresi: 15-20 dakikaSandviç ekmeği:5 ölçü/ 5 g un1 paket/ 40 g yaş maya2X 1/3 / 100 g toz şeker1 yemek kaşığı/ 24 g tuz1 ölçü+2 X 1/3 ölçü/ 250 ml su100 g yumuşak margarin veya tereyağıKokteyl sosisKetçapHazırlanışı: Un elenerek havuz yapılır, ortaya yaş maya ve az miktarda ılık su ilave edilir. Maya elle ezilir, tuz ile direkt temas etmemesi için üzerine bir parça un serpilir. Tuz mayaya direk katılırsa hamur çürür ve kabarmaz. Yumuşak yağ, su. toz şeker, tuz ilave edilir, hamur yapılır. Hafifçe yağlanmış veya pişirme kağıdı kaplanmış fırın tepsisine hamurlar mini hot dog ekmeği şekli verilerek dizilir. Üzerleri temiz bir mutfak havlusu ile örtülerek, sıcak bir yerde 30- 45 dakika, ekmekler şişene kadar bekletilir. 190 – 200 derece ısıtılmış fırında 15 - 20 dakika pişirilir.Sunum: Sosisler haşlanır. Ekmekler soğuduğunda uzunlamasına kesilir, ortalarına sosisler konur, ketçap sıkılır. Muffin kağıtlarında servis yapılabilir.
Çocuk pastası (6-8 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaBekleme süresi:Minimum 2-3 saatMalzemeler:3 küçük paket 600 gr bebe bisküvi2-3 paket toz krem şanti2 ölçü/300 ml süt4 adet tuzSos:2 paket/ 160 g bitter çikolata1 ölçü/ 150 ml krema1 yemek kaşığı balHazırlanışı: Krem şanti paketteki tarif ile hazırlanır. Muzlar dilimlenir. Derin bir kap streç film ile kaplanır. Bisküviler ılık süte batırılır ve kaba dizilir. Krem şanti sürülür, muzlar dizilir. İkinci kat bisküviler süte batırılarak dizilir. Bisküvi, şanti, meyve sırası ile devam ederek kap doldurulur. Son sıra bisküvi konduktan sonra üzeri krem şanti ile kaplanır ve 1 saat buzlukta bekletilir daha sonra buzdolabına geçirilir. Servisten bir süre önce krema ve çikolata birlikte orta ateşte ısıtılarak sos hazırlanır, bal ilave edilir. Pastanın üzerine servis edileceği tabak kapatılır ve ters çevrilir. Kap çıkartılır ve streç film kaldırılır. Pasta soğuk krem şanti ile kaplanır, ılık çikolata sos dökülerek yayılır.Şefin önerisi: Pasta, çilek, şeftali, parça çikolatalı, vs. yapılabilir.
Şarküterili sandviçler (4-6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaBekleme süresi: 30-45 dakikaPişirme süresi: 15-20 dakikaDomatesli sandviç ekmeği:5 ölçü/ 500 g un1 paket/ 40 g yaş maya2X 1/3 ölçü/100 g toz şeker1 yemek kaşığı/ 24 g tuz1 ölçü+ 2 X ölçü/ 250 ml su100 g yumuşak margarin veya tereyağı½ ölçü 75 ml domates püresiHazırlanışı: Un elenerek havuz yapılır, onaya yaş maya ve az ılık su ilave edilir. Maya elle ezilir, tuz ile direk temas etmemesi için üzerine bir parça un serpilir. Tuz mayaya direk katılırsa hamur çürür ve kabarmaz.Yumuşak yağ, su, toz şeker, tuz ilave edilir, hamur yapılır. Hamurun ortası açılarak domates püresi ilave edilir ve tekrar yoğrulur. Hafifçe yağlanmış veya pişirme kağıdı kaplanmış fırın tepsisine hamurlar ceviz büyüklüğünde toplar yapılarak dizilir. Üzerleri temiz bir mutfak havlusu ile örtülerek, sıcak bir yerde 30 - 45 dakika, ekmekler şişene kadar bekletilir. Ekmeklerin üzerine parlak olmaları için yumurta sarısı, doğal ve mat olmaları için su sürülür. Ekmeklere susam, çörek otu, haşhaş tohumu, keten tohumu, vs. serpilir. 190- 200 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.Şefin önerisi: Sandviç ekmeklerine zeytin ezmesi, köri, pul biber, maydanoz, vs. katılarak, çocuklara olduğu kadar büyüklere de değişik sandviçler hazırlanabilir.
Şeker külahları (4 kişilik)
Hazırlama süresi: 10 dakikaMalzemeler:4 adet dondurma külahıYumuşak şekerleme çeşitleriÇöp şişHazırlanışı: Çöp şişlere şekerlemeler değişik şekillerde dizilir. Külahlara yerleştirilir, uçlarına kurdeleler bağlanabilir ve bardak, vazo, mumluk gibi objelerin içinde servis edilir.Şefin önerisi: Çöp şişlere şeker yerine meyve, turşu, peynir vs koyarak tüm misafirlere değişik sunumlar hazırlanabilir.